Η ΕΕ ανοίγει νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ετοιμάζεται μετά το Μάρτη να ξεκινήσει συνομιλίες με την ΠΓΔΜ
Η πρόσδεση της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στο άρμα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ θα οξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των χωρών και τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή |
Τόσο το περιεχόμενο, όσο και το ύφος της Εκθεσης, δίνουν νέο αέρα στην τουρκική αδιαλλαξία για το Κυπριακό. Στο σχέδιο έκθεσης της ευρωβουλευτή Ρία Οομεν Ρούιχτεν, που παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Σώματος, η πρόοδος της Τουρκίας για το 2009 χαρακτηρίζεται «περιορισμένη» και εκφράζεται η λύπη για το ότι, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Εκ των υστέρων σημειώνεται ότι «η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», φράση με την οποία το ΕΚ επιχειρεί να καλύψει με υποκριτικούς βερμπαλισμούς την προώθηση της ενταξιακής της διαδικασίας, χωρίς ουσιαστικά προσκόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εκθεση υποδεικνύει το άνοιγμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ενέργειας. Είχαν προηγηθεί οι διθυραμβικές κριτικές του Δεκέμβρη, που τόνιζαν τη σημασία της Τουρκίας στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, αλλά και το ρόλο της στο πλευρό των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Μετά απ' όλα τα παραπάνω, μόνο σαν υποκρισία μπορούν να εκληφθούν οι συστάσεις της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην τουρκική κυβέρνηση «να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ». Ακόμα, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, «αποσύροντας τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των Τούρκων εποίκων στη Νήσο και επιτρέποντας την επιστροφή της Βαροσίων στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Χτες, αποφασίστηκε στην Κύπρο η επέκταση του δεύτερου γύρου των εντατικών συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με θέμα τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών. Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο Παρασκευή.
Χτες επίσης, ο αποκαλούμενος ως «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, ανακοίνωσε την «υποψηφιότητά» του για την «προεδρία» του κατοχικού κράτους, ισχυριζόμενος ότι θα αναδειχθεί νικητής με μεγάλη διαφορά «δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα στους γείτονες στο νότο και σε όσους δεν καταλαβαίνουν τι είδους συμφωνία θέλουν οι Τούρκοι της Κύπρου».