ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Μοχλός ενίσχυσης των ταξικών φραγμών στην Υγεία

Οι υγειονομικές περιφέρειες θα ταυτίζονται με τις αιρετές περιφέρειες σημείωσε χτες, στη Βουλή, η υπουργός Υγείας

Πέμπτη 28 Γενάρη 2010

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα φέρει δραστικό χτύπημα στον ενιαίο και καθολικό χαρακτήρα της υγείας (φωτ. από εκδήλωση μαζικών φορέων στην Ηλιούπολη)
Οι λογικές των περικοπών θα συνεχιστούν - ακόμη και με πλάγιους τρόπους - στο χώρο της Υγείας, υποβαθμίζοντάς την προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σαφές ήταν το στίγμα της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που ενημέρωσε χτες εφ' όλης της ύλης, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί «χέρι βοήθειας» στα ιδιωτικά μεγαθήρια που επενδύουν στο χώρο, επισήμανε από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κατάσταση στην Υγεία, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική στο ΕΣΥ με τα διαπιστωμένα χρέη από το 2005», που, όπως είπε, φθάνουν τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία. Οσον αφορά τις ελλείψεις για μια ακόμη φορά παραδέχθηκε πως ενώ «λογικά θα έπρεπε να έχουμε αυτή τη στιγμή ακόμη γύρω στις 350 - 400 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας» λειτουργούν «83 κλίνες ΜΕΘ σε 27 νοσοκομεία της χώρας». Για τις προσλήψεις αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα γίνει «νέα πρόσληψη μονίμου νοσηλευτικού προσωπικού πάλι από τους κυλιόμενους πίνακες της τάξεως των 240 ατόμων». Επίσης, ανήγγειλε νομοσχέδιο για το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων εντός διμήνου, ενώ σημείωσε ότι στους άμεσους προβληματισμούς του υπουργείου βρίσκεται το «πώς θα επηρεάσει το πρόγραμμα "Καλλικράτης" την οργάνωση του χώρου της Υγείας και όσον αφορά την περιφερειακή διάσταση της Υγείας. Εκεί - επισήμανε - και με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα πιστεύουμε ότι οι υγειονομικές περιφέρειες πρέπει να ταυτίζονται με τις αιρετές περιφέρειες», αναδεικνύοντας πώς η προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την περαιτέρω διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας, αλλά και την πλήρη παράδοσή της στα μονοπώλια του κλάδου.

Παίρνοντας το λόγο, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους τόνισε πως «οι διαφορές στις θέσεις του ΚΚΕ με τις δικές σας είναι ουσιώδεις και θεμελιακές. Ολοι λέμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δε θα πρέπει να πουλιέται και να αγοράζεται. Με τα ημίμετρα όμως που παίρνετε τους τρεις μήνες τώρα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια το κόμμα σας όταν κυβερνούσε, είναι τέτοια που δείχνουν ότι ουσιαστικά υποβοηθιέται ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας σε σχέση με το δημόσιο, ο οποίος υποβαθμίζεται».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «εμείς μιλούμε για ένα αποκλειστικά σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας ενιαίο και καθολικό που θα αφορά και τις τρεις βαθμίδες, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια και την πρόνοια και την πρόληψη». Ο Χ. Χαραλάμπους σχολίασε τις κυβερνητικές προθέσεις για σύνδεση του ΕΣΥ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως «η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει λόγο και ουσιαστικό. Δεν μπορεί όμως να έχει και έργο. Να διασπαστεί, δηλαδή, το ενιαίο του ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα να την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Μέσα, λοιπόν, από ένα δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας πρέπει να προσφέρεται επιτέλους στον ελληνικό λαό η υγεία». Τέλος, για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι «είναι 25.000 οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και πάνω από 4.500 οι ελλείψεις σε γιατρούς και εν τω μεταξύ αυτός ο οποίος υποφέρει στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας πως «τα μεγαθήρια - ιδιωτικά - στο χώρο της Υγείας αδειοδοτήθηκαν και κάποια λειτούργησαν επί ημερών του ΠΑΣΟΚ».