ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Πακτωλός στο κεφάλαιο ούτε ευρώ στους ανέργους

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς την πλουτοκρατία ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας, σε συνέντευξη Τύπου, με πρόσχημα την απασχόληση

Τετάρτη 27 Γενάρη 2010

Μόνο νέες προκλήσεις και νέα βάρη επιφυλάσσει για τους ανέργους η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Πακτωλός χρημάτων προς τις επιχειρήσεις και διατήρηση, με νομοθετική αναγνώριση μάλιστα, της «ζούγκλας» της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και μείωση των κοινωνικών παροχών είναι η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση στην οικονομική κρίση. Την οποία βέβαια αξιοποιεί ως πρόσχημα, ώστε για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται τα μονοπώλια αναζητώντας νέα κέρδη. Οι χτεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, τα προτεινόμενα μέτρα και νομοσχέδια, συμπυκνώνονται στη φράση του ίδιου του υπουργού Α. Λοβέρδου ο οποίος υπογράμμισε ότι «Ηρθε η στιγμή, που όλοι οι Ελληνες πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα μας, αντί να περιμένουμε να μας βοηθήσει αυτή». Μόνο που στους σχεδιασμούς αυτούς «χώρα» θεωρούνται μόνο οι επιχειρήσεις και τα μονοπώλια και «Ελληνες» μόνο αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα.

Και ενώ πριν λίγες ημέρες ο λαλίστατος υπουργός Εργασίας τρομοκρατούσε εργαζόμενους και ανέργους, ότι στο ταμείο «δεν υπάρχει σάλιο» για να πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, ενώ δε δίνει ούτε ευρώ αύξηση στο επίδομα ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν μόλις το 35% των ανέργων, χτες εμφανίστηκε γαλαντόμος προς το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή το 1/3 του περιορισμού των δαπανών, που ανάλαβε η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), καταλογίζονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ό,τι αυτό σημαίνει για τις κοινωνικές και ασφαλιστικές παροχές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

Πρώτον, το υπουργείο βάζει σε εφαρμογή την προεκλογική εξαγγελία για επιδότηση τετραετούς διάρκειας των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του βασικού μισθού για τις νέες προσλήψεις. Τα κεφάλαια που θα χαριστούν σε αυτές τις επιχειρήσεις θα ανέλθουν στα 750 εκατομμύρια ευρώ και με αυτά θα καλύπτονται συνολικά οι ασφαλιστικές εισφορές για το πρώτο έτος, κατά 75% το δεύτερο, 50% το τρίτο και κατά 25% το τέταρτο έτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2010 οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν μειωμένο εργασιακό κόστος περίπου κατά 44%!

Θα πληρώνουν τις 3 από τις 5 εργάσιμες ημέρες

Δεύτερον, τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων «για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων» και με πρόσχημα την αποτροπή απολύσεων - σύμφωνα με πληροφορίες - θα εφαρμοστεί το μοντέλο «3+2». Δηλαδή: Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μια επιχείρηση θα πληρώνονται από αυτή μόνο για τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες δύο θα... καταρτίζονται. Το κόστος των δύο ημερών θα αναληφθεί από το κράτος. Η αρχική δαπάνη προϋπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τρίτον, το υπουργείο «ξεπαγώνει» το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε με τυμπανοκρουσίες ανακοινώσει την προηγούμενη άνοιξη η κυβέρνηση της ΝΔ. Πυρήνας αυτού του Σχεδίου τον οποίο υιοθετεί και εφαρμόζει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι η «υλοποίηση νέων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», στα πλαίσια αυτά το επίδομα ανεργίας θα γίνει επίδομα «απασχόλησης» προς τις επιχειρήσεις, η «ενεργοποίηση προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης», η «ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας»...

Ειδικότερα, από το Επιχειρησιακό Σχέδιο, σε προγράμματα κατάρτισης στους τομείς Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Πληροφορικής θα δοθούν σε επιχειρήσεις κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, για «νέες θέσεις εργασίας» προϋπολογίζονται 437 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άμεσα προβλέπονται άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η «παρέλαση» εκατομμυρίων δε σταματά εδώ. Για τα λεγόμενα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΤΟΠ) θα δοθούν 180 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προκηρυχθούν μέσα στο 2010. Με πρόφαση τη στήριξη των οικονομικά «αδύναμων» θα κατευθυνθούν κυρίως προς τις επιχειρήσεις άλλα 324 εκατομμύρια ευρώ για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δημιουργικής απασχόλησης κλπ. Στην ίδρυση και λειτουργία «κοινωνικών επιχειρήσεων» 35 εκατομμύρια ευρώ και έπεται συνέχεια.

Ειδικά μάλιστα για τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» το Φλεβάρη θα γίνει η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Σε όλα τα παραπάνω, πέρα από τον πολύπαθο ΟΑΕΔ θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας με τη δημιουργία ΣΔΙΤ που θα δρουν ως μεσάζοντες στην αγορά εργασίας, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.