ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Σε εφαρμογή οι πρώτοι σχεδιασμοί

Βόμβα στα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης βάζουν τα μέτρα που στηρίζουν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Κυριακή 10 Γενάρη 2010

Ολοένα πιο επιτακτικό προβάλλει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ξεσηκωμό ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση των αντιασφαλιστικών αλλαγών που οδηγούν στη διάλυση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η δραστική μείωση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το σχέδιο για την αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) για τον κλάδο ασθενείας, το ήδη προϋπολογισμένο ποσό που θα προκύψει από την περικοπή των παροχών στα φάρμακα δείχνουν ότι οι δομικές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι εξ ολοκλήρου αποφασισμένες και ότι ο διάλογος των «κοινωνικών εταίρων» είναι πέρα για πέρα προσχηματικός.

Είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ κυβέρνησης - εργοδοτών - κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού προκειμένου να «νομιμοποιήσουν» στη συνείδηση των εργαζομένων τις αντιασφαλιστικές αλλαγές.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν προϋπολογίσει ότι τα κονδύλια που χρειάζονται τα ασφαλιστικά ταμεία για το 2010 φθάνουν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κονδύλια αυτά αποσκοπούν στην κάλυψη των πιο βασικών αναγκών και όχι στο σύνολο των σύγχρονων πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Ομως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενέγραψε στον κρατικό προϋπολογισμό μόλις 14,5 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, 20% λιγότερα από αυτά που απαιτούνται μόνο και μόνο για την ύπαρξη και λειτουργία τους.

Το επόμενο μέτρο που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι η μείωση της κρατικής συμμετοχής θα αναπληρωθεί από τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι στον ΟΓΑ, από τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τις εισφορές τους για τον κλάδο ασθενείας. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα αυξηθούν σταδιακά από 1,5% σε 2,5% (αύξηση 66,6%) και των συνταξιούχων από 4% σε 5% (αύξηση 25%). Από την αύξηση αυτή αναμένεται να εισπραχθεί το επιπλέον ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για το 2010. Πολύ πιθανό σε μια επόμενη φάση να επιβληθούν επιπλέον, παρόμοιου τύπου, χαράτσια στην κατεύθυνση της μείωσης της κρατικής συμμετοχής.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιμένει να εξοικονομήσει ακόμα 300 εκατομμύρια ευρώ μέσα από την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και την ηλεκτρονική εκκαθάριση των συνταγών όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο δε θίγει αλλά και στηρίζει τα διαρκώς αυξανόμενα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, προχωρά στον παραπέρα περιορισμό των φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η επιβολή άμεσης φορολογίας για τη δημιουργία πόρου που στόχο έχει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Γίνεται πλέον καθαρό ότι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλούνται να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος.

Διαπιστώνουν «ελλείμματα» στη στήριξη του κεφαλαίου

Τα παραπάνω μέτρα είναι η κορυφή του παγόβουνου και ενδεικτικά των επικείμενων αντιασφαλιστικών αλλαγών που οδηγούν στη διάλυση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνοπτικά οι βασικοί άξονες των ανατροπών, με βάση τα όσα έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα είναι:

Τέλος, αξίζει να σχολιαστεί το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και όσων υποστηρίζουν τις επερχόμενες αντιασφαλιστικές αλλαγές. Προκειμένου να τις δικαιολογήσουν επικαλούνται συστηματικά τα οξυμένα ελλείμματα που παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα. Ετσι, κρύβουν ότι τα ελλείμματα αυτά προέκυψαν από την καταλήστευση που έχουν υποστεί τα Ταμεία από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, για δεκαετίες. Ακόμα, από τη μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών κράτους και εργοδοτών στο ασφαλιστικό σύστημα, το «τζογάρισμα» των αποθεματικών, την ανασφάλιστη εργασία που ευνοούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γενικότερα, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του εντοπίζουν ελλείμματα μόνο ως προς τις ανάγκες του κεφαλαίου, το οποίο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας απαιτεί όλο και μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση και στήριξη.

Για τους ίδιους τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν ελλείμματα. Αντίθετα, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων είναι τέτοια ώστε σήμερα να υπάρχουν οι αντικειμενικοί όροι για να απολαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων δωρεάν, δημόσιες και με υψηλή ποιότητα υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Αλλά και να δημιουργείται το απαραίτητο απόθεμα υλικού πλούτου ώστε οι εργαζόμενοι να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή ζωή, ως εργαζόμενοι και ως συνταξιούχοι.