Γρηγοριάδης Κώστας |
Πάνω σ' αυτούς τους δυο αντιδραστικούς άξονες θα στηρίξει η κυβέρνηση την περιβόητη διοικητική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που ευαγγελίζεται. Στόχος των νέων κυβερνώντων, με τις ευλογίες και της ΝΔ, είναι η συγκρότηση ενός πανίσχυρου αστικού κρατικού μηχανισμού, που με το μανδύα της «αποκέντρωσης» των εξουσιών θα έρθει για να υπηρετήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιευμάτων αλλά και την χτεσινή τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο νέος εκλογικός νόμος θα κινείται στη λογική του γερμανικού μοντέλου, χωρίς να είναι πιστή αντιγραφή του, αφού θα διατηρεί το «πριμ» των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα. Πρόκειται για ένα μεικτό σύστημα μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, με σταυρό προτίμησης για τους βουλευτές αλλά και λίστα που θα καταρτίζεται από τα κόμματα.
Βασικό χαρακτηριστικό του νόμου είναι ότι δημιουργεί από 150 μέχρι 180 μονοεδρικές περιφέρειες, που σε συνδυασμό με τη διατήρηση της πριμοδότησης των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα (υπάρχουν προτάσεις να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το πριμ σε 50 έδρες) διαμορφώνουν ένα πανίσχυρο δικομματικό σύστημα και εξασφαλίζουν «άνετη πλειοψηφία» στο νικητή των εκλογών, αφού, βάσει των σημερινών συνθηκών, τις μονοεδρικές έδρες θα τις καρπώνεται το πρώτο κόμμα στην κάθε περιφέρεια, δηλαδή είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ.
Η δημιουργία του μεγάλου αριθμού των μονοεδρικών θα προέλθει από τη διάσπαση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας. Για παράδειγμα, η περιφέρεια της Β' Αθήνας θα διαιρεθεί σε 25 - 27 μονοεδρικές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί δήμοι που ανήκουν στη Β' Αθήνας να εκλέγουν το «δικό τους» βουλευτή. Βάσει όλων των παραπάνω, με το νέο εκλογικό νόμο θα μοιράζονται από 200 μέχρι 230 έδρες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (αφού το πρώτο σε ψήφους κόμμα θα παίρνει και τον βουλευτή της μονοεδρικής, ανεξάρτητα από το ποσοστό των άλλων κομμάτων) και στη συνέχεια οι υπόλοιπες 70 ή 100 που θα μείνουν, με «απλή αναλογική» θα κατανέμονται σε όλα τα κόμματα που θα ξεπερνούν το 3% (θα διατηρηθεί και αυτή η άγρια εκλογική κλοπή) και θα μπαίνουν στη Βουλή!
Είναι φανερό ότι μια τέτοια ρύθμιση, σε συνδυασμό με τις μεθοδεύσεις για την αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, θα οδηγήσει τα μικρότερα κόμματα σε οικονομικό στραγγαλισμό και περιορισμό της δράσης τους, στοχοποιώντας ιδιαίτερα το ΚΚΕ και τους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει διαχρονικά με τους εργαζόμενους και το λαό.
Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά:
Αυτό το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και ήδη αντιμετωπίζεται θετικά από τη ΝΔ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χτες ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα χτυπήσει δήθεν τη διαφθορά, το «μαύρο πολιτικό χρήμα» και την εξάρτηση των βουλευτών από τα «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα». Με το πρόσχημα ότι οι υποψήφιοι βουλευτές δε θα έχουν την ανάγκη μεγάλης προεκλογικής προβολής στις μικρές εκλογικές περιφέρειες και ως εκ τούτου θα περιοριστούν «δραστικά οι εκλογικές τους δαπάνες» και άρα η αναζήτηση οικονομικών πόρων από τους επιχειρηματίες...
Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει ότι οι βουλευτές θα δημιουργήσουν ένα «μικρό εκλογικό πελατολόγιο» 50.000 - 60.000 ψηφοφόρων στις μονοεδρικές περιφέρειες, στο οποίο πιο εύκολα θα μοιράζουν υποσχέσεις και ρουσφέτια. Οσο για την δήθεν απεξάρτησή τους από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, πρόκειται για τη μέγιστη φενάκη, αφού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψηφίζουν νόμους και ασκούν μια πολιτική που εξυπηρετεί το σύνολο των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.
Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος θα συνδυαστεί με τη «διοικητική μεταρρύθμιση» μέσω του «Καποδίστρια 2», που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση. Ενα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει μεγάλους δήμους με νέα διοικητικά όρια, κατά το πρότυπο των παλιότερων επαρχιών. Η διοικητική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφερειών (Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση), με αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, το 2010.
Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, οι νομοί θα έχουν εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο από τους νομάρχες που θα είναι επικεφαλής σε κάθε νομαρχία. Οι νομοί θα μετατραπούν σε «νομαρχιακά διαμερίσματα». Οι αλλαγές στον Α' βαθμό Αυτοδιοίκησης (δήμοι και κοινότητες) θα οδηγήσουν σε μεγάλους δήμους, που θα προκύψουν από τις συνενώσεις. Στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης εντάσσεται και η δημιουργία Μητροπολιτικών Κέντρων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και στο Βόλο.
Στους φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δοθεί δυνατότητα μέσω της «φορολογικής αποκέντρωσης» να επιβάλλουν νέους και αυξημένους φόρους σε βάρος των εργαζομένων, ενώ θα επιφορτιστούν το βάρος της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), όπου το κράτος θα διατηρήσει μόνο τον κεντρικό σχεδιασμό.
Στόχος αυτών των σχεδιασμών και της νέας διοικητικής δομής είναι οι μεγάλες περιφέρειες και οι νέοι μεγάλοι δήμοι να αποκτήσουν, όπως περιέγραφε προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου, τη δυνατότητα να διαμορφώνουν προγράμματα και να ασκούν πολιτικές καθορίζοντας: Το παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθούν στη διοικητική τους περιφέρεια. Το πρότυπο εκπαίδευσης που θα συνδέεται με τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας και της «αγοράς»! Τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.
Ενα μικρό μόνο δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και του μοντέλου που θέλει να προωθήσει έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στην προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη. «Θα δώσουμε στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει την τοποθέτησή της στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χάρτη της ανάπτυξης. Δηλαδή να διεκδικήσει, με δικές της αποφάσεις, το διεθνή στρατηγικό της ρόλο. Στα δίκτυα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στην τεχνολογία της πληροφορικής. Να γίνει χρηματοοικονομικό, εκθεσιακό και εμπορικό κέντρο. Να γίνει κέντρο υπηρεσιών Υγείας και ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Να αναδείξει μια αγροτική παραγωγή υψηλής ποιότητας. Θα μπορεί να καταρτίζει εκπαιδευτικά προγράμματα»...
Με την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης η κυβέρνηση επιδιώκει ανάμεσα σε άλλα να μετατραπούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε «οικονομικά βιώσιμες» μονάδες, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις πολιτικές που αποφασίζονται στην ΕΕ και τους αναθέτει το κράτος και προβλέπουν νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και στην εκπαίδευση. Επίσης, να δοθούν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στην Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει σε συμπράξεις (ΣΔΙΤ) με τους επιχειρηματίες για την εκτέλεση έργων, αλλά και τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων ειδικότερα με το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης», αφού θα διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια, κρατικούς πόρους και φόρους, ενώ θα έχει και τη δυνατότητα έκδοσης αδειών για ενεργειακές επενδύσεις, τα οφέλη των οποίων θα καρπωθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.