Ελλείψεις στα αυτονόητα, βιβλία και εκπαιδευτικούς, θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το άνοιγμά τους |
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, για το σχολικό έτος 2009 - 2010 παρουσιάζεται (για πρώτη φορά στην τελευταία τετραετία) έλλειψη βιβλίων για κάθε τάξη του δημοτικού: Λείπουν συνολικά 26 τεύχη (βιβλία και τετράδια εργασίας στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά). Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι δεν υπήρχε χαρτί λόγω ευρωεκλογών... Χθες ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι έχει αποσταλεί το σύνολο των τίτλων των βιβλίων «που είναι απαραίτητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς» σε ποσοστό 95% των σχολείων της Επικράτειας και η αποστολή συνεχίζεται, ώστε «με την έναρξη των μαθημάτων» όλα τα σχολεία να έχουν παραλάβει όλους τους τίτλους βιβλίων.
Παράλληλα, η ΔΟΕ αναφέρει ότι τα φετινά λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών είναι διπλάσια από πέρυσι, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 4.359, χωρίς να υπολογίζονται οι 7.000 περίπου ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου. Αναφέρει, παράλληλα, ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 25%. Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 60.000 νήπια φέτος θα μείνουν εκτός προσχολικής αγωγής.
«Οσο συνεχίζεται η πολιτική που αναδιαρθρώνει προς το χειρότερο όλα τα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και την εκπαίδευση, τα προβλήματα κάθε χρόνο θα εντείνονται. Τα προβλήματα στα σχολεία σήμερα, σηματοδοτούν αρνητικές εξελίξεις για την πορεία του δημόσιου σχολείου και, ταυτόχρονα, καλλιεργούν τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της παρέμβασης του ιδιωτικού τομέα. Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και μαθητές, θα πρέπει να δώσουν σημεία αναφοράς δράσης και αγώνα, ώστε αυτή η πολιτική να μην προχωρήσει στα δημόσια σχολεία. Το επόμενο διάστημα να εκφραστεί αυτό το κύμα αντεπίθεσης, αντίστασης σε μια προοπτική που υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση και μειώνει τις αξίες και τα όνειρα των παιδιών για το αύριο», δήλωσε ο Κώστας Παπλωματάς, εκ μέρους της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.
Παράλληλα, καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΔΟΕ, καθώς μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία «αντί να επιλέξει ένα δρόμο με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με αγώνες που θα έχουν διάρκεια, συνέχεια και προοπτική, προτίμησε την οργάνωση περιφερειακών συσκέψεων σε όλη την επικράτεια χωρίς να δίνει πρόγραμμα δράσης για τον κλάδο το επόμενο διάστημα. Η ταύτιση των δύο μεγάλων παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που έχουν και την πλειοψηφία στο ΔΣ αποδεικνύει την ταύτιση της συνδιαχείρισης σε ό,τι αφορά την Παιδεία».