Παρέμβαση της παράταξης στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, ο Στ. Λάμπρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ισως κάποιος πει ότι η περιοχή του Δήμου Αθηναίων δεν εμπλέκεται άμεσα με την υπόθεση, αφού δεν κάηκαν δέντρα ή σπίτια στην περιοχή μας. Μια τέτοια αντίληψη θα παραγνώριζε τις καταστροφικές επιπτώσεις των μεγάλων πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής στην υγεία και την ποιότητα ζωής των εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου και μέσα σ' αυτούς των κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων».
Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική και σε άλλα μέρη της χώρας, στην κατεύθυνση υλοποίησης σχεδιασμών για την αλλαγή της χρήσης γης ή για τη διατήρηση της χρήσης που θα οργανωθεί με βάση το κέρδος. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Αττικής, τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία κλπ. Σε αυτά προσδιορίζεται ο "δρόμος ανάπτυξης" που θέλουν για την Αττική και ολόκληρη τη χώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «ευθύνες για την καταστροφή που συντελείται στην Αττική έχουν οι Νομαρχίες και οι Δήμοι που συμφωνούν με την προώθηση των αντιλαϊκών "σχεδίων ανάπτυξης" και δεν έκαναν τίποτα για την περιφρούρηση των δασών και την επάρκεια υδροφόρων οχημάτων, με αποτέλεσμα να έρχονται υδροφόρες από Δήμους της Θεσσαλονίκης».
Καταλήγοντας, τόνισε: «Οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που δεν αντιδρούν στην κατάσταση που υπάρχει και δε διεκδικούν την κάλυψη σε ανθρώπινα και τεχνικά μέσα των δυνάμεων της δασοπροστασίας έχουν τις δικές τους ευθύνες. Η έλλειψη υδατοδεξαμενών, υδροφόρων, πυροσβεστικών κρουνών, πυροσβεστικών οχημάτων πρέπει να είναι απαίτηση των δήμων στην κυβέρνηση, όπως και η κατάργηση της αντιδασικής νομοθεσίας. Επιβάλλεται να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός ανά δήμο, ενταγμένος σε ένα γενικότερο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Τέτοια πρόβλεψη υπάρχει ακόμα και στο άρθρο 75 του Κώδικα».
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή, διά του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και αρκέστηκε στο να αναφέρει πως όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει έργο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του πρασίνου στην Αθήνα, ενώ είναι γνωστή ποια είναι η κατάσταση στην πόλη και πρόσθεσε πως οι όποιες διαθέσιμες υδροφόρες βρέθηκαν στα σημεία της πυρκαγιάς.