ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ
Θερίζουν αλλά δεν καταγράφονται

Από 50% έως 80% αναπηρία παρουσίασαν 6 στους 10 εργαζόμενους που είχαν επαγγελματική νόσο το 2008, σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών του ΙΚΑ

Σάββατο 11 Ιούλη 2009

Εξι στους δέκα εργαζόμενους με επαγγελματική νόσο καθίστανται ολικώς ή μερικώς ανάπηροι, σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ για το 2008, η οποία, ταυτόχρονα, συνοψίζει τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας μόνο για τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Η έκθεση παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα αποδεικνύει τη γύμνια στην καταγραφή των κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς καθώς ομολογεί ευθέως «την έλλειψη πληροφόρησης με τις επαγγελματικές νόσους». Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αποκαλύπτει και την υποκρισία της κυβέρνησης πως «έργο της Επιτροπής Βαρέων ή Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι η εξέταση των αιτημάτων για την ένταξη εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στο καθεστώς Βαρέων ή Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων». Και αυτό γιατί χωρίς να έχει καταγράψει τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων έρχεται δήθεν να κάνει προσαρμογές στα νέα εργασιακά δεδομένα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως πέλεκυ την Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά για να προχωρήσει στην καρατόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα του περιορισμού του λεγόμενου μισθολογικού κόστους προς όφελος του κεφαλαίου και αδιαφορώντας για τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Μόνο από Αθήνα - Θεσσαλονίκη


Η καταγραφή που κάνει το ΙΚΑ περιορίζεται μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και «αφορά τους ασφαλισμένους που εξετάζονται απ' τις επιτροπές επαγγελματικών νόσων για χορήγηση σύνταξης είτε είναι πρωτοείσακτα περιστατικά, είτε είναι επανεξεταζόμενα και ανεξάρτητα εάν το συνολικό ποσοστό αναπηρίας που θα τους αποδοθεί θα είναι συντάξιμο». Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, διαφεύγουν όσοι «προσφεύγουν στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπου δεν υπάρχει σύστημα αναγγελίας επαγγελματικών νόσων από τους υγειονομικούς σχηματισμούς και τους ιατρούς καθώς και από τα νοσοκομεία».

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο από το 2003, όπως φαίνεται και στον Πίνακα 1, έχουν καταγραφεί 106 διαφορετικές περιπτώσεις οι οποίες επανεξετάζονται από τις επιτροπές στο χρόνο που αυτές ορίζουν. Αυτό, όπως σημειώνεται, έχει ως συνέπεια στοιχεία προηγούμενων ετών να επαναπροσδιορίζονται και να τροποποιούνται τα περιγραφικά τους μεγέθη, καθώς κάποια από αυτά τα περιστατικά χάνονται για διάφορους λόγους (όπως π.χ. η καταβολή σύνταξης αναπηρίας διά βίου, με αποτέλεσμα να μην επανέλθει για εξέταση στις επιτροπές του ΙΚΑ). Επειτα η καταγραφή γίνεται μόνο στην περίπτωση της διεκδίκησης σύνταξης αναπηρίας, με αποτέλεσμα να μην προσεγγίζονται άλλες επαγγελματικές νόσοι που έχουν μεν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, αλλά δεν οδηγούν στην αναπηρία (μερική ή πλήρη).

Ο περιορισμένος χαρακτήρας των στοιχείων της έρευνας του ΙΚΑ φαίνεται αν συγκριθεί με την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (βλέπε «Ρ» της 5.9.2008), σύμφωνα με την οποία 613.145 άτομα υπέφεραν από ασθένεια λόγω της εργασίας τους και 85.000 εργαζόμενοι είχαν ένα εργατικό «ατύχημα» μέσα στο 2007.

Κύριες αιτίες χημικοί παράγοντες και οικοδομές

Οι χημικοί παράγοντες (ανόργανες ενώσεις) και οι βιομηχανικοί παράγοντες (υλικά και προϊόντα) είναι οι συνηθέστεροι αιτιολογικοί παράγοντες έκθεσης στη νόσο και τα κατασκευαστικά - οικοδομικά υλικά το κυριότερο προϊόν έκθεσης στη νόσο με 38,7%, 21,7% και 31,1%, αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση για την περίοδο 2003-2008.

Στην έκθεση αναφέρονται συνοπτικά τα εξής στοιχεία για την ίδια περίοδο:

Δραματικά στοιχεία για το 2008

Για το 2008 καταγράφηκαν 21 περιπτώσεις επαγγελματικών νόσων, εκ των οποίων οι 2 εξετάστηκαν για πρώτη φορά κατά το έτος αναφοράς, ενώ οι 19 είναι παλαιότερες περιπτώσεις οι οποίες επανεξετάστηκαν κατά το 2008 με διαγνώσεις από το 1987 έως το 2006. (Γι' αυτό και στον Πίνακα 2 φαίνεται ο αριθμός των παρακολουθούμενων κατά έτος, που σημαίνει ότι κάποιοι απ' αυτούς έχουν καταγραφεί και σε άλλα προηγούμενα έτη. Αντίθετα στον Πίνακα 1 είναι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων που καταγράφεται πια στην έρευνα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να είχε προσφύγει στις επιτροπές παλιότερα, αλλά η προσωπική του καταγραφή να έγινε το 2008. Γι' αυτό για το 2008, ενώ τα πρωτοείσακτα περιστατικά είναι 2, στον Πίνακα 1 καταγράφονται 3, που σημαίνει ένταξη κάποιας περίπτωσης από προηγούμενα χρόνια).

Συνοπτικά τα στοιχεία για το 2008 έχουν ως εξής:

Τέλος, όσον αφορά στο ακριβές προϊόν έκθεσης στη νόσο καταγράφηκαν 8 (38,1%) περιπτώσεις που η έκθεση στη νόσο οφείλεται σε κατασκευαστικά ή οικοδομικά υλικά. Επτά από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες του κατασκευαστικού κλάδου που είχαν διάγνωση με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.


Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης και στα ΒΑΕ (2013-01-16 00:00:00.0)
Εγκύκλιοι για όρια ηλικίας και πλασματικά χρόνια (2011-09-30 00:00:00.0)
Το μολυσμένο περιβάλλον αυξάνει τις αλλεργίες (1999-03-09 00:00:00.0)
Αλλά και στους συνταξιούχους τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η κυβέρνη (1997-11-28 00:00:00.0)
Οι ανακοινώσεις της ντροπής (1996-06-07 00:00:00.0)
Μελανά σημεία στην κάλυψη (1996-01-28 00:00:00.0)