ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ E-SHOP
Εργάτες - λάστιχο στις εργοδοτικές αξιώσεις
Σάββατο 11 Ιούλη 2009

Εργαζόμενους - ομήρους στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» θέλει το κεφάλαιο
Σκλάβους στη δούλεψή της, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, θέλει τους εργαζόμενους η εργοδοσία της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών «E - shop.gr». Με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που τους υποχρεώνει να υπογράψουν, «πετά» στο καλάθι των αχρήστων, ακόμα και την υφιστάμενη εργατική νομοθεσία και επιβάλλει καθεστώς άγριας και στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία έχει έδρα στο Χαλάνδρι Αττικής και απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους στα 61 καταστήματα που διατηρεί σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους κατάπτυστους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η εργοδοσία, πλήρως αποθρασυμένη από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους, ως σύγχρονους δούλους χωρίς δικαιώματα κι ανάγκες, να ελέγχει και να καθορίζει την προσωπική ζωή τους, να τους «δανείζει» σε άλλες εταιρείες, να τους μετακινεί σε άλλες πόλεις, ν' αποφασίζει πόσες ώρες και πότε θα δουλέψουν, όποτε, όπως και όσο αυτή θέλει, χωρίς, μάλιστα, να πληρώνει για την υπερωριακή εργασία, για την εργασία τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις αργίες.

Στα χνάρια της MIG

Συγκεκριμένα η ατομική σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο εργαζόμενος:

Το αποκορύφωμα όμως είναι το εξής: Ο εργαζόμενος «... υποχρεούται να ενημερώνει την εταιρεία για κάθε μεταβολή της προσωπικής του καταστάσεως»! Η εργοδοσία προκλητικά αξιώνει να είναι ενήμερη ακόμα και για κάθε ζήτημα που αφορά την προσωπική ζωή του εργαζόμενου, παραβιάζοντας τις ατομικές ελευθερίες και «κουρελιάζοντας» την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Γιατί; Επειδή «μεταβολές που συνεπάγονται οικονομικές απολαβές δημιουργούν υποχρέωση της εταιρείας μετά την αντίστοιχη γνωστοποίηση της μεταβολής». Για την εργοδοσία π.χ. η δημιουργία οικογένειας, η απόκτηση παιδιών κτλ. συνεπάγεται κόστος. Οπως αντίστοιχα «κόστος» αποτελεί για το κεφάλαιο π.χ. ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να αποκτήσει ο εργαζόμενος, μειώνοντας την αποδοτικότητά του, εμποδίζοντας την εντατικοποίηση που θέλει να επιβάλλει μια εταιρεία κτλ.

Η σύμβαση προβλέπει ότι στο κύριο κομμάτι του μισθού θα περιλαμβάνει επιδόματα όπως αυτά του γάμου, παιδιών, πολυετίας κτλ. και «επιδόματα ή άλλες πρόσθετες παροχές τις οποίες τυχόν δικαιούται ο εργαζόμενος συμψηφίζονται με τις ανώτερες των νομίμων που κάθε φορά καταβάλλονται εις αυτόν (σ.σ. τον εργαζόμενο) και ουδεμία αυτοτελή αξίωση δημιουργούν για τον εργαζόμενο». Διευκρινίζεται ωστόσο ότι «παροχές πέραν των εδώ αναφερόμενων δίδονται εξ ελευθεριότητας και η εταιρεία δικαιούται οποτεδήποτε να σταματήσει ή να τροποποιήσει την αντίστοιχη παροχή μονομερώς». Σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις και αφού κατεδαφίζει εργατικές κατακτήσεις αιώνων, η εργοδοσία εμφανίζεται να δίνει «παραπάνω από τα νόμιμα», τα οποία ωστόσο όποτε θέλει θα παίρνει πίσω.

Η εργοδοσία καυχιέται για την κερδοφορία της

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν καθεστώς εργασιακής γαλέρας, τα κέρδη που αποκομίζει η εργοδοσία από την εκμετάλλευσή τους, αυξάνουν συνεχώς. Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα της η εταιρεία καυχιέται για τα κέρδη που έχει. «Το 2008 η εταιρεία - αναφέρει - πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 112 εκ. ευρώ και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 400 υπαλλήλους. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έφτασε το +55% ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 και εν μέσω οικονομικής κρίσης, αγγίζει το +35%».

Το μυστικό της κερδοφορίας βρίσκεται στην ομηρία των εργαζομένων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ως εδώ» με την εργασιακή ζούγκλα και τους μισθούς πείνας (2024-02-17 00:00:00.0)
Ζητάει επιχειρησιακή σύμβαση και κατάργηση των απεργιών! (2012-05-02 00:00:00.0)
Οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν (2009-08-04 00:00:00.0)
Διευθετεί το χρόνο εργασίας στο όνομα της κρίσης (2009-04-08 00:00:00.0)
Συμβάσεις μεσαίωνα για εργαζόμενους - δούλους (2005-07-05 00:00:00.0)