ΙΡΑΚ
«Αποχώρηση» στρατευμάτων - παζάρι με τα πετρέλαια
Τετάρτη 1 Ιούλη 2009

Από παρελάσεις Ιρακινών για την «αποχώρηση» των Αμερικανών
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με πανηγυρισμούς και παρελάσεις υποδέχτηκαν οι Ιρακινοί την αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων από το κέντρο των πόλεων, που ολοκληρώνεται σήμερα. Ισχυρότατες δυνάμεις του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί παντού, ενώ έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, σε διάγγελμά του, ισχυρίστηκε ότι είναι μέρα περηφάνιας για τη χώρα και κατηγόρησε όσους αμφισβητούν τη δυνατότητα των Ιρακινών να ελέγξουν τη χώρα τους ότι προσπαθούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην ενότητα του λαού.

Ενα ακόμη, πάντως, λουτρό αίματος, αυτή τη φορά στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, έθεσε νέα ερωτηματικά. Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε ανοιχτή αγορά σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 56. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν σε βομβιστική επίθεση στο Σαντρ Σίτι. Σχολιάζοντας την αποχώρηση, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, εκτιμούσε ότι «θα υπάρξουν σποραδικές βίαιες εξάρσεις, αλλά όχι παντού».

Παζάρια και ξεπούλημα

Το «πανηγυρικό» κλίμα συμπληρώθηκε από την έναρξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε οκτώ ενεργειακά κοιτάσματα του Ιράκ. Εκπρόσωποι από 35 εταιρείες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Βρετανία, Ρωσία, Ιταλία, Αυστραλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Δανία, Καναδάς, Ν. Κορέα, Ινδία, Γαλλία, Μαλαισία, Ινδονησία) βρίσκονται στη Βαγδάτη, όπου ο υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν Σαχριστάνι «έβγαζε στο σφυρί» έξι πετρελαϊκά και δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στόχος, όπως είπε, την επόμενη 20ετία, οι ξένες επενδύσεις να αποφέρουν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, ενώ θα έχουν συνεισφέρει στην ανανέωση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Πολλές εταιρείες εξέφραζαν δυσφορία, τονίζοντας ότι οι όροι της ιρακινής κυβέρνησης δε «συνεισφέρουν», γιατί αφήνουν «μικρό περιθώριο κέρδους σε ποσότητες πετρελαίου ή αερίου και απαιτούν μακροπρόθεσμη δέσμευση, αν και ακόμη δεν είναι βέβαιη η ασφάλεια των περιοχών». Παρ' όλα αυτά, τα πρώτα συμβόλαια υπογράφτηκαν με την αμερικανική BP και την κινεζική «ConocoPhillips» για το κοίτασμα της Ρουμάιλα που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.