ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑΝΔΥΕΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ
Τώρα και συσκευές οφθαλμαπάτης

Θεωρητικά μπορούν να κάνουν ένα ποντίκι να φαίνεται σαν ελέφαντας!

Κυριακή 7 Ιούνη 2009

Η συσκευή πρόκλησης οφθαλμαπάτης μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας τρύπας στον τοίχο, έτσι που οι παρατηρητές να νομίζουν ότι βλέπουν μέσα από αυτόν. Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ορισμένης συχνότητας (a) συναντά τον τοίχο. Οταν προσαρτηθεί η συσκευή στον τοίχο (b) η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να αναπαραχθεί στην άλλη πλευρά του τοίχου (c) έχοντας την ίδια μορφή με εκείνη που θα είχε αν υπήρχε πραγματική τρύπα
Η τεχνολογία του αόρατου ξεκίνησε πριν από δυόμιση χρόνια με τους μανδύες απόκρυψης, που μπορούν να κάνουν αόρατο ό,τι καλύπτεται απ' αυτούς και συνεχίζει να συμπληρώνεται με νέες εφευρέσεις, που δεν παύουν να εκπλήσσουν. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η προ ημερών ανακοίνωση ομάδας Κινέζων φυσικών για τη δυνατότητα κατασκευής συσκευής πρόκλησης οφθαλμαπάτης, που θα επιτρέπει να φαίνεται ένα αντικείμενο στον παρατηρητή ως κάτι εντελώς διαφορετικό, π.χ. ένα κουτάλι ως φλιτζάνι, ένα ποντίκι ως ελέφαντας, μια μύγα ως τανκ!

Η νέα τεχνική, όπως και οι υπόλοιπες της τεχνολογίας του αόρατου, χρησιμοποιεί τα λεγόμενα μεταϋλικά, δηλαδή υλικά που δεν υπάρχουν στη φύση, αλλά σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από τον άνθρωπο για να έχουν κατάλληλες οπτικές ιδιότητες, ώστε να επιτρέπουν τον επιθυμητό μετασχηματισμό των φωτεινών κυμάτων που πέφτουν πάνω τους ή περνούν από μέσα τους. Η τεχνική του Ζάο Κινγκ Ζιανγκ, του Τσε Τσαν και των συναδέλφων τους περιγράφει μια συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το σημείο φωτισμού και τα χαρακτηριστικά της φωτεινής πηγής.

Οπως σημειώνουν οι Κινέζοι επιστήμονες, η δουλειά τους επεκτείνει την έννοια της απόκρυψης ως μια ειδική μορφή οφθαλμαπάτης, στο ευρύτερο πεδίο της οπτικής της οφθαλμαπάτης. Ενώ η απόκρυψη είναι η οφθαλμαπάτη ύπαρξης ελεύθερου χώρου εκεί όπου στην πραγματικότητα υπάρχει κάποιο αντικείμενο, η πιο γενικευμένη νέα τεχνική επιτρέπει ένα αντικείμενο οποιουδήποτε σχήματος και υλικού να εμφανίζεται ακριβώς όπως θα φαινόταν ένα άλλο αντικείμενο, διαφορετικού σχήματος και υλικού.

Η στερεοσκοπική εικόνα ενός κουταλιού μπορεί να μετασχηματιστεί στην εικόνα ενός φλιτζανιού με την κατάλληλη διάχυση των φωτεινών ακτίνων, καθώς περνούν μέσα από τα μεταϋλικά της συσκευής οφθλαλμαπάτης
Για να το πετύχουν αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικά μεταϋλικά, το «συμπληρωματικό μέσο» και το «μέσο αποκατάστασης». Το «συμπληρωματικό μέσο» «ακυρώνει» οπτικά μια περιοχή του χώρου που περιλαμβάνει το αντικείμενο, π.χ. ένα ποντίκι, εφαρμόζοντας τις αντίστροφες παραμορφώσεις στα φωτεινά κύματα, από εκείνες που προκαλεί το αντικείμενο. Με αυτό τον τρόπο το ποντίκι φαίνεται σαν να μην υπάρχει. Το «μέσο αποκατάστασης», φροντίζει για την παραμόρφωση των φωτεινών κυμάτων στον «ακυρωμένο» χώρο, με τον τρόπο που θα τα παραμόρφωνε αν βρισκόταν εκεί το εικονικό αντικείμενο, π.χ. ο ελέφαντας. Ετσι, οποιοσδήποτε παρατηρητής βρίσκεται εκτός του ιδεατού ορίου μέσα στο οποίο γίνονται οι μετασχηματισμοί από τη συσκευή, θα βλέπει το ποντίκι ως ελέφαντα.

Σε αντίθεση με προηγούμενες τεχνικές απόκρυψης, που στηρίζονται στην αλλαγή πορείας των φωτεινών κυμάτων, η νέα συσκευή οφθαλμαπάτης στηρίζεται στην ακύρωση και επαναφορά με τροποποιημένη μορφή της φωτεινής ακτινοβολίας. Επιπλέον, η συσκευή αυτή λειτουργεί σε απόσταση από το αντικείμενο και όχι σε επαφή με αυτό.

Μια εφαρμογή της νέας τεχνικής είναι για τη δημιουργία της ψευδαίσθησης της όρασης μέσα από τοίχο, δημιουργώντας την οφθαλμαπάτη μιας τρύπας στον τοίχο. Ο τοίχος πρέπει να είναι αρκετά λεπτός, ώστε η συσκευή οφθαλμαπάτης να επιτρέπει στο φως να περνάει από μέσα του με τρόπο που υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι δυνατός.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.technology.review, «Scientific American»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεχνική για την απευθείας παρατήρηση κοντινών εξωπλανητών (2016-05-15 00:00:00.0)
Δυνατότητα ανεφοδιασμού και με ιαπωνικό σκάφος (2009-09-20 00:00:00.0)
Η εξελικτική εμφάνιση τριχρωματικής όρασης στα πρωτεύοντα θηλαστικά (2009-04-18 00:00:00.0)
Αλλάζοντας τη συνδεσμολογία του εγκεφάλου (2008-10-26 00:00:00.0)
Μια εντυπωσιακή τεχνολογία ένα βήμα πιο κοντά στη φάση ωρίμανσης (2002-04-14 00:00:00.0)
Η Γη από τον ουρανό (1995-01-08 00:00:00.0)