ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι

Απεργία και συγκεντρώσεις χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σάββατο 23 Μάη 2009

To δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διεκδίκησαν χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Στο πλευρό τους, στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη και τον ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πανεπιστημίου, βρέθηκαν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, η Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων, ο Σύλλογος του ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και συμβασιούχοι από διάφορους τομείς των ΑΕΙ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σύντομα, απαιτώντας την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι 380 εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31 Μάη, βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα. «Πέρα από το βιοποριστικό πρόβλημα για τους ίδιους, θα υπάρξουν συνέπειες στην ποιότητα σπουδών για όλους τους φοιτητές. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Να οργανωθεί από κοινού ο αγώνας συμβασιούχων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με τους φοιτητές, να διεκδικήσουν κάθε λειτουργική ανάγκη και εκπαιδευτική - ερευνητική δραστηριότητα να καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η Ρούλα Σιώτα, γγ της ΟΔΠΤΕ.

«Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες, όπως συμπαραστέκεται στον αγώνα κάθε εργαζόμενου που διεκδικεί αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: Σταθερή εργασία, ικανοποιητικές αμοιβές, ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον, Ασφάλιση, Πρόνοια, Παιδεία, Υγεία. Σήμερα που η πρόοδος της τεχνολογίας, ο πλούτος, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, είναι τεράστια, θα έπρεπε να μην υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Ομως, οι επιλογές και των δύο κομμάτων εξουσίας, οι κατευθύνσεις από την ΕΕ είναι να ενισχύονται οι τράπεζες, οι εφοπλιστές», τόνισε ο Π. Παπαγεωργόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους με βάση την ίδια τους την πείρα να βγάλουν συμπεράσματα, να στηρίξουν στις 7 Ιούνη το ΚΚΕ, να στρέψουν την πλάτη τους στην ΕΕ, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου που από κοινού ψήφισαν την ομηρία των συμβασιούχων.

«Οι βιβλιοθήκες δεν είναι βοηθητικός χώρος, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Χωρίς βιβλιοθήκη, δεν υπάρχει έρευνα, γνώση. Αν τις χρηματοδοτήσουν, όπως σκοπεύουν, από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αργά ή γρήγορα θα είμαστε αντιμέτωποι πάλι με την ίδια κατάσταση», είπε ο Γιώργος Γλωσσιώτης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων.