Αντίθετα η ενίσχυση του κέρδους τόσο της διοργανώτριας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας όσο και των ισχυρών συλλόγων είναι ο καταφανέστατος αυτοσκοπός. Συν τοις άλλοις, με το καινούριο σύστημα διεξαγωγής δίνεται και μια ευκαιρία στον Μισέλ Πλατινί να ξεχρεώσει τα γραμμάτια του προς τις λεγόμενες μικρές ομοσπονδίες (που τον βοήθησαν στην εκλογή του) με τη θεωρητική (αφού μόνο έτσι είναι) ενίσχυση των μικρών ομάδων.
Οσον αφορά το θέμα του περισσότερου κέρδους αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι η ΟΥΕΦΑ θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις δύο διοργανώσεις της, με την κεντρική διαχείριση αυτών από τον γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη, με το καινούριο σύστημα μιλάμε για μια ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της αγωνιστικής χρονιάς (στις πολλές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια) αφού πλέον η διοργάνωση ουσιαστικά θα διαρκεί περίπου 11 μήνες (από Ιούλη έως Μάη). Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αλλαγή του καινούριου Τσάμπιονς Λιγκ είναι οι αγώνες για τη «φάση των 16» που θα διεξάγονται σε διάστημα τεσσάρων βδομάδων, αντί για δύο, όπως γίνεται σήμερα, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αγώνες, αγώνες, αγώνες... λοιπόν το καινούριο σχέδιο των αρμοδίων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θέλοντας έτσι να εκμεταλλευτούν και τα τελευταία μέχρι σήμερα λεγόμενα νεκρά διαστήματα αλλά και να προσπαθήσουν να έχουν περισσότερο λόγο σε περιόδους που μέχρι σήμερα κυριαρχούσαν οι αντίστοιχες διοργανώσεις της ΦΙΦΑ (μουντιάλ συλλόγων, κύπελλο συνομοσπονδιών κτλ). Βέβαια, μπορεί φέτος τα πράγματα να βολεύουν την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ωστόσο το σίγουρο είναι ότι για την επόμενη χρονιά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν δεν είναι λίγα, αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχει το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.
Eurokinissi |
Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των διεθνών αγώνων αναμένεται να φέρει τεράστια κέρδη στην ΟΥΕΦΑ, στους χορηγούς και στους ισχυρούς συλλόγους |
Αυτή η πρόταση για τους κυπελλούχους, αντικαταστάθηκε από μια προκριματική φάση που αφορά τις ομάδες συγκεκριμένων χωρών, που καταλαμβάνουν τις θέσεις 2-4 στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες τρεις χώρες στη βαθμολογία της UEFA, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Αγγλία, θα έχουν τρεις ομάδες απευθείας στη φάση των ομίλων αντί για δύο, όπως ισχύει σήμερα. Ο Πλατινί δήλωσε ότι οι αλλαγές εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή και πως θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια περισσότερο δημοκρατική διοργάνωση.
Ο δρόμος που επιλέγουν οι διοικούντες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ικανοποιήσουν επίσης τη δίψα για αυτά των χορηγών που συνεργάζονται αλλά και των ισχυρών συλλόγων μπορεί για αυτούς να είναι στρωμένος με ΕΥΡΩ αλλά για κάποιους άλλους είναι τουλάχιστον επικίνδυνος. Αυτοί είναι οι παίκτες των περισσοτέρων ομάδων που εγκλωβισμένοι στα... χρυσά κλουβιά τους, τα συμβόλαια που υπογράφουν, είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν όρθιοι και πάντα στην πρώτη γραμμή. Η κούραση απαγορεύεται, ενώ ακόμα και ένας απρόοπτος τραυματισμός μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο για την συνέχιση της συνεργασίας ενός παίκτη.
Η συνταγή για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες όπως έχουν δείξει τα παραδείγματα του παρελθόντος είναι γνωστή, αφού το ντόπινγκ σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί ως μέσο για την επίτευξη του στόχου. Μόνο που όπως έχει αποδειχθεί στο φινάλε και τα θύματα είναι γνωστά....