ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αυξάνονται όσοι μένουν χωρίς περίθαλψη

Εφ' όλης της ύλης η πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 14 Μάη. Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 9.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Πέμπτη 7 Μάη 2009

Τη νέα απεργιακή τους κινητοποίηση προετοιμάζουν οι οικοδόμοι και στην Αθήνα
Σε κατακόρυφη αύξηση των ανέργων οικοδόμων που δε δικαιούνται πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οδηγεί ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος Πετραλιά (3655/2008) που άρχισε να ισχύει από 1.1.2009, αυξάνοντας σταδιακά από 40 σε 80 τα αναγκαία ένσημα.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του ΙΚΑ για την Απασχόληση, το 2007 57.918 εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα έκαναν μέχρι 39 μεροκάματα, ενώ 110.554 έκαναν μέχρι 79 μεροκάματα. Με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και ειδικά των υποαπασχολούμενων του κλάδου είναι οικοδόμοι, στην ολοκλήρωσή του ο νόμος - και σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα - θα διπλασιάσει τους οικοδόμους που δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον, ο νέος νόμος αυξάνει από 80 σε 100 τα ένσημα που πρέπει να έχει συμπληρώσει ένας οικοδόμος για να εξασφαλίσει τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα).

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στόχος των κυβερνήσεων του κεφαλαίου είναι η πλήρης κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η εμπορευματοποίηση της Υγείας, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους ουσιαστικά αφήνονται στην τύχη τους. Το όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που λέγεται «υγεία» γίνεται ακόμα πιο απρόσιτο, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές οικογένειες ανέργων πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με το πενιχρό μηνιαίο επίδομα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ και από 1.5.2009 διαμορφώθηκε στα 454 ευρώ (μεικτά). Δηλαδή με ψίχουλα που κι αυτά δίνονται όχι μέχρι ο άνεργος να βρει δουλειά, αλλά για - το πολύ - 12 μήνες.

Πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων

Το σχέδιο είναι καθαρό: Οσο πιο ανυπεράσπιστοι είναι οι άνεργοι τόσο πιο εύκολα μπορούν να λυγίζουν στις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών για δουλειά χωρίς δικαιώματα. Σ' αυτό το πλαίσιο, η επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για τις 14 Μάη πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε οικοδόμου. Ωστε τη μέρα της απεργίας να νεκρώσει κάθε χώρος δουλειάς, να μαζικοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση σε κάθε πόλη, με κεντρική αυτή της Αθήνας στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, να καταμετρηθούν νέες δυνάμεις συσπειρωμένες στην ταξική Ομοσπονδία, που θα παλεύουν για: