ΟΜΙΛΙΕΣ
Μήνυμα συντονισμένης πάλης

Ορισμένα σημεία από τις ομιλίες που έγιναν στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000

Στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, ο αγρότης συνδικαλιστής από τη Λάρισα, Χ. Αρχοντής και ο επαγγελματοβιοτέχνης Ν. Μπουζάνης.

«Φέρνουμε εδώ, σήμερα - υπογράμμισε ο Γιώργος Τούσσας - το μήνυμα του αγώνα από τους τόπους δουλιάς, από τα καράβια, τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τις βιοτεχνίες, τα γραφεία, το χωράφι, το σχολείο, φέρνουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα από την επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Οκτώβρη. Η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος μπαίνει εμπόδιο στον κοινωνικό διάλογο της απάτης, απογυμνώνει τις θεωρίες του ψευτορεαλισμού και ξεφτίζει τους σκόπιμους ηττοπαθείς ισχυρισμούς για την παντοδυναμία των μονοπωλίων και των τοποτηρητών τους».

Αναφερόμενος στο αντεργατικό πακέτο σημείωσε: «Προσπαθούν να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, την κατάργηση του 8ωρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την αύξηση των απολύσεων, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά με το λιγότερο κόστος, με "συναίνεση", με επιβολή της λεγόμενης ταξικής ειρήνης. Ετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή διαλυτικών αντιασφαλιστικών μέτρων». Γι' αυτό τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του «η εργατική τάξη δεν επιτρέπει στις συμβιβασμένες ηγεσίες να διαπραγματεύονται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της. Απαιτείται ετοιμότητα, ανάπτυξη καλά οργανωμένων αγώνων στους κλάδους, στους τόπους δουλιάς, πανελλαδικοί αγώνες.

Η σημερινή μαζική, ενωτική κινητοποίηση - κατέληξε - στέλνει μήνυμα σε όλους τους εργάτες, τους εργαζόμενους, να ριχτούν στη μάχη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαζί, χέρι με χέρι με τις ταξικές δυνάμεις, να επιβάλουν τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή πάλης, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε πόλη και χωριό, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».

Αγωνιζόμαστε για άλλη αγροτική πολιτική

Χρόνια τώρα - υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Χ. Αρχοντής - στο όνομα της ενιαίας σκέψης, του λεγόμενου μονόδρομου, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, στη στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επιδιώκεται η μαζική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και το πέρασμα του ελέγχου γης - παραγωγής - εισοδήματος στα χέρια των εμπόρων, των βιομηχάνων, αλλά και των μεγαλοαγροτών:

«Εμείς» συνέχισε ο συνδικαλιστής«αγωνιζόμαστε για μια άλλη αγροτική πολιτική, με γνώμονα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αγροτών και τις ανάγκες των εργαζομένων των πόλεων, όπου μοχλός θα είναι ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός για την ανάπτυξη της υπαίθρου και όπου προοπτική θα είναι η Συλλογική Οργάνωση Γης και Παραγωγής σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων του χωριού και της πόλης.

Αυτή μας η πάλη είναι μέρος του γενικότερου αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολικής που έχει επιβληθεί στην εργαζόμενη πλειοψηφία της χώρας μας και των άλλων χωρών με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, που προωθούν την ΟΝΕ. Αυτός ο αγώνας επιβάλλει το συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζόμενων τάξεων. Την ευρύτερη Συμπαράταξη Κοινωνικών Δυνάμεων για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Η κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση των μικροβιοτεχνών ο Νίκος Μπουζάνης και σημείωσε: «Καθημερινά κλείνουν βιοτεχνίες και μικροεπιχειρήσεις και εμείς οι ίδιοι και όσοι εργάζονται μαζί μας μπαίνουμε στη γωνιά των ανέργων. Εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια. Η μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, χτυπιέται σκληρά από την πολιτική της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους μεγαλοεκδότες, μεγαλοκοτεράδες, τους διαπλεκόμενους. Η κυβέρνηση των ψευτοσοσιαλιστών και ψευτοεκσυγχρονιστών προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Δυόμισι εκατομμύρια, περίπου, του ελληνικού πληθυσμού ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα και με εκθέσεις διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΟΣΑ κλπ.) Η ανεργία διογκώνεται, οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, οι ΔΕΚΟ, το εργατικό και αγροτικό εισόδημα, η υγεία, η παιδεία, τα μικρομεσαία στρώματα, η μικρομεσαία επιχείρηση, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Είναι ώρα - κατέληξε ο συνδικαλιστής - να πούμε όλοι μαζί φτάνει πια! Η πρωτοβουλία αυτή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για συστράτευση με τα άλλα κοινωνικά στρώματα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτός ο παλλαϊκός αγωνιστικός σεισμός θα δώσει το μήνυμα της αντίστασης, της συστράτευσης και της αντεπίθεσης».