ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Στο «σφυρί» του «εκσυγχρονισμού»

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Ξυλογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας

Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000

Επιβεβλημένη γίνεται πλέον η γιγάντωση της αντίστασης των μικρομεσαίων αγροτών στις αντιαγροτικές μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δορυφόρων τους, που θυσιάζουν τα πάντα στο όνομα της ΟΝΕ, της «παγκοσμιοποίησης» και της εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή των πολυεθνικών. Μια σοβαρή παράμετρος της πολιτικής αυτής είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να εξαφανίσει το συνεταιριστικό κίνημα και να μετατρέψει όσους συνεταιρισμούς απομείνουν σε μετοχικές εταιρίες, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μεγαλοαγρότες και οι εμποροβιομήχανοι, και οι μικρομεσαίοι αγρότες, όσο υπάρξουν, θα περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου. Οι δραματικές αυτές αντιαγροτικές-αντισυνεταιριστικές αλλαγές, που προωθούνται και βρίσκουν σύμφωνους το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, επιχειρείται να παρουσιαστούν ως ευεργετήματα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Με ψεύτικες υποσχέσεις και με ένα καθ' όλα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, στήνεται αυτό το διάστημα, ενόψει συνεταιριστικών εκλογών, μια καλοστημένη επιχείρηση υφαρπαγής της ψήφου των μικρομεσαίων αγροτών από τους εκπροσώπους του δικομματισμού στο συνεταιριστικό χώρο, προκειμένου να περάσουν τα νέα αντιαγροτικά-αντισυνεταιριστικά σχέδια. Θα το επιτρέψουν αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες;

Ολα τα παραπάνω τίθενται σήμερα στο «Ρ» σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, που παραχώρησε ο Δημήτρης Ξυλογιάννης , μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας-Φιλιππιάδας. Η συζήτηση είχε ως αφετηρία το νέο νόμο της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς και στη διάρκειά της ακολούθησαν μια σειρά ακόμα κρίσιμων ερωτημάτων.

- Η κυβέρνηση διά νόμου ετοιμάζεται να επιβάλει νέου τύπου συνεταιρισμούς. Τι είδους συνεταιρισμοί θα είναι αυτοί;


- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς επιδιώκει να δημιουργήσει συνεταιρισμούς, που θα αντιμετωπίζουν προνομιακά τους μεγαλοαγρότες, αφού τους δίνει το δικαίωμα να έχουν μέχρι και τρεις ψήφους, που θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες στο ιδιωτικό, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο για να ενταθεί ακόμα παραπέρα η εκμετάλλευση και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η σημερινή κυβέρνηση θέλει με το νέο νόμο την πολυδιάσπαση του συνεταιριστικού κινήματος, που ακόμα περισσότερο αποδυναμωμένο και περιθωριοποιημένο θα αδυνατεί να παρεμβαίνει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην οικονομική και κοινωνική βελτίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Θέλει συνεταιρισμούς εξαρτημένους και απόλυτα ελεγχόμενους από το κράτος, τις δικαστικές αρχές και το υπουργείο Γεωργίας, αφού καταργεί τα εποπτικά συμβούλια και την τυπική τους μέχρι σήμερα αυτοτέλεια. Προσπαθεί να δημιουργήσει συνεταιρισμούς που θα λειτουργούν αντιδημοκρατικά, χωρίς διαφάνεια και αυτοτέλεια απέναντι στο κράτος και στα μέλη τους, που θα καταργούν την ισότιμη συμμετοχή και δράση των μελών τους.

Φοβούνται τον ξεσηκωμό

- Γιατί η κυβέρνηση κόπτεται τόσο για τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

- Η κυβέρνηση επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την αποδιάρθρωση, περιθωριοποίηση και διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, γιατί φοβάται την αυξανόμενη και εντεινόμενη αγανάκτηση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που οργανώνεται και αντιστέκεται απέναντι στα ευρωπαϊκά και εθνικά σχέδια παραπέρα οικονομικής και κοινωνικής εξάντλησης και εξαθλίωσης. Διαλύει τους συνεταιρισμούς γιατί θέλει να αποδυναμώσει τη μικρομεσαία αγροτιά από τα οικονομικά, μαζικά και συλλογικά της όργανα.

Διαλύει τους συνεταιρισμούς γιατί αυτό επιτάσσουν τα ευρωπαϊκά και εθνικά συμφέροντα των μεγαλεμπόρων διακίνησης και διάθεσης των μέσων παραγωγής, των μεγαλοεκμεταλλευτών της αγροτικής παραγωγής και των βιομηχάνων μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Διαλύει τους συνεταιρισμούς γιατί θέλει να βγάλει από τη μέση κάθε οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών και τη δική της, στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στις εξευτελιστικές τιμές, στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, στην ανεξέλεγκτη και ύποπτη πολλές φορές εισαγωγή αγροτικών, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών προϊόντων.

- Μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής θα είναι ολέθριες για τους μικρομεσαίους αγρότες;

- Η αποδυνάμωση, περιθωριοποίηση και διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες και θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο για ανεξέλεγκτη δράση και εκμετάλλευση ειδικά της μικρομεσαίας αγροτιάς, όχι μόνο από το ιδιωτικό εμπόριο και τις βιομηχανίες αγοράς, μεταποίησης και διάθεσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και από τους μεγαλοεισαγωγείς και διακινητές των μέσων και συντελεστών παραγωγής. Οι συνέπειες αυτές θα ενταθούν με την κατάργηση των τιμών παρέμβασης και των ελάχιστων τιμών, που αποτελούσαν ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας, τις περισσότερες φορές όχι ικανοποιητικό για το εισόδημα των αγροτών.

- Ο εκσυγχρονισμός των συνεταιρισμών σημαίνει μετοχές και συμμετοχές εμποροβιομηχάνων και ξεπούλημα συνεταιριστικών επιχειρήσεων;

- Σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική, εκσυγχρονισμός των συνεταιρισμών σημαίνει μετατροπή τους σε μετοχικές εταιρίες, στις οποίες το πάνω χέρι θα έχουν οι μεγαλοαγρότες και οι εμποροβιομήχανοι, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες, για όσο καιρό υπάρχουν, θα παίζουν το ρόλο του κομπάρσου.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, με την οποία συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, πουλήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών της βιομηχανίας γάλακτος της ΕΑΣ Λάρισας «Ολυμπος» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν μέσα από το χρηματιστήριο τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, γι' αυτό αρνούνται να μεταβιβάσουν τις μετοχές της ΑΤΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, που ήδη είναι μέτοχοι. Προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν μέσα από το χρηματιστήριο την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Αρνούνται, με πρόφαση τα χρέη, να χρηματοδοτήσουν τις ΕΑΣ των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών για να συγκεντρώσουν και να εκκοκκίσουν το βαμβάκι και τις υποχρεώνουν να ενοικιάσουν τα εκκοκκιστήριά τους στους ιδιώτες.