Παπαγεωργίου Βασίλης |
Η εσωκομματική «κινητικότητα» προβληματίζει και ενοχλεί τον Κ. Καραμανλή, αλλά στους σχεδιασμούς, όπως όλα δείχνουν, είναι να την αξιοποιήσει για να ενισχύσει παραπέρα τη θέση του και να αποδυναμώσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Δε θεωρείται, όμως, πιθανόν να το επιτύχει, γιατί αρκετά πράγματα δεν «περνάνε από το χέρι του», καθώς η εσωκομματική ένταση δεν είναι άσχετη με τον «πόλεμο κατά της διαπλοκής». Στη Ρηγίλλης αναγνωρίζουν πάντως ότι η εικόνα της εμφύλιας διαμάχης ζημιώνει το κόμμα και δίνει ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά προσδοκούν ότι «αυτή η ανάσα δε θα κρατήσει πολύ».
Την εσωκομματική αντιπαράθεση πυροδότησε χθες ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος αποκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη «από μηχανής θεό της κυβέρνησης Σημίτη», που καταφέρνει «πισώπλατα μαχαιρώματα στην παράταξη». Μάλιστα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ και την Ντ. Μπακογιάννη να ξεκαθαρίσει τη στάση της και αφήνοντας να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ ενός γενικότερου «ξεκαθαρίσματος» στις γραμμές του κόμματος.
Τις δηλώσεις του «βαρόνου» αποδοκίμασε, μετά από «διάβημα» της Ντ. Μπακογιάννη στον Κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος, λέγοντας ότι πρόκειται για «προσωπική άποψη του κ. Κεφαλογιάννη, η οποία δεν απηχεί απόψεις της ΝΔ». Οσον αφορά τη συνέντευξη Μητσοτάκη, απάντησε ότι δε σχολιάζει δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό πώς ανετράπη η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993» και ότι τότε ο Κ. Μητσοτάκης είχε καταγγείλει διαπλεκόμενα συμφέροντα, που βρίσκονταν πίσω από την ανατροπή της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε να καλύπτεται από τη δήλωση του εκπροσώπου και όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τη στάση του Γ. Κεφαλογιάννη, παρέπεμψε στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ. Η «συμμαχία» Καραμανλή - Μπακογιάννη απέναντι στον Γ. Κεφαλογιάννη θεωρείται καθοριστικός παράγοντας γενικότερα για την αντιμετώπιση φαινομένων εσωκομματικής κρίσης.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, βουλευτές που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη, απαντώντας στα όσα λένε παρασκηνιακά στη Ρηγίλλης περί «παλαιών υποθέσεων που δεν ωφελούν», υπογραμμίζουν ότι «ωφελεί τον αγώνα που κάνει το κόμμα κατά της διαπλοκής το να υπενθυμίζει κανείς ότι τα διαπλεκόμενα έριξαν την κυβέρνηση της ΝΔ και δεν το βλάπτει».
Την ίδια στιγμή, ο Δ. Αβραμόπουλος επιχειρεί να επανέλθει στο προσκήνιο, αν και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δε φαίνεται να είναι έτοιμος για να προχωρήσει στο «μεγάλο άλμα», στη δημιουργία νέου κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου του παραπέμπονται για τον επόμενο μήνα, ενώ η δημιουργία ομίλου πολιτικού προβληματισμού στο ...απώτερο μέλλον. Συνεργάτες του, πάντως, θεωρούν ότι όλα είναι ανοιχτά και η απόφαση του δημάρχου «θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος προχτές το βράδυ σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου είχε διαπιστώσει πως «όλο και περισσότερο διαμορφώνονται οι συνθήκες που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν μια νέα πολιτική πρόταση», επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, επανήλθε χθες, λέγοντας ότι «εγώ θα κρίνω την ώρα που θα ανακοινωθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις μου». Σε ερώτηση για το πότε θα είναι ώριμες οι συνθήκες, απάντησε «στην Ελλάδα ζείτε και ξέρετε πότε ωριμάζουν οι συνθήκες». Πάντως, ο δήμαρχος προχθές το βράδυ είχε εκτιμήσει ότι «και τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα μπορούν να αποδείξουν τη δυνατότητά τους να παράγουν πολιτική και να προσαρμόζονται στα δεδομένα της νέας εποχής».
Η Ρηγίλλης, ωστόσο, δε φαίνεται πλέον να «φοβάται» τις κινήσεις του Δ. Αβραμόπουλου, γιατί εκτιμά ότι έχασε την ευκαιρία για τη δημιουργία κόμματος, ενώ επικαλείται δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τα ποσοστά ενός κόμματος υπό τον δήμαρχο είναι μονοψήφια. Στη βάση αυτή, εφαρμόζει τακτική «εναγκαλισμού» του δημάρχου, ώστε ακόμα και στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέο κόμμα, να περιορίσει τις όποιες «ζημιές» και να διευκολύνει την αποδοκιμασία του από τους οπαδούς της ΝΔ, εμφανίζοντάς τον ως «προδότη», κλπ. Την τακτική της «ανοιχτής αγκάλης» στον δήμαρχο εφάρμοσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Αβραμόπουλου, είπε ότι «χαιρόμαστε που και ο δήμαρχος Αθηναίων κάνει την ίδια διαπίστωση μ' εμάς»(!).
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μάλλον έπεσε στο κενό η προσπάθεια που έκανε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ να αντεπιτεθεί στις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαπλοκής, υπενθυμίζοντας, στα όσα λένε τελευταία στελέχη του ΠΑΣΟΚ περί αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, ότι ο Κ. Σημίτης στην επιστολή που είχε στείλει στον πρόεδρο της ΝΔ είχε υποστηρίξει ότι «είναι επαρκέστατο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».