Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή
Στην πλαγιά της παραλίας του Σίμου, η οριοθετημένη έκταση που φαίνεται στη φωτογραφία έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτών για τσιμεντοποίηση |
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας διενεργεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει εκδοθεί νόμιμα ή όχι οικοδομική άδεια για 6,5 στρέμματα στην παραλία. Επιπρόσθετα, θα διερευνηθεί αν έχει γίνει υπέρβαση της άδειας και αν υπάρχουν άλλες παράνομες πράξεις. Να σημειώσουμε ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης έκτασης, αφού δεν κατάφερε να την αποχαρακτηρίσει από το Δασαρχείο Μολάων, προσέφυγε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας, όπου, με βεβαίωση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης.
Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία αποχαρακτηρισμού της δασικής έκτασης στην Ελαφόνησο ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Το έγκλημα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της καταπάτησης δασικών εδαφών στο νομό (σ.σ. Λακωνίας) και σ' όλη τη χώρα δεν περιορίζεται εκεί. Εκατοντάδες στρέμματα έχουν αποχαρακτηριστεί και αποχαρακτηρίζονται σ' όλο το νομό και κυρίως στην Ελαφόνησο, όπου η εμπορική αξία της γης αυξάνει αλματωδώς και έχουν ήδη δημιουργηθεί προϋποθέσεις πλήρους καταστροφής της φύσης του νησιού, που είναι σπάνιας ομορφιάς και μοναδικότητας φυσικών σχηματισμών (αμμόλοφοι, κέδροι, αείφυλλα, πλατύφυλλα)» επισημαίνει ο βουλευτής.
Στη συνέχεια ζήτησε να μην ισχύσουν όλοι οι αποχαρακτηρισμοί που ήδη έχουν γίνει με βάση τις αποφάσεις των Επιτροπών Επιλύσεων Δασικών Αμφισβητήσεων και καταλήγοντας τόνισε: «Η καταστροφή συντελείται στα γενικότερα πλαίσια επιτάχυνσης της εμπορίας της γης που ενισχύεται από τις πολιτικές επιλογές του δικομματισμού, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών. Το ΚΚΕ διαπιστώνει ότι η συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για ελευθερία δράσης του κεφαλαίου και την επιχειρηματική αξιοποίηση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, εντείνει την οικολογική υποβάθμιση του νομού και οδηγεί πολλές περιοχές, όπως την Ελαφόνησο, σε οικολογική κατάρρευση».