Ενας εργάτης σε εργολάβο της ΔΕΗ και ένας αμμοβολιστής στη Σύρο προστέθηκαν στη λίστα των σκοτωμένων από το Γενάρη φτάνοντας τους 96
Η πολιτική που δολοφονεί στους τόπους δουλειάς, πρέπει να βρει ισχυρή αντίσταση από τον ενιαίο ταξικό αγώνα των εργαζομένων |
Λίγες ώρες πριν, προχτές τα ξημερώματα, ο 48χρονος Ουκρανός Μεσκάουσκας Βιταλί, πατέρας δύο παιδιών, εργάτης στο Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου του Ταβουλάρη (αγοραστής και των Ναυπηγείων Ελευσίνας), στην προσπάθειά του να περάσει από τη σκάλα της δεξαμενής του ναυπηγείου στο πλοίο SUPERFAST 2, το οποίο βρισκόταν μέσα στη δεξαμενή, ξέφυγε και έπεσε από μεγάλο ύψος στον πάτο της δεξαμενής. Ο εργάτης ήταν μέλος σε συνεργείο του εργολάβου Νικολίτση (εταιρεία «Νταϊνάμικ») με έδρα τη Ν/Ζ Περάματος.
Σε συμφωνία, ο εργολάβος και ο εφοπλιστής, στο όνομα της μείωσης του κόστους της δουλειάς, αντί να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους του συνεργείου τη διαμονή που προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δηλαδή κατάλληλο οίκημα εκτός ναυπηγείου που πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τους υποχρέωναν να διαμένουν μέσα στο επισκευαζόμενο πλοίο, το οποίο είναι και εργοτάξιο. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ο νεκρός αμμοβολιστής επέστρεφε από έξοδο.
Το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα στο όνομα της αύξησης των κερδών της εργοδοσίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών - Βαφέων. Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο και «μαζί να δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή της πολιτικής που μας σκοτώνει, που μας αντιμετωπίζει σαν φτηνό αναλώσιμο υλικό».
Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα καθημερινά να γίνονται σοβαρά εργατικά ατυχήματα, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των εργοδοτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Λασιθίου, με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα σε μεταλλουργική επιχείρηση κατασκευής θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα. Εργάτης που δούλευε σε μηχάνημα διαμόρφωσης λαμαρίνας, «στράντζα», τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς του πολτοποιήθηκαν 8 δάχτυλα από τα δύο χέρια.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας και της επιτροπής του ΙΚΑ Ιεράπετρας εκτιμούσε ότι υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν η απροσεξία ενός άλλου εργαζομένου και όχι η έλλειψη μέτρων ασφάλειας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σε έλεγχο που έγινε μετά από δυο μέρες, διαπιστώθηκε πως το μηχάνημα δεν τηρούσε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και ότι ο εργοδότης δεν είχε θεωρήσει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.