ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η άρση του καμποτάζ θα φέρει ερήμωση
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000

Οργή και αγανάκτηση για το θράσος - ακριβώς έτσι το αποκαλούν - της κυβέρνησης, η οποία πάνω στα δεκάδες αδικοχαμένα πτώματα του τραγικού ναυαγίου προωθεί την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, με την άρση του καμποτάζ, εκφράζουν οι νησιώτες της χώρας μας. Οι άνθρωποι αυτοί, μέσα απ' τις δηλώσεις τους, ανησυχούν όχι μόνο για τα σαπιοκάραβα των ασύδοτων εφοπλιστών, με τα οποία συχνά ταξιδεύουν, αλλά και για τους τόπους τους που θεωρούν πως μετά την άρση θα απομονωθούν ακόμα περισσότερο...

Συγκεκριμένα από τη Ρόδο ο Νότης Δούκας, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και κάτοικος του νησιού σχεδόν μια ζωή, θα πει στο «Ρ»: «Εδώ στα Δωδεκάνησα υπήρχαν και υπάρχουν συνεχώς προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, όσοι νομίζουν πως με την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας θα λυθούν, ότι εξαπατώνται και μάλιστα οικτρά. Οι εφοπλιστές θα επιδιώξουν να πάρουν το "φιλέτο" και πολύ δύσκολα θα συμβιβαστούν για να προσεγγίσουν τα μικρά νησιά μας. Το σημερινό καθεστώς σαφώς και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, όμως η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και η άρση του καμποτάζ δε θα φέρουν καλύτερες συνθήκες. Κι επειδή το ζήτημα της απελευθέρωσης είναι μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ασυδοσίας του κεφαλαίου, εμείς απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και τον καλούμε να κατανοήσει τις αιτίες της κακοδαιμονίας που τον ταλανίζει. Θα πρέπει ο καθένας μας να σκεφτεί και να αποφασίσει: `Η θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα που υποβαθμίζουν τη ζωή του ή θα σκύψει το κεφάλι...».

Απ' την Ικαρία - που ακόμα θρηνεί τους νεκρούς της, αφού σχεδόν το 20% των αδικοχαμένων είχαν προορισμό το συγκεκριμένο νησί - δύο φωνές έρχονται οργισμένες, αλλά και αποφασισμένες να μην επιτρέψουν το «νέο έγκλημα». Ο Τιμόθεος Γεράκης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, θα πει: «Ολο το νησί πενθεί. Ακόμα δεν μπορούμε να το πιστέψουμε, αν και κατά κάποιο τρόπο όλοι το περιμέναμε. Αλλά όταν αμέσως μετά απ' αυτή την τραγωδία έρχεται η κυβέρνηση και προωθεί την ασυδοσία, ε, τότε τι να πούμε; Ντροπή και αίσχος. Δε θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ό,τι κι αν προωθεί η κυβέρνηση, όσες πλάτες κι αν κάνει ακόμα στο μεγάλο κεφάλαιο». Η άλλη φωνή είναι αυτή του δημάρχου Ευδήλου Στ. Σταμούλου: «Με την άρση του καμποτάζ προσθέτουν νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Γιατί η άρση του σημαίνει πως δε θα υπάρχει κανένας έλεγχος πια, πως θα πληγούν οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, και κυρίως πως θα θιγούν ακόμα περισσότερο τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας».

Ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, θα πει: «Η εξυγίανση των θαλάσσιων μεταφορών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της σύστασης ενός Εθνικού Οργανισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και φυσικά μέσω της υλοποίησης των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτεργατών. Αυτή τη στιγμή είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την τραγωδία του ναυαγίου για να επιτύχει κάτι που σχεδίαζε από καιρό: Την ουσιαστική διάλυση της ελληνικής ναυτιλίας, την ενίσχυση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, καθώς και την είσοδο στις θαλάσσιες μεταφορές της χώρας των ευρωπαϊκών εταιριών».

Απ' τη Σάμο ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Πασαγιάννης θα δηλώσει: «Η δήθεν απελευθέρωση που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από περισσότερη ασυδοσία των εφοπλιστών. Παράλληλα διαγράφεται τεράστιος κίνδυνος για τα νησιά εκείνα που βρίσκονται εκτός ανταγωνισμού, τα λιγότερο τουριστικά νησιά δηλαδή, να εγκαταλειφθούν πλήρως. Ομως συνέπειες θα υπάρξουν συνολικά στα νησιά μας, ακόμα και στα λεγόμενα τουριστικά, αρκεί να φανταστεί κάποιος πόσα δρομολόγια θα γίνονται - αν θα γίνονται - το χειμώνα. Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σύσταση εδώ και τώρα Κρατικού Φορέα Ακτοπλοΐας, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την ασφάλεια των μεταφορών και τις ανάγκες κάθε περιοχής».

Από την Πάρο ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Ροκονίδας θα τονίσει: «Αυτό που είναι στόχος για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου είναι η αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ο εκσυγχρονισμός τους. Αν η άρση του καμποτάζ σημαίνει ελεύθερη επιλογή δρομολογίων, πλοία χωρίς όρια ηλικίας, ελεύθερα διαμορφωμένες τιμές εισιτηρίων, εντατικοποίηση της εργασίας των πληρωμάτων, τότε πιστεύω ότι διαμορφώνονται όροι που σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην επίτευξη του παραπάνω σκοπού».

Από την Κάλυμνο ο γραμματέας του Σωματείου Μονίμων Υπαλλήλων του Δήμου Καλύμνου Μικές Ρήγας δήλωσε: «Ηδη υπάρχει πρόβλημα ανεργίας στους ναυτικούς της Καλύμνου, οπότε η άρση του καμποτάζ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Η Κάλυμνος είναι νησί το οποίο βασικά ζει από τη θάλασσα και οπωσδήποτε θα πληγεί όλη η οικονομία του νησιού. Γιατί όλοι στην Κάλυμνο γνωρίζουν πως μια μεγάλη μερίδα των ναυτικών της ασχολείται στην ακτοπλοΐα και η άρση θα κάνει τα πράγματα δύσκολα, πολύ δύσκολα».

Από τη Χίο ο Γιόμελος Κατσανίκος, Νομαρχιακός Σύμβουλος και γραμματέας της Παγχιακής Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, θα πει: «Η απελευθέρωση του καμποτάζ αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη στις θαλάσσιες μεταφορές της χώρας μας, δεν μπορεί να προμηνύει τίποτα το θετικό τόσο στις συνθήκες εργασίας στα καράβια, όσο και στις υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Πρόκειται για ένα εγκληματικό, αλλά ακόμα και αντεθνικό μέτρο που θα οδηγήσει στην απομόνωση και τελικά στην εγκατάλειψη των μικρών νησιών μας ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».