Το μαρμάρινο Λιοντάρι της Χαιρώνειας |
Λέμε «καταρχήν» διότι εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση και ελπίζουμε ότι τα περί «ισχυρής πλειοψηφίας» στις γνωμοδοτήσεις που ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού από το ΚΑΣ, μετά την πτώση του πρώην γγ του ΥΠΠΟ, να μην «ερμηνευτούν» διαφορετικά στην προκειμένη περίπτωση.
Παρότι η τοπική κοινωνία τάχθηκε κατά του εργοστασίου, το ΚΑΣ χρειάστηκε δύο συνεδριάσεις και μια αυτοψία για να καταλήξει στο αυτονόητο: Οτι μια μονάδα ισχύος 447 MWe σε έκταση 110 στρεμμάτων θέλει να χτίσει 13.000 τ.μ., με κτιριακές εγκαταστάσεις ύψους 38 μ. και ύψος καμινάδων 50 μ,. σε κοιλάδα που περιβάλλεται, από όλες τις πλευρές, από κηρυγμένους ή υπό κήρυξη σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και που αποτελεί το πεδίο της σημαντικής Μάχης της Χαιρώνειας του 338 π.Χ., θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για την περιβαλλοντική και πολιτισμική καταστροφή της.
Η θέση απέχει 800 μέτρα από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας (ακρόπολη, με ίχνη οχύρωσης, θέατρο, κατάλοιπα της αρχαίας πόλης και ο μαρμάρινος «Λέων της Χαιρώνειας» μνημείο της Μάχης), 2.700 μέτρα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του αρχαίου Πανοπέα, με ισχυρή οχύρωση σωζόμενη σε εξαιρετική κατάσταση, 8 χλμ από την αρχαία Δαύλεια, που σώζει σημαντικά τμήματα αρχαίας και μεσαιωνικής οχύρωσης. Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί και στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου Μαυρονερίου και περιμετρικά της ιδιοκτησίας της ENELCO.
Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων εκτίμησε ότι το έργο θα επιδράσει «καίρια, καταλυτικά, με αρνητικό τρόπο» στην «εσαεί υποβάθμιση των αρχαιοτήτων» και ότι θα σημάνει τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη. Σύμφωνα με μέλος του ΚΑΣ, μέχρι τώρα η ελληνική πολιτεία δε σεβάστηκε τους χώρους των μεγάλων μαχών (λ.χ. καταστροφική χωροθέτηση του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου στο Μαραθώνα) και ότι αν αλλοιωθεί, με τέτοιο τρόπο, η κοιλάδα της Χαιρώνειας θα καταστραφεί και σαν ιστορικός τόπος.
Σε κάθε περίπτωση, μια κυβέρνηση που εκλαμβάνει την ιστορική μνήμη και το περιβάλλον ως ακόμη μερικές πηγές κερδοφορίας για το κεφάλαιο, αποτελεί συνεχή απειλή και για τα δύο.