ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Η τάση των ψηφοφόρων κλείνει προς το «όχι»
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή ψηφοφορία
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Θα μπει στη ζώνη του ευρώ ή δε θα μπει; Ιδού η απορία και η σπαζοκεφαλιά της υπόλοιπης Ευρώπης που με αγωνία παρακολουθεί τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε χθες στη μικρή και «άτακτη» χώρα του Βορρά, για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Μέχρι στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς τα πρώτα αναμένονταν μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας. Μοναδικό δείγμα για το πώς ψήφισαν οι Δανοί, τα «exit polls», όπου όλα δείχνουν ότι έστω και με μικρή διαφορά οι Δανοί τάσσονται κατά του ευρώ, αφού το «όχι» υπερσκελίζει ακόμη και για ελάχιστους ψήφους, το «ναι». Συγκεκριμένα, 52,5% κατά του ευρώ έναντι 47,5% υπέρ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, μία πρόβλεψη που βασίζεται σε δείγμα 6.297 ψηφοφόρων σε 45 εκλογικά τμήματα και το περιθώριο σφάλματος είναι τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τέταρτη δημοσκόπηση έξω από τα εκλογικά τμήματα που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ, επικρατούσε και πάλι το «όχι» αλλά εμφανίζεται ότι η ψαλίδα έχει κλείσει πολύ. Συγκεκριμένα, δύο ώρες πριν από τον τερματισμό της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα για το ευρώ στη Δανία, το δανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 μετέδωσε τα αποτελέσματα του τέταρτου, κατά σειρά, «exit poll», όπου σύμφωνα με αυτά, το «όχι» πλειοψηφεί στο χτεσινό δημοψήφισμα με ποσοστό 50,7%, ενώ το «ναι» μειοψήφησε με 49,3%.


Associated Press

Η τάση είχε προβλεφτεί, όπως και το αποτέλεσμα, από πολλούς αναλυτές και παρατηρητές, όπου προέβλεπαν ότι θα είναι μία πολύ σκληρή αναμέτρηση, μια αναμέτρηση για γερά νεύρα, μεταξύ των υποστηρικτών και αντιτιθεμένων στο ευρώ, και κυρίως με την υπόλοιπη Ευρώπη να παρακολουθεί με αγωνία και χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα και με το ευρώ να χάνει και άλλο χθες στις διεθνείς χρηματαγορές, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή έναντι του δολαρίου (88,25 σεντς).

Πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερ», ουδείς θα μπορεί να πει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το δημοψήφισμα, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε το 85% και η πολύ σκληρή μάχη μπορεί να κριθεί στο νήμα ακόμη και για 20.000 ψήφους, πάντα όμως με την τάση προς το «όχι».

Τεστ για γερά νεύρα

Το δημοψήφισμα, το έκτο κατά σειρά για τη Δανία όσον αφορά ζητήματα που άπτονται της ΕΕ, θεωρείται ως ένα τεστ της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης τόσο των Δανών όσο και των υπόλοιπων Ευρωπαίων απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία του, έχοντας χάσει το ένα τρίτο της αρχικής του αξίας από την αρχή του έτους. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι οι επιπτώσεις και οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης απόρριψης του ευρώ, θα έχουν ευρύτερη και εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία τόσο για την ΟΝΕ, όσο και συνολικά για την ΕΕ και την επέκτασή της προς τα ανατολικά.

Πάντως, μια άμεση συνέπεια που προσπαθούν να ξεχνούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, είναι ότι μια αρνητική εξέλιξη για το ευρώ θα επηρεάσει την τύχη της σουηδικής κορόνας. Εάν νικήσει το «όχι», το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκέραν Πέρσον, θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Αρνητικό παρεπόμενο θα είναι και ο επηρεασμός της πορείας της πολύ πλούσιας και κραταιάς Νορβηγίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι της ΕΕ. Η υπερψήφιση του «ναι», υποστηρίζουν αναλυτές, μπορεί ξανά να έθετε το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ. Ενα «όχι», δεδομένης της προϊστορίας, θα άφηνε το θέμα στο «χρονοντούλαπο». Εξάλλου, δύο φορές οι Νορβηγοί -το 1973 και το 1994- έχουν πει «όχι» στην ένταξη στην ΕΕ. Ειδικά στο τελευταίο δημοψήφισμα, η αρνητική του έκβαση «πίκρανε» τόσο πολύ τους πολιτικούς της χώρας, που όλα τα κόμματα συμφώνησαν να ξανασυζητήσουν το θέμα μετά τις γενικές εκλογές του 2001. Και κανείς δεν μπορεί να ξεχνά τους Βρετανούς με το σκεπτικισμό τους και την άρνησή τους να αποδεχτούν κάποιο άλλο νόμισμα από τη στερλίνα, παρά τις αέναες εκστρατείες του Τόνι Μπλερ!