Eurokinissi |
Στις εξετάσεις πήραν μέρος 90.508 υποψήφιοι, κατά 3.374 λιγότεροι από πέρσι (ήταν 93.882). Οπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα μεγαλύτερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση συγκεντρώνονται στα μαθήματα Ιστορία γενικής παιδείας (54,28%), Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης (43,61%), Λατινικά (41,06%), Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης (48,16%), Μαθηματικά τεχνολογικής 1 (52,62%), Μαθηματικά τεχνολογικής 2 (75,7%), Φυσική τεχνολογικής 2 (58,66%) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 (46,79%).
Παρουσιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων, ο γγ του υπουργείου Παιδείας Δ. Πλατής εξέφρασε την ικανοποίηση του υπουργείου Παιδείας για το αυτονόητο, δηλαδή την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα ότι τα θέματα που επελέγησαν ήταν «σαφή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία» και σημειώνοντας ότι το ζήτημα είναι η προετοιμασία του υποψηφίου και όχι το θέμα που επιλέγει η επιτροπή. Στην πραγματικότητα, οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι εξετάσεις επιλογής και κατάταξης των υποψηφίων σε σχολές και τμήματα και δεν προσφέρονται για την αποτίμηση των επιδόσεων των υποψηφίων για τους οποίους η προετοιμασία σημαίνει όχι απλά εξοντωτικό διάβασμα, αλλά κυρίως οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, μέχρι τις 7 Ιούλη περίπου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες όσων εξετάζονται σε ειδικό μάθημα, καθώς και οι βαθμολογίες των αποφοίτων ΤΕΕ στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Από 1 έως και 15 Ιούλη οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα κληθούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης ημερήσιου Λυκείου σε εθνικό επίπεδο σε προηγούμενο έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων.