Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωρίζοντας ότι οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο της «Ζήμενς» μπορεί να πάρουν μεγάλες διαστάσεις, αφού στο χορό με τις «μίζες» έχουν ήδη εμπλακεί ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχει επιλέξει τη «σκληρή γραμμή» με την αποπομπή τους, σε μια αποπροσανατολιστική προσπάθεια να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι έρχεται σε ρήξη με το κυβερνητικό παρελθόν και τις τότε «πρακτικές» του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς, φυσικά, να θίγει στο ελάχιστο τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων εκείνης της περιόδου - πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού ήταν βασικό στέλεχος και υπουργός τους - φιλοδοξεί μέσα από διαγραφές «προσώπων» να εμφανιστεί ότι ακολουθεί δήθεν μια «νέα πορεία». Ετσι χρησιμοποιεί «ευχολόγια» κατά της διαφθοράς, ενισχύοντας παράλληλα την ανούσια και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση.
Σ' αυτήν ακριβώς τη ...λογική, κύκλοι της «Χαριλάου Τρικούπη» χτες ισχυρίζονταν: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα κατά της διαφθοράς. Οι δικές μας σημαίες δεν είναι σημαίες ευκαιρίας που υψώνονται την προεκλογική περίοδο ή στιγμιαία μέσα σε σουβλατζίδικα, για να υποσταλούν αμέσως μετά». Συγχρόνως οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι «αναλύσεις και προβλέψεις για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ», είναι «σενάρια που κατασκευάζονται στα χαλκεία της Ρηγίλλης».
Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτσης, αρθρογραφώντας στο «Βήμα» της Κυριακής «για τη διέξοδο από την κρίση», αναφέρει ότι «η χώρα δε θα βγει από το τέλμα χωρίς να βγει και ο "σοσιαλιστικός" χώρος», ενώ ο βουλευτής Π. Ευθυμίου στο ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι η υπόθεση «Ζήμενς» πρέπει «να γίνει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του πολιτικού και κομματικού συστήματος», συγκρίνοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση με την «επιχείρηση καθαρά χέρια» στην Ιταλία. Βέβαια, ο Τ. Γιαννίτσης, όταν γίνεται πιο συγκεκριμένος για το πώς θα... αρθούν «τα αδιέξοδα που η πολιτική δημιούργησε», σε πλήρη σύμπλευση με τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και θέτοντας τις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» στο οικονομικό πεδίο σημειώνει: «Η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ανάδειξη νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων όμως δε γίνεται σε συνθήκες πολιτικής και διοικητικής διαφθοράς»...
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία περιμένει σήμερα η Χαριλάου Τρικούπη την κατάθεση του Θ. Τσουκάτου στον εισαγγελέα, με τον πρώην βουλευτή να επιμένει ότι τα 420.000 ευρώ ή (1 εκατομμύριο μάρκα) που πήρε από τη «Ζήμενς» τα παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ. Επίσημα το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διαψεύδει ότι τα χρήματα πήγαν στα κομματικά ταμεία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη αναζητούν αποδείξεις, αλλά και τη διακίνηση των κουπονιών για να το αποδείξουν. Παράλληλα, με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο Ευάγ. Βενιζέλος ζητά τη σύσταση «εσωτερικής εξεταστικής επιτροπής» στο ΠΑΣΟΚ, ώστε όπως υποστηρίζει «να διασφαλιστεί η διαφάνεια».
Ταυτόχρονα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αποδώσουν τα φαινόμενα των σκανδάλων και της διαπλοκής των πολιτικών με το μεγάλο κεφάλαιο στη ...«συμπεριφορά» ορισμένων προσώπων, σε μια προσπάθεια να μη θιγεί ο πυρήνας της πολιτικής τους, που ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου και ταυτόχρονα «γεννά» και τέτοια φαινόμενα. Η Αν. Διαμαντοπούλου στα «ΝΕΑ» μίλησε για «απαράδεκτες συμπεριφορές ορισμένων συντρόφων» και υποστήριξε ότι «πρέπει να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι ώστε να διαφυλαχτούν το τεράστιο έργο της παράταξης, αλλά και η τιμή και η προσφορά των έντιμων στελεχών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Φλωρίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα», δήλωσε: «Για την περίοδο που απασχολεί την επικαιρότητα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήταν μια περίοδος που κατάφερε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με τον Κ. Σημίτη και παλιότερα με τον Α. Παπανδρέου, να πετύχει την ένταξη της χώρας στο σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με βάση την οποία επιτυχία αμυνόμαστε τώρα σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι επιτυχίες αυτής της περιόδου σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανατραπούν από 5-10 λαμόγια που πάντα υπάρχουν».
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν χτες Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στην οποία καταγγέλλουν «ανεξήγητη και ύποπτη πολιτική υπόδειξη να συμπεριληφθεί η εταιρεία SIEMENS με κατά 400% περίπου ακριβότερη προσφορά, συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, σε μη ανακοινώσιμη διαδικασία επιλογής προμηθευτή που διενεργούσε η ΕΥΠ για ανάθεση προμήθειας κοριών παγίδευσης 1.500 τηλεφώνων(!!!), από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, λίγο πριν τον ανασχηματισμό του 2006».
Σε δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο», το 50% βλέπει «διάσπαση» στο ΠΑΣΟΚ και «δημιουργία νέου κόμματος», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι 39,5%.