Με μια μονοκοντυλιά, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαγράφει διάταξη προηγούμενου νόμου
Ετσι λοιπόν, με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), καρατομείται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης λόγω γήρατος πατέρα αναπήρου τέκνου, σε περίπτωση που η μητέρα έμεινε ανασφάλιστη. Μάλιστα η ρύθμιση αυτή καθιερώθηκε με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο 3655/2008 (άρθρο 140) της κυβέρνησης της ΝΔ.
Με τους νόμους 3232/2004 (άρθρ. 5) και 3518/2006 (άρθρο 61) τροποποιήθηκαν - και κωδικοποιήθηκαν - παλιότερες διατάξες σχετικά με τη συνταξιοδότηση των μητέρων αναπήρων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες εργασίας. Με το άρθρο 140 του 3655/2008 δίνεται διαζευκτικά η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις παραπάνω προϋποθέσεις και στον ασφαλισμένο πατέρα εφόσον η ασφαλισμένη μητέρα δεν το ασκήσει ή έχει αποβιώσει.
Αλλη μια πλευρά της αντιασφαλιστικής επίθεσης και μάλιστα σε βάρος των πλέον ευαίσθητων ομάδων αναδεικνύει το νέο φιρμάνι της κυβέρνησης |
Κι ύστερα απ' όλα αυτά - όπως πληροφορεί με εγκύκλιό του το ΙΚΑ (Αριθμός 50 της 19/6/2008) - ήρθε η ΓΓΚΑ και έκανε γνωστό «ότι από τη γραμματική διατύπωση της κοινωνικού ενδιαφέροντος διάταξης προκύπτει σαφώς ότι, εάν η μητέρα δεν είναι εργαζόμενη και ως εκ τούτου ασφαλισμένη σε οποιοδήποτε φορέα με δικαίωμα λήψης σύνταξης, δεν παρέχεται στον πατέρα δυνατότητα άσκησης του ανωτέρου δικαιώματος, καθότι δε συντρέχει ο ουσιώδης λόγος για τον οποίο ο νομοθέτης αποφάσισε να χορηγηθεί η εν λόγω δυνατότητα και στον πατέρα, δεδομένου ότι η αναγκαιότητα φροντίδας και συμπαράστασης του παιδιού διασφαλίζονται πλήρως στην περίπτωση μη απασχόλησης της μητέρας και παρουσίας της στο σπίτι».
Δηλαδή, αν η μάνα που αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά -όπως συνήθως συμβαίνει για να προστατέψει το ανάπηρο παιδί της - ή έμεινε άνεργη πέραν των ορίων που προβλέπονται στο νέο νόμο, χάνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης και ο πατέρας. Το ίδιο, εξηγεί το ΙΚΑ, «συμβαίνει και στην περίπτωση που η μητέρα έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του Ν.3855/08, έστω και χωρίς να κάνει χρήση του προαναφερόμενου δικαιώματος».