«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Οι ελλείψεις δημιουργούν κινδύνους
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000

Τα χειρουργεία εγκαινιάστηκαν τον Απρίλη του 1998, αλλά δε λειτουργούν
Τις δραματικές ελλείψεις του «Ασκληπιείου» της Βούλας έθεσαν επί τάπητος χτες στον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι της Νοσοκομειακής Επιτροπής της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου κατέθεσαν χτες υπόμνημα στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου. Οι γιατροί αναφέρουν αναλυτικά τα προβλήματα του νοσοκομείου, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, προειδοποίησαν πως θα διεκδικήσουν και αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου.

Χτες οι εργαζόμενοι μαζί με τους γιατρούς του «Ασκληπιείου» έκαναν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου, στην εκχώρηση υπηρεσιών του σε ιδιώτες και στα σχέδια του υπουργείου, όπως εκφράζονται με το σχέδιο για τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Οπως επισημαίνεται στο υπόμνημα των γιατρών, εξαιτίας της έλλειψης Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), έχει υπολογιστεί ότι το 30% των ασθενών που εξέρχονται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πεθαίνουν σε λιγότερο από ένα μήνα από την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Οι μισοί περίπου από αυτούς πεθαίνουν σε μια βδομάδα. Για τη δημιουργία της ΜΑΦ, υπάρχει έτοιμος νοσηλευτικός χώρος κοντά στη ΜΕΘ και παρά το γεγονός ότι οι γιατροί της ΜΕΘ αποδέχονται ευχαρίστως να διπλασιαστεί η δουλιά τους, η ΜΑΦ δε δημιουργείται.

Δραματικές χαρακτηρίζουν, επίσης, οι γιατροί τις ανεπάρκειες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Για παράδειγμα, η κλινική μιας ημέρας έχει καταληφθεί από την αιμοδοσία και το χειρουργείο χρησιμοποιείται για να στεγάσει την Τράπεζα Οστικών Μοσχευμάτων. Οι χώροι, επίσης, είναι πάρα πολύ μικροί, τα εξεταστικά κρεβάτια παραχωρούνται για τα βαριά περιστατικά και οι υπόλοιποι ασθενείς συνωστίζονται μέσα σε συνθήκες άγχους και πανικού.

Η υλικοτεχνική υποδομή του ακτινολογικού εργαστηρίου είναι πεπαλαιωμένη, οι χώροι του ανεπαρκείς και σε συνάρτηση με τον αυξημένο φόρτο που καλείται να καλύψει λόγω της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας του νοσοκομείου, αποτελεί ένα δεύτερο σημείο αγανάκτησης ασθενών, συγγενών και εργαζομένων.

Οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών στα παμπάλαια κτίρια «Αικατερίνης», «Λοβέρδειο», «Ρίπειο», «Παρασκευοπούλειο», τονίζουν στο υπόμνημά τους οι γιατροί, δε μας τιμά σαν νοσοκομείο, επισημαίνεται στο υπόμνημα, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί μόνο σε μια βάρδια, παρά την άριστη τεχνολογική υποδομή της. Αμεσα πρέπει να λειτουργήσει σε τρεις βάρδιες για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με την απαραίτητη, βέβαια, ενίσχυσή της με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να είναι δυνατή και η λειτουργία της νεφρολογικής κλινικής.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό γίνονται δραματικές και εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός νοσηλευτριών απασχολούνται σε άλλα καθήκοντα, εκτός της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου, οι γιατροί προτείνουν να λειτουργήσουν άμεσα τα νέα χειρουργεία, που από τριετίας είναι ουσιαστικά έτοιμα και να εξευρεθούν σωστές επιστημονικές λύσεις για την ανάνηψη και την επαρκή στελέχωση με το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό. Να ευρεθούν άμεσα χώροι για την ανάπτυξη των εργαστηρίων. Να μπει άμεσα σε εφημερία το νοσοκομείο «Ελευσίνας», γιατί είναι αδιανόητο, κάθε Τρίτη που το «Ασκληπιείο» αναλαμβάνει τη γενική εφημερία του Πειραιά, να μεταφέρονται ασθενείς με επείγοντα προβλήματα από την Ελευσίνα στη Βούλα, λαμβανομένων υπόψη και των συγκοινωνιακών συνθηκών.