ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Επιμένουν οι διαδηλωτές σε Ισπανία - Γερμανία
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000

Associated Press

Η αυξημένη πρωινή κυκλοφορία στους δρόμους της Μαδρίτης είναι συνέπεια της σκόπιμης αργοπορίας που κάνουν, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, οι οδηγοί φορτηγών
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΟΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται στην Ισπανία οι κινητοποιήσεις για τις τιμές των καυσίμων, ενώ σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα διαμαρτυρίας στη Γερμανία. Παράλληλα, εντείνονται οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις παραγόντων, αναλυτών, οργανισμών και κυβερνήσεων για τα αίτια της αύξησης της τιμής των καυσίμων, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Σε «πολιορκία» της Μαδρίτης προχώρησαν, χτες, οι Ισπανοί οδηγοί φορτηγών και ταξί, οι οποίοι εφάρμοσαν επί τρίωρο, κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών αιχμής, την «επιχείρηση σαλιγκάρι» στους δύο βασικούς αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην ισπανική πρωτεύουσα, στους Μ-30 και Μ-40, υπό τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, σε κλοιό, αλλά όχι αποκλεισμό, βρίσκονται τα λιμάνια της Βαλένθια, της Αλικάντε και άλλων παραθαλάσσιων πόλεων της Καταλονίας, ενώ οι αλιείς απέκλεισαν την πρόσβαση στις ιχθυαγορές της Αλμερία και της Μουρθία. Οι διαμαρτυρίες, που οργανώνονται από την Πλατφόρμα Καταναλωτών Καυσίμων στην οποία συμμετέχουν 21 ενώσεις αγροτών, οδηγών φορτηγών και αλιέων, αναμένεται να συνεχιστούν, όπως και οι, άκαρπες μέχρι στιγμής, συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Σήμερα, είναι και η μεγάλη ημέρα διαμαρτυρίας στη Γερμανία, η οποία είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Οδηγών, η οποία έχει αναλάβει και την οργάνωση της κινητοποίησης, περισσότερα από 2000 φορτηγά αναμένεται να κλείσουν όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες προς το Βερολίνο ενώ παράλληλα θα αποκλειστούν οι δρόμοι προς το κοινοβούλιο και προς την Πύλη του Βραδεμβούργου. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση συμβούλευσε τους πολίτες να μετακινηθούν μόνο με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παρά τη σποραδικότητα που έχουν ακολουθήσει οι Γερμανοί διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις τους, η αναστάτωση έχει στοιχίσει στη γερμανική ηγεσία πολλές μονάδες από τη δημοτικότητά της. Σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ αποτελούν την προτίμηση μόνο του 39% των Γερμανών (πριν από ένα μήνα η δημοτικότητά τους άγγιζε το 48%), ενώ αντίθετα έχει ανέβει η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών στο 42%, οι οποίοι προηγούνται, για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Νοέμβρη, οπότε και είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις του κόμματός τους.

Πίεση στην ΕΕ για αποδέσμευση αποθεμάτων

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις ανά την Ευρώπη έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, επρόκειτο, χθες, να έχει έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των, ευρωπαϊκών συμφερόντων, πετρελαϊκών εταιριών, δηλαδή των «Total Fina Elf», «Royal Dutsh/ Shell», «BP Amoco», «ENI», «Norsk Hydra», «Repsol», «Statoil». Η συνάντηση αυτή πραγματοποιούνταν υπό τη διαρκώς εντεινόμενη πίεση να προχωρήσει και η ΕΕ σε αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά της.

Η πίεση αυτή έγινε ακόμη πιο έντονη μετά από την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ότι ο Μπιλ Κλίντον ενέκρινε την αποδέσμευση, από τον Οκτώβρη, 30 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, από τα 571 εκατομμύρια βαρέλια των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Η αναμονή της απόφασης είχε, ήδη, προκαλέσει, από την Παρασκευή το βράδυ, τη μείωση της τιμής του βαρελιού του αργού πετρελαίου κατά 1,48 δολάρια, ενώ, χτες, η τιμή ανά βαρέλι μειώθηκε για, περίπου, ακόμη ένα δολάριο, αγγίζοντας τα 30 δολάρια.

Ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον, αν συνδυαζόταν με μία ανάλογη απόφαση της ΕΕ θα οδηγούσε σε σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Μπιλ Ρίτσαρντσον, τόνιζε ότι η απόφαση αποδέσμευσης αποβλέπει, κατά πρώτο λόγο, στην εξασφάλιση της κάλυψης των αναγκών του αμερικανικού πληθυσμού ενόψει της έναρξης του χειμώνα.

Η συζήτηση γύρω από την αποδέσμευση των, κατά περιοχή, στρατηγικών αποθεμάτων εντάθηκε σε πολλά επίπεδα. Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιντενάρ Νακαγκάουα, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να αποδεσμευτεί συντονισμένα πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών - μελών της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, ενδεχόμενο που είχε διατυπωθεί υπό τη μορφή έκκλησης προς τις ανεπτυγμένες χώρες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χαμηλούς κράτησε τους τόνους και το Τμήμα Ενέργειας της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων «Merrill Lynch», το οποίο με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι μέσα στα επόμενα 2 - 4 χρόνια, η τιμή του βαρελιού θα έχει επιστρέψει, περίπου, στα 25 δολάρια καθώς έχει, ήδη, υπερκορεστεί ο τομέας διύλισης και όλες ανεξαιρέτως οι εταιρίες διύλισης έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγής τους. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Σαουδαραβικής Νομισματικής Αρχής (της Κεντρικής Τράπεζας) Χαμάντ αλ Σαγιανί, κάλεσε, χτες, τις δυτικές καταναλώτριες χώρες να μειώσουν τη φορολογία στα καύσιμα, εκτιμώντας ότι η προσπάθεια να εξασφαλίσουν το κέρδος τους οι μεγάλες εταιρίες επεξεργασίας και διυλισμού πετρελαιοειδών, παρά την αύξηση των τιμών, είναι η βασική αιτία της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, την περίοδο αυτή, στη διεθνή αγορά.