ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στρώνει το χαλί για την κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων

Δεν κηρύσσει υποχρεωτικά εκτελεστή τη Σύμβαση της ΟΣΝΙΕ, θέλοντας να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων υγείας

Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008

Στιγμιότυπο από την παράσταση της ΟΣΝΙΕ (6/2/2008) στο υπουργείο Απασχόλησης για τη Σύμβαση
Ευθεία βολή στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και επιχείρηση διεμβολισμού της ενότητας των εργαζομένων αποτελεί η άρνηση της υφυπουργού Απασχόλησης Σοφίας Καλαντζάκου να κηρύξει υποχρεωτικά εκτελεστή τη σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών για το 2007. Είναι η πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία της ΟΣΝΙΕ που υπουργός Εργασίας δεν κηρύσσει υποχρεωτικά εκτελεστή τη Σύμβαση που υπογράφει με τους εργοδότες του χώρου.

Κωλυσιεργώντας για πάνω από μισό χρόνο η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης - καθώς και ο τέως υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος μετήλθε την ίδια πρακτική - η Σοφία Καλαντζάκου ανακοίνωσε χτες στη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της ΟΣΝΙΕ ότι δεν κηρύσσει υποχρεωτική τη σύμβαση, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι από την έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου προέκυψε πως οι ενώσεις της εργοδοσίας, που υπέγραψαν τη Σύμβαση, εκπροσωπούσαν μόλις το 27% και όχι το 50%+1, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η ΟΣΝΙΕ είχε υπογράψει τη Σύμβαση με δύο ενώσεις εργοδοτών, που τότε κάλυπταν το σύνολο των εργοδοτών στο χώρο της ιδιωτικής υγείας. Η Σύμβαση, εκτός από τις μισθολογικές αυξήσεις, προέβλεπε ακόμα εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους σε μονάδες που απασχολούν από 500 εργαζόμενους και πάνω, καθώς και 30 ευρώ για τον εργαζόμενο που ήταν σε ετοιμότητα στο σπίτι του και θα μπορούσε να κληθεί εκτάκτως στην κλινική για κάποια εργασία (πχ για μια μαγνητική τομογραφία).

Μετά την υπογραφή, το «Ιασώ», το «Ιατρικό Κέντρο» και το «Υγεία» έκαναν παρέμβαση υποστηρίζοντας ότι δεν τους εκπροσωπούν οι εργοδοτικές ενώσεις που υπέγραψαν τη Σύμβαση με την ΟΣΝΙΕ. Το Δεκέμβρη του 2007 οι παραπάνω κλινικές - μαζί με άλλες 22 - προχώρησαν και στη συγκρότηση νέου εργοδοτικού Συνδέσμου, με τον οποίο η ΟΣΝΙΕ άρχισε, ήδη, διαπραγματεύσεις για την κλαδική Σύμβαση του 2008. Οι μεγάλες κλινικές αρνούνται να δώσουν το εφάπαξ και να υλοποιήσουν τα άλλα θεσμικά μέτρα της Σύμβασης και γι' αυτό έκαναν την παρέμβαση. Ταυτόχρονα υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών για το σύνολο των εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία.

Ετσι η απόφαση της υφυπουργού Απασχόλησης - πέρα από τον εξαναγκασμό των εργαζομένων σε μισθούς πείνας - λειτουργεί και ως πολλαπλασιαστής της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, ο οποίος παρουσιάζει τετραπλάσια απόδοση των επενδυόμενων κεφαλαίων σε σχέση με τη μέση απόδοση της Ελληνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP (Ιούλης 2007) η μέση αποδοτικότητα των κεφαλαίων στο χώρο της Υγείας ξεπέρασε το 128% την περίοδο 2002-2006). Δηλαδή μέσα σε τέσσερα -το πολύ- χρόνια οι επιχειρηματίες αποσβένουν τα κεφάλαια που επενδύουν!