Παπαγεωργίου Βασίλης |
«Για τις ΗΠΑ, τουλάχιστον, η επιβράδυνση θα είναι και σημαντική και θα κρατήσει για κάμποσο καιρό. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί μια μακρά περίοδος επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Στρος - Καν.
Και ενώ φαίνεται ότι η κρίση εξαπλώνεται πλήττοντας τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως και του ΟΟΣΑ, συστήνουν ως θεραπεία, την περαιτέρω μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και την κατάργηση των δασμών στο διεθνές εμπόριο. Δηλαδή, μέτρα τα οποία ισχύουν και τα οποία ευθύνονται για την κρίση. Φυσικά το επίκεντρο της κρίσης παραμένει στις ΗΠΑ.
Είναι ενδεικτικό όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γνωστού οίκου «Standard & Poor's», τα χρηματιστήρια του κόσμου «έχασαν» το Γενάρη 5,2 τρισ. δολάρια, σχεδόν το ένα τρίτο του υπολογιζόμενου σε άνω των 14 τρισ. δολαρίων αμερικανικού ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο φετινός Γενάρης ήταν χρηματιστηριακά το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς, με τις αναδυόμενες αγορές να υποχωρούν 12,44% και τις αναπτυγμένες 7,83%. Και οι 26 αναπτυγμένες αγορές είχαν αρνητική απόδοση το Γενάρη, με τουλάχιστον 16 να χάνουν 10% της αξίας τους. Στις αναδυόμενες αγορές με τις μεγαλύτερες απώλειες περιλαμβάνεται η Τουρκία (-22,70%) και ακολουθεί η Κίνα (-21,40%), ενώ πτώση 16,12% και 12,44% είχαν το Γενάρη οι αγορές της Ρωσίας και της Ινδίας.
Στο μεταξύ και όσο η κρίση ξεφεύγει από τα χρηματιστήρια και απλώνεται στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία», δηλαδή στη σφαίρα της υλικής παραγωγής, όλα αυτά μεταφράζονται σε χιλιάδες απολύσεις και ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Μια γεύση αυτής της πραγματικότητας παίρνουν οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα όπου αναμένεται μείωση του εργατικού δυναμικού τουλάχιστον κατά 10%, ενώ ο χώρος που θα δεχτεί το επόμενο πλήγμα θα είναι ο κλάδος των κατασκευών. Και έπεται συνέχεια...