Μαθήματα διατροφής στα ... φαστφουντάδικα!
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008

Η αφίσα της ταινίας για την «υγιεινή διατροφή» με «Μακ Ντόναλντς»
Συνεχώς επεκτείνεται η παρέμβαση στα σχολεία των επιχειρήσεων, οι οποίες ελεύθερα και στην ουσία ανεξέλεγκτα επεμβαίνουν, για να περάσουν στις μικρές ηλικίες ιδέες και συμπεριφορές και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πρόσφατο κρούσμα, η πρωτοβουλία της γνωστής αλυσίδας πρόχειρου φαγητού Goody's, η οποία αναλαμβάνει, σε ρόλο δασκάλου, να μάθει στα παιδιά την ισορροπημένη διατροφή!

Με επιστολή που έφτασε σε διευθυντές σχολείων, η εταιρεία ενημερώνει για το πρόγραμμα που έχει τον τίτλο «junior chef», απευθύνεται σε παιδιά κυρίως τρίτης και τετάρτης δημοτικού και υλοποιείται στα εστιατόρια της εταιρείας, φέρνοντας ουσιαστικά τα παιδιά μέσω του σχολείου σε επαφή με τις διατροφικές συνήθειες των φαστφουντάδικων. Το πρόγραμμα, όπως ενημερώνει η εταιρεία, βρίσκεται υπό την ομπρέλα της ΕΕ: «Η Goody's είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δράσης για τη Διατροφή, τη Σωματική Ασκηση και την Υγεία, που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Τη σφραγίδα της στο πρόγραμμα έχει βάλει «ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα», στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος και τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που μια εταιρεία γρήγορου φαγητού αναλαμβάνει να ενημερώσει τους μαθητές για τη σωστή διατροφή, στην ουσία όμως να «ξεπλύνει» την ίδια τη φύση των φαστφουντάδικων, μαθαίνοντας τα παιδιά σε μια διατροφή που κάθε άλλο παρά ωφέλιμη για την υγεία και την ανάπτυξή τους είναι. Πριν δύο περίπου χρόνια, η MacDonald's Ελλάς, ακολουθώντας ανάλογη τακτική, με προσκλήσεις προς τους διευθυντές, καλούσε τους μαθητές να συμμετάσχουν σε ανάλογο «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα.

Η δραστηριότητα αυτή των εταιρειών βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ένα σχολείο που έχει ανοίξει τις πόρτες του στις επιχειρήσεις και τους έχει αναθέσει ρόλο «διαπαιδαγωγητικό», σε μία εποχή που οι όροι ζωής και εργασίας των γονιών και οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες οδηγούν σε φτηνές λύσεις και στο φαγητό. Με δεδομένα και τα παραπάνω, το σχολείο εκτός από διατροφική αγωγή θα έπρεπε να εξασφαλίζει κανονική υγιεινή διατροφή στους μαθητές του.