Πληθαίνουν τα κρούσματα απολύσεων σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνοντας την ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα
Από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις στα «Καρφούρ» |
Οι απολύσεις και η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, χωρίς μάλιστα να καταβάλλεται και το μεροκάματο, είναι απόρροια του καθεστώτος των εργολαβιών που εγκλωβίζει ακόμα πιο βαθιά στην ομηρία τους εργαζόμενους, οι οποίοι πολλές φορές δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις, ανασφάλιστοι και με ακόμα λιγότερα δικαιώματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επιχείρηση «Αλουμίνιον της Ελλάδας» απασχολούνται αυτή τη στιγμή 350 έως 400 εργαζόμενοι σε εργολαβίες.
Στην ανεργία βρέθηκαν με την αρχή του νέου χρόνου οι 25 εργαζόμενοι στην επιχείρηση γραφικών τεχνών και εκτυπώσεων «Σώμογλου», στο Βόλο. Την επομένη της Πρωτοχρονιάς οι εργαζόμενοι πήγαν για να πιάσουν δουλιά, αλλά βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες και έκπληκτοι πληροφορήθηκαν ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης! Η σχετική αίτηση που έχει κατατεθεί από έναν εκ των ιδιοκτητών, θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Βόλου, στις 20 Γενάρη. Η πλειοψηφία των απολυμένων δούλευε από 15 - 30 χρόνια στην επιχείρηση και αρκετοί ήθελαν λίγα ακόμα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν. Οι εργαζόμενοι προχωρούν, από σήμερα, σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την επαναλειτουργία της επιχείρησης με τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Ενα χρόνο πριν πάρει σύνταξη βρέθηκε στο δρόμο εργαζόμενη στην υποδηματοποιία ROLLINI που, μαζί με τρεις ακόμα συναδέλφους της, απολύθηκε μερικές μέρες μετά την απεργία της 12ης Δεκέμβρη. Σε δύο απολύσεις προχώρησε και η βιοτεχνία ιματισμού ΤΣΙΦΤΕΛΗΣ, στο κέντρο της Αθήνας. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας οι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλουν στους τόπους δουλιάς το φόβο και τον τρόμο, σε μια περίοδο που εντείνεται η αντεργατική επίθεση κι η οργή των εργαζομένων «φουντώνει». Επιπλέον, προσπαθώντας να ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο όσους εργαζόμενους έχουν δικαιώματα, οι εργοδότες επιδιώκουν την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που τους αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη.