ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Εμπρακτα μαζί με τα παιδιά!
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007

Από τη συνάντηση των Ενώσεων Γονέων
Και φέτος οι εκπαιδευτικοί της ελαστικής εργασίας έρχονται με δόσεις. Τα βιβλία των μεγαλοεκδοτών αργούν. Τα φροντιστήρια φουντώνουν από το Δημοτικό. Τα ολοήμερα φυτοζωούν. Η διπλοβάρδια επιμένει. Το Λύκειο απαξιώνεται, τα ΕΠΑΛ παραπαίουν... «Και εμείς οι γονείς αγωνιούμε. Πληρώνουμε. Δουλεύουμε εξαντλητικά. Τα παιδιά μας τρέχουν όλη μέρα».

Η πραγματικότητα που έρχεται να γκρεμίσει τη λαμπερή βιτρίνα των «μεταρρυθμίσεων» και της «ποιότητας», οι αγωνίες, τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε λαϊκή οικογένεια για να μορφώσει τα παιδιά της, έπεσαν χτες στο τραπέζι της κοινής σύσκεψης - συζήτησης που πραγματοποίησαν οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Αν. Αττικής, οι οποίες συσπειρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό γονέων στην Ελλάδα. Και όπως αποδείχτηκε, η σύσκεψη ήταν επιβεβλημένη, καθώς «δεν πάει άλλο. Δε γίνεται να μένουμε σιωπηλοί και να βάζουμε το χέρι στην τσέπη». Ετσι, οι Ομοσπονδίες θα παραχωρήσουν αύριο Παρασκευή κοινή συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ στις 8 Νοέμβρη θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα, με εξορμήσεις θα διανεμηθεί γράμμα των Ομοσπονδιών προς όλους τους γονείς της Αττικής, προκειμένου να αποτελέσει εφαλτήριο προβληματισμού για τα θέματα που αφορούν την Παιδεία.

Οπως τα 4,5 δισ. ευρώ που δίνουν οι γονείς κάθε χρόνο για να αγοράσουν φροντιστηριακές υπηρεσίες και άλλα εφόδια αμφίβολης αξίας.

Η ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία, που ενώ τα προηγούμενα χρόνια γράφονταν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς 4.500 νήπια είχε ως αποτέλεσμα φέτος να γραφτούν 35.000.

Τα νέα βιβλία που κόστισαν 600 εκατομμύρια ευρώ (κέρδος στους μεγαλοεκδότες) για να αποδιοργανώσουν τη σκέψη των μαθητών, ενώ το 12% των βιβλίων δεν έχουν φτάσει μέχρι και σήμερα στα ΕΠΑΛ.

Τα 17 σχολεία που λειτουργούν σε διπλοβάρδια στο 6ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων και άλλα 14 στο 2ο Διαμέρισμα.

Τα κενά στο Γ΄ Γραφείο Εκπαίδευσης Αθήνας (δηλαδή για τις περιοχές Αιγάλεω, Περιστέρι κ.ά.), που έχουν ως αποτέλεσμα οι χαμένες ώρες λόγω ελλείψεων στην Τεχνολογική Εκπαίδευση να φτάνουν τις 1.930 και τα κενά σε καθηγητές τα 97. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν χαθεί λόγω έλλειψης καθηγητών 3.250 ώρες, στην Πρωτοβάθμια 1.000 ώρες. Στα ολοήμερα υπάρχουν κενά στο 75% των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Το 1ο ΤΕΕ Κορυδαλλού που στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε κοντέινερ. Το βοήθημα στα Μαθηματικά που μοιράστηκε σε σχολείο του Ρέντη με την έγκριση του διευθυντή και οι γονείς έπρεπε να πληρώσουν 10 ευρώ.

«Πρέπει να κινηθούμε από κοινού αγωνιστικά, διεκδικητικά και να απαιτήσουμε λύσεις πάνω στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Γιατί είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γονιός στην Αθήνα, τον Πειραιά, στην Αν. Αττική και δεν αρκεί απλά να τα αναγνωρίζουμε. Μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που να προβάλλουν ποιο είναι το σχολείο που έχουν ανάγκη η νεολαία και οι εργαζόμενοι», επισήμαναν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, Σοφία Σοφικίτη, πρόεδρος στον Πειραιά, και Λένα Αργυροπούλου, στην Αν. Αττική.

Δίπλα στα παιδιά μας

«Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή με δικαιώματα! Η συκοφαντία της υποκίνησης, η επιστράτευση εισαγγελέων, της αστυνομίας, των "αγανακτισμένων" γονιών και δημάρχων ένα πράγμα δείχνει: Πόσο δικαιολογημένες είναι οι κινητοποιήσεις των παιδιών μας. Εχουμε καθήκον να σταθούμε αποφασιστικά στο πλευρό τους», επισημαίνουν οι Ομοσπονδίες σε κοινή ανακοίνωση, απαιτώντας την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ακόμη οι γονείς ξεκαθάρισαν ότι «διεκδικούμε να είμαστε οι γονείς τους - κι όχι αυτοί που αδιαμαρτύρητα πληρώνουν τους λογαριασμούς. Γι' αυτό θα συντονίσουμε τα βήματά μας μαζί τους για να απαιτήσουμε την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Οι Ομοσπονδίες καλούν τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους στην πράξη, να δυναμώσουν τη συμμετοχή στους Συλλόγους Γονέων, στις δραστηριότητες των ενώσεων.