Εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία που πήρε το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πειραιά
Από την εκδήλωση στο χώρο της Μάνδρας της Κοκκινιάς |
Την απόφαση γι' αυτό το αληθινό μάθημα ιστορίας, ενάντια στην παραποιημένη, που διδάσκονται στα σχολεία, και στον τυποποιημένο γιορτασμό της 28ης Οκτώβρη, πήραν οι ίδιοι οι μαθητές κατά την πρώτη για φέτος συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Πειραιά.
Ετσι, στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή της 28ης Οκτώβρη, οι μαθητές της Κοκκινιάς και του Ρέντη επισκέφτηκαν τη Μάνδρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και οι αντιστασιακοί Γιάννης Γούλας, Γιώργος Παράσχος και Αρτέμης Κρομμυδάκης, μέλη του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ, τους μίλησαν για τις 76 εκτελέσεις που έγιναν σ' αυτό το χώρο και τις άλλες 150 σε διάσπαρτα σημεία της πόλης στις 17 του Αυγούστου 1944, για όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν, την αντίσταση που είχε οργανώσει το ΚΚΕ, την ηρωική αυτοθυσία των αγωνιστών της Κοκκινιάς.
Οι μαθητές της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της ΔΕΗ Κερατσινίου και οι αντιστασιακοί τους μίλησαν για τη μάχη της Ηλεκτρικής. Εκεί που μερικές δεκάδες αντάρτες κατάφεραν να εμποδίσουν τους πάνοπλους Γερμανούς να καταλάβουν και να ανατινάξουν κατά την αποχώρησή τους το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική.
Οι μαθητές του Πειραιά επισκέφτηκαν το άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην Τερψιθέα. Εκεί οι αντιστασιακοί Γιάννης Σαπουτζόγλου, Κώστας Ξένος, Μαρία Λιβάδη, Στέλλα Βελέντζα και Ελένη Φιλιππίδου, μέλη του Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, μίλησαν στα παιδιά για την ιστορία της αντίστασης στον Πειραιά, την αγωνιστικότητα και το θάρρος της Ηρώς, της 17χρονης ΕΠΟΝίτισσας που εκτέλεσαν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που η μία αντιστασιακή έσκυψε στο μνημείο και είπε: «Ηρώ, μη λυπάσαι. Κοίτα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια που είναι εδώ και θα συνεχίσουν τον αγώνα».
Στη Μάνδρα του Μπλόκου οι μαθητές, κρατώντας ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης που έχει ανακαινίσει η δημοτική αρχή και το έχει μετατρέψει σε τόπο γνώσης της ιστορίας της πόλης. Μάλιστα, η δημοτική αρχή Νίκαιας αγκάλιασε την πρωτοβουλία του Συντονιστικού και συνέβαλε στην πραγματοποίησή της. Παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας» Παναγιώτης Κατηφές.
«Αυτός ο χώρος, τόνισε ο αντιστασιακός Γιάννης Γούλας, είναι χώρος μαρτυρίου και μνήμης, το λίκνο των αγώνων και της αυτοθυσίας του κοκκινιώτικου λαού».
Δίπλα στις φωτογραφίες των εκτελεσμένων αγωνιστών, οι μαθητές άκουσαν πως το μοναρχοφασιστικό καθεστώς της Ελλάδας αναγκάστηκε να μην πει αυτό που κυλούσε στο αίμα του, αλλά το ΟΧΙ που του υπαγόρευσε η θέληση του ελληνικού λαού. Πως ο λαός πολέμησε στα ελληνικά βουνά, πως το ΚΚΕ οργάνωσε την πάλη και την εθνική αντίσταση.
Μέσα σε απόλυτη σιωπή οι μαθητές ρουφούσαν την αφήγηση και μάθαιναν πώς οργανώθηκαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Κοκκινιά, πώς για τρεις μέρες στις 6, 7 και 8 του Μάρτη 1944, η Κοκκινιά αντιστάθηκε στους Γερμανούς. Εχοντας προηγηθεί αυτή η μάχη, στις 17 του Αυγούστου 1944, τα ξημερώματα, οι Γερμανοί περικύκλωσαν την Κοκκινιά και ανάγκασαν τους άνδρες από 14 έως 60 ετών να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Οσίας Ξένης. Εκεί οι κουκουλοφόροι δοσίλογοι υποδείκνυαν τους πατριώτες και 76 εκτελέστηκαν επιτόπου. Αλλοι 74 σε διάσπαρτα σημεία της πόλης και 5.000 οδηγήθηκαν στο Χαϊδάρι κι από κει όμηροι στη Γερμανία.
«Να συνεχίσετε τους αγώνες για την υλοποίηση των σκοπών που είχαμε», ήταν τα τελευταία λόγια του αντιστασιακού Γιάννη Γούλα στους μαθητές που μέσα από αυτό το μάθημα δεν έμαθαν μόνο την αληθινή ιστορία. Είδαν και τον άλλο δρόμο που μπορούν να επιλέξουν στη ζωή. Το δρόμο της διεκδίκησης, του αγώνα προκειμένου να καταργήσουν κάθε μορφής σύγχρονη εκμετάλλευση και να κατακτήσουν την αληθινή ελευθερία.
«Τιμούμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, διδασκόμαστε από τους αγώνες των προγόνων μας, διαδηλώνουμε τις ανάγκες μας! Θέλουμε ένα σχολείο κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18. Ενα σχολείο που να μας μορφώνει και να διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους. Αγωνιζόμαστε για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, χωρίς φροντιστήρια». Με τα λόγια αυτά οι μαθητές της Λάρισας, που την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν συναυλία, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με επόμενους σταθμούς τις κινητοποιήσεις την 1η και 9η του Νοέμβρη και την πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Την εκδήλωση του ΣΑΣΛ, που είχε κεντρικό σύνθημα «Η δική μας γιορτή για ένα σχολείο των αναγκών μας - Τιμούμε το αντιφασιστικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, λέμε ΟΧΙ σ' αυτούς που πολεμάνε τη ζωή μας», χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ και των γονιών και έπαιξαν νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.