Συνεχίζονται οι περιοδείες του ΚΚΕ σε εργοστάσια και χωριά της Εύβοιας
Από την περιοδεία στη ΒΙΟΜΕΚ |
Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκε το Ασφαλιστικό. Σχολιάζοντας τον «κοινωνικό διάλογο» και τους στόχους που αυτός υπηρετεί, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση ή να ουδετεροποιήσει λαϊκές δυνάμεις, να καλλιεργήσει εφησυχασμό, να κερδίσει χρόνο για να υλοποιήσει ένα στόχο: Να περάσει χωρίς μεγάλους κραδασμούς, χωρίς μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες και με λιγότερο πολιτικό κόστος ένα σύνολο από αντιλαϊκά - αντιασφαλιστικά μέτρα, που θα χειροτερεύσουν την κατάσταση των εργαζομένων.
Σκεφτείτε περισσότερο τι είναι ο "κοινωνικός διάλογος", η λογική της ταξικής συνεργασίας. Θέλουν να χαλάσουν συνειδήσεις, να πείσουν τους εργάτες και τις εργάτριες ότι είναι εταίροι, συνεργάτες με τους εκμεταλλευτές τους. Το ΠΑΣΟΚ αλλά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μπορεί να ελίσσονται, να δημαγωγούν, ακόμα και να διαφωνούν σε ορισμένα διαχειριστικά, ανούσια ζητήματα. Επί της ουσίας όμως κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Συζητούν για το νόμο Ρέππα και την καλύτερη εφαρμογή του. Συζητούν για την υλοποίηση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζητούν δηλαδή για την κατάργηση δικαιωμάτων».
Για το χαρακτήρα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Με τα προωθούμενα μέτρα, η κυβέρνηση εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Θα της κάνει το βίο αβίωτο, επιβάλλοντας ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του ορίου ηλικίας, μείωση των συντάξεων, αύξηση εισφορών, αποχαρακτηρισμό Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που συνολικά θα χτυπήσουν τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, με αιχμή νέους και νέες, γυναίκες με ανήλικα παιδιά κ.ά.
Αυτός ο στόχος των δυνάμεων του κεφαλαίου προωθείται μαζί με την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, την επέκταση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Η επίθεση είναι συνολική. Πάνω στο έδαφος των αντιδραστικών αλλαγών που περνάει ο δικομματισμός, φέρνουν συνεχώς και νέα, πιο επικίνδυνα μέτρα. Ελίσσονται, θέτουν μεταβατικές περιόδους, διαχωρίζουν σχεδιασμένα τους εργαζόμενους για να τους διασπάσουν. Αλλά στην ουσία δε γλιτώνει κανένας. Καταργούνται σημαντικά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, δε συμβιβάζονται με αυτό που έχουν κερδίσει. Είναι μεγάλες οι ανάγκες του κεφαλαίου για νέα και περισσότερα κέρδη. Δε θέλει να έχει καμία υποχρέωση. Γι' αυτό οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, η στάση του δικομματισμού χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη επιθετικότητα».
Καταλήγοντας, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Τώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για μαζική καταδίκη του "διαλόγου" και της ταξικής συναίνεσης, για ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Μαζί με το ΠΑΜΕ, ώστε στις 7 Νοέμβρη πολλές, νέες εργατικές δυνάμεις να συμμετέχουν δυναμικά στα συλλαλητήρια. Ο πλούτος των καπιταλιστών αυξάνεται όλα τα χρόνια από τη δική σας εκμετάλλευση, έχετε δικαιώματα και ανάγκες που με μεγαλύτερη απαιτητικότητα έχετε υποχρέωση να διεκδικήσετε την ικανοποίησή τους.
Να διεκδικήσετε μείωση του εργάσιμου χρόνου, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των μισθών, αύξηση των συντάξεων. Αντίσταση, διεκδίκηση νέων κατακτήσεων, οργάνωση και συγκέντρωση δυνάμεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα. Για την ανατροπή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης. Αυτή η γραμμή πάλης δίνει αποτελέσματα».