ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το κεφάλαιο θέλει εργάτες «της καρπαζιάς»

Στο σχολικό συγκρότημα της Χωράφας στο Περιστέρι περιόδευσε, χτες το πρωί, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, βουλευτής του ΚΚΕ

Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007

Αδιάκοπα συνεχίζεται καθημερινά η καμπάνια πολιτικής δράσης της ΚΝΕ στα σχολεία της χώρας, με την οποία καλεί τους μαθητές και καθηγητές να παλέψουν για τη μόρφωση που δικαιούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ περιόδευσε χτες στο σχολικό συγκρότημα της Χωράφας στο Περιστέρι και συνομίλησε με τους καθηγητές του 10ου Λυκείου. Και σε αυτό το σχολείο υπήρχαν ελλείψεις βιβλίων, ενώ ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχει καθηγητής σχεδίου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως ορισμένες τάξεις στεγάζονται σε λυόμενα. Αυτό ξεκίνησε πριν περίπου 5 χρόνια, ώστε να μη λειτουργεί το σχολείο με διπλοβάρδια (με το 7ο Λύκειο Περιστερίου) αλλά η κατάσταση παγιώθηκε.

Ο Γ. Πρωτούλης, μιλώντας στους καθηγητές του σχολείου, δεν έμεινε μόνο σε θέματα Παιδείας, αλλά αναφέρθηκε και σε γενικότερα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό και ο «Καποδίστριας 2» γιατί, όπως είπε, όλα συνδέονται αφού πηγάζουν απ' την ίδια πολιτική. Αναφέρθηκε στα έξοδα των γονιών για τα φροντιστήρια και γενικότερα για την Παιδεία, στην κατάσταση στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην ανάγκη κατάργησης οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας. Επισήμανε πως το ΚΚΕ παλεύει για μόνιμους εκπαιδευτικούς με αξιοπρεπείς μισθούς που θα ασχολούνται με το πώς να μορφώσουν τα παιδιά του λαού, σε ένα σχολείο, μέχρι τα 18 χρόνια.

Συνδέοντας το θέμα της Παιδείας με το Ασφαλιστικό σημείωσε: «Οταν ο στόχος του κεφαλαίου είναι ο εργάτης να γίνει φθηνός, να μην έχει ασφάλιση, να μη γνωρίζει από ωράρια, από βασικό μισθό, αντίστοιχα δεν πρέπει να έχει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα βγάζει έναν τέτοιον εργάτη, της καρπαζιάς;». Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, στις 7 Νοέμβρη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «Καποδίστρια 2», στην αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας και εξήγησε: «Στόχος είναι να περάσουν στους δήμους σημαντικές αρμοδιότητες του κράτους που αφορούσαν μέχρι τώρα την κοινωνική προστασία, την Παιδεία». Και έθεσε το ερώτημα: «Ποιος δήμος θα αναλάβει τα σχολεία και τα νοσοκομεία; Εδώ δεν μπορεί να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς. Τα έσοδα και οι πόροι θα έρχονται από τους ίδιους τους γονείς. Και με φορολογία και άμεσα το σχολείο θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, θα βγαίνει στη γύρα να μαζεύει χορηγούς, για να μπορέσει να επιβιώσει, να επιβάλλει δίδακτρα». Τόνισε, δε, πως «ο σαφής στόχος που μπαίνει από τη στρατηγική της Λισαβόνας είναι να αλλάξει η ισορροπία γενικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπέρ της κατάρτισης με την αναλογία 70 - 30».