ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ
Κατηγορηματικά αντίθετο στην απελευθέρωσή της το ΚΚΕ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, με τη λογική της απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και την εκχώρηση εναλλακτικών δικτύων στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, εξέφρασε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής , κατά τη συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου για τις τηλεπικοινωνίες, που έγινε χτες στη Βουλή.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η πλήρης απελευθέρωση των επικοινωνιών θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό που κατέχει στην αγορά ο ΟΤΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας των ιδιωτικών εταίρων και στο κυβερνητικό επιχείρημα της διασφάλισης θέσεων εργασίας έθεσε το ερώτημα: «Για πέστε μου μια δημόσια επιχείρηση που δόθηκε στον ιδιώτη που έχει εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας»; Παράλληλα, σχολιάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, επισήμανε ότι «δε θα έχουμε (σ.σ. η Βουλή) το δικαίωμα να ελέγξουμε αυτή την επιτροπή, γιατί θα θεωρείται ότι θα λειτουργεί ανεξάρτητα κάτω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Θα πράττει κάτω από τις κυβερνητικές κατευθύνσεις», τονίζοντας ότι οι αυξημένες αρμοδιότητες που δίνονται στην επιτροπή δίνουν τη δυνατότητα κάλυψης και πιθανών ποινικών ευθυνών στη χορήγηση αδειών επικοινωνιακών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής έκανε λόγο για «υποχρέωση» της κυβέρνησης να απελευθερώσει την τηλεπικοινωνιακή αγορά, ενώ τάχτηκε υπέρ την άρσης της λογικής του «προστατευτισμού του ΟΤΕ».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του κόμματος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών «είναι ένα παραπέρα βήμα εκσυγχρονισμού του επικοινωνιακού μοντέλου της χώρας. Η συνεργασία, λοιπόν, του κράτους με ιδιωτικές εταιρίες έχει ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του Ελληνα πολίτη».

Χωρίς να διαφωνήσει στην ουσία του νομοθετήματος ο εισηγητής της ΝΔ Σταυρός Καλογιάννης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για προχειρότητα και αποσπασματικότητα στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, ενώ επισήμανε ότι οι διατάξεις του οδηγούν σε «ρουσφετολογική πρακτική στη διαδικασία στελέχωσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών». Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος επισήμανε ότι «καλλιεργούνται νέες εστίες αδιαφάνειας και διαπλοκής» στο θέμα της χορήγησης αδειών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε ο βουλευτής και πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος.