ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΣΤΗ ΦΕΪΡΑ
Ευρωενωσιακή αστυνομική καταστολή
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000

Associated Press

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι συνήλθε στις 10-11/12/99 και ενέκρινε το Διάγγελμα για τη Νέα Χιλιετία.

Ελαβε ορισμένες αποφάσεις γύρω από τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Επίσης μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η ίδια η Ενωση θα έχει αποτελεσματικά, αναμορφωμένα θεσμικά όργανα, ενισχυμένη κοινή πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα.

Βάσει των γενικών κατευθυντήριων γραμμών που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας, καθώς και των εκθέσεων της Προεδρίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι:

Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός «μη στρατιωτικής διαχείρισης» των κρίσεων, ώστε να συντονίζονται και να καθίστανται αποτελεσματικότερα τα διάφορα πολιτικά μέσα και οι πόροι, παράλληλα με τους στρατιωτικούς πόρους που διαθέτουν η Ενωση και τα κράτη - μέλη.

Ανατέθηκε μάλιστα στην Προεδρία της Πορτογαλίας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας να καταρτίσει μια πρώτη έκθεση προόδου και μια συνολική έκθεση που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα.

Στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται να είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ακόμη κατασταλτικού μηχανισμού κάτω από την ομπρέλα της. Μετά τη δημιουργία σώματος άμεσης στρατιωτικής επέμβασης όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο για τα συμφέροντά της, για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, την ενθάρρυνση και στήριξη αυτονομιστικών - αποσχιστικών κινημάτων και την οριοθέτηση νέων συνόρων, ορατή είναι η αναγκαιότητα για τη δημιουργία αστυνομικού κατασταλτικού μηχανισμού.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε λοιπόν στις 19-20/6/2000 στη Φέιρα της Πορτογαλίας, πέρα από τις γενικόλογες διακηρύξεις του Ελσίνκι, προχώρησε σε συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα, που δείχνουν τον προσανατολισμό της δημιουργίας αστυνομικού σώματος, για τη «μη στρατιωτική διαχείριση κρίσεων».

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής καθορίστηκαν οι συγκεκριμένοι στόχοι με τους εξής άξονες:

Από τα παραπάνω και πριν προχωρήσουμε σε άλλες πλευρές και παραμέτρους, είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε μπροστά στη συγκρότηση ενός ακόμη κατασταλτικού μηχανισμού βίας, με στόχο το χτύπημα των λαϊκών εξεγέρσεων καθώς και σε κάθε τι που θα έβαζε σε αμφισβήτηση την κυριαρχία των μονοπωλίων.

Η εμπειρία από το Κόσσοβο και άλλες επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη (Σομαλία, Γουατεμάλα), έδειξε, κατά τη γνώμη τους, το έλλειμμα και τα κενά αλλά και τα νέα προβλήματα που δημιουργεί η στρατιωτική επέμβαση και η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών. Ωρίμασε λοιπόν στη σκέψη τους η αναγκαιότητα αυτού του ευέλικτου και ταχύτατα συγκροτούμενου αστυνομικού εκστρατευτικού σώματος.

Στο προσάρτημα 3 του ντοκουμέντου της Φέιρα αναλύονται διεξοδικά σε πλευρές δράσης και το περιεχόμενο του νέου αστυνομικού σώματος. Οι στόχοι του είναι:

Τα παραπάνω, όπως τονίζεται στο κείμενο, θα βελτιώσουν την ικανότητα της Ενωσης να ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις άλλων ηγετικών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ ενδεχομένως) και να αποτελεί τον πυρήνα ορισμένων αποστολών και εν κατακλείδι θα επιτείνει την «προβολή» της Ενωσης.

Δεν απασχολεί στο κείμενο το τι συνέπειες συνεπάγονται για τους λαούς όλα τα παραπάνω. Το διευθυντήριο της ΕΕ το απασχολεί η «προβολή» έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών επέμβασης και καταστολής λαϊκών κινημάτων. Βαθύτερα βέβαια τους ενδιαφέρει άμεσα η συμμετοχή τους στο μοίρασμα της πίτας, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών.

Το ντοκουμέντο της Φέιρα δε σταματάει εδώ, προχωράει περισσότερο και αποσαφηνίζει πλευρές της δράσης του αστυνομικού εκστρατευτικού σώματος.

Ο πρώτος τομέας προτεραιότητας είναι η αστυνόμευση. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2003. Αναλυτικά λοιπόν:

Μπαίνει λοιπόν καθήκον η δημιουργία «δεξαμενής», όπως το κείμενο αναφέρει, για την προεπιλογή και κατάρτιση αριθμητικά επαρκούς αστυνομικής δύναμης, που θα καλύπτει όλους τους τομείς του αστυνομικού έργου.

Λαμβάνει μάλιστα μέριμνα για την αξιοποίηση ακόμα και συνταξιοδοτούμενων ή πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων αστυνομικών.

Εκτός από το κατασταλτικό εκστρατευτικό σώμα, λαμβάνοντας και μέτρα για την τοπική αστυνομία και τα τοπικά δικαστικά και σωφρονιστικά συστήματα.

Μετά την επέμβαση και καταστολή (στρατιωτική και αστυνομική), τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας σαν ενισχυτικού παράγοντα στα μέτρα καταστολής αλλά και προετοιμασίας του εδάφους, για να μπορεί η τοπική αστυνομία με τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα της δοθεί, να παίζει τον τοπικό της ρόλο.

Στη συνέχεια καθορίζεται η εμβέλεια του δυναμικού ταχείας ανάπτυξης.

Κατόπιν «αιτήσεως» διεθνούς οργανισμού με ηγετικό ρόλο (ΟΗΕ ή ΟΑΣΕ) ή σαν αυτόνομη επιχείρηση της ΕΕ, τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν να επιλέξουν και να αναπτύξουν εντός 30 ημερών αστυνομία που:

Πρόκειται για άξονες «παροχής» αστυνομικών υπηρεσιών οι οποίοι καταλύουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας, οποιασδήποτε χώρας, ωμής στρατιωτικής και αστυνομικής επέμβασης για λύσεις πέρα από τη θέληση του λαού της κάθε χώρας.

Το ντοκουμέντο της ΕΕ θέλοντας να δείξει το εύρος δράσης της αστυνομικής δύναμης επέμβασης, αναφέρει ορισμένα παραδείγματα παλιότερων επεμβάσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως:

Πριν η αστυνομική δύναμη αναπτυχθεί στο σύνολό της, το ντοκουμέντο προβλέπει ότι θα προηγείται ομάδα εμπροσθοφυλακής εμπειρογνωμόνων, που θα αξιολογούν τους κινδύνους και θα σχεδιάζουν τον τρόπο ανάπτυξης της αστυνομικής αποστολής.

Ακόμη στη συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο προσάρτημα 3, παρ. 3, λαμβάνεται φροντίδα και δίδεται η κατεύθυνση στις χώρες μέλη να ξεκινήσουν εργασίες με στόχο τον προσδιορισμό μιας ενωσιακής αντίληψης για τις διεθνείς αστυνομικές επιχειρήσεις.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Πολύ σύντομα, όπως φαίνεται από τις παραπάνω σκέψεις, οι χώρες μέλη με βάση τις κατευθύνσεις του διευθυντηρίου της ΕΕ και των ΗΠΑ, θα θεσμοθετήσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα εγκρίνουν πιθανόν και τα τοπικά κοινοβούλια των χωρών. Ετσι ώστε οι δραστηριότητες του αστυνομικού αυτού σώματος να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή. Είναι σίγουρο ότι θα αναπτυχθεί η κατάλληλη επιχειρηματολογία για να γίνει αποδεκτός από τους λαούς της Ευρώπης ο μηχανισμός αυτός, με πρόσχημα δήθεν την αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης, σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Τα δεδομένα και οι πληροφορίες για τη δύναμη αυτή θα αποθηκεύονται στην αστυνομική βάση δεδομένων που τηρείται στη Γραμματεία του Συμβουλίου.

Κλείνοντας το ντοκουμέντο περί αστυνόμευσης, δεσμεύονται οι χώρες να εκπονήσουν αναλυτική μελέτη για τη σκοπιμότητα και τις συνέπειες του σχεδιασμού του ξεκινήματος και της διεξαγωγής αυτόνομων Ενωσιακών αποστολών.

- Παρουσιάζοντας όσο γίνεται πιο αναλυτικά τα όσα αποφασίστηκαν στη Φέιρα, για ένα πρέπει να είμαστε σίγουροι. Τα μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής δε σταματούν εδώ. Σίγουρα θα αναπτυχθούν και θα ενταθούν περισσότερο σε ακόμη πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι εκείνο που αναγκάζει το διευθυντήριο της ΕΕ να προχωρήσει στην υλοποίηση ακόμη πρόσθετων μέτρων αστυνόμευσης, αξιοποιώντας μάλιστα την εμπειρία επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία.

Κατανοούν ότι τα προβλήματα σε διάφορα σημεία του πλανήτη οξύνονται.

Το χάσμα ανάμεσα στις φτωχές και πλούσιες χώρες αλλά και στο εσωτερικό των καπιταλιστικά αναπτυγμένων χωρών μεγαλώνει.

Οι ταξικές διαφορές μεγεθύνονται και περιμένουν ανάπτυξη αγώνων για καλύτερες συνθήκες ζωής και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Ολα αυτά αναγκάζουν τους εκπροσώπους των μονοπωλίων να αναζητούν τα ανάλογα πρακτικά μέτρα και εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα τους δίνει τη δυνατότητα στο όνομα της τάξης και της νομιμότητας να επεμβαίνουν παντού και να επιβάλλουν ό,τι επιτάσσει το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, σκορπώντας το θάνατο σε όποιον τολμήσει να υψώσει φωνή αντίστασης.

Για την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τη «νέα τάξη», δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Στα πλαίσια του ανεβάσματος του «διεθνούς κύρους» της χώρας, δηλαδή του διεθνούς κύρους που απαιτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πρωτοστατούν για τη διευκόλυνση και υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων. Το λαϊκό κίνημα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να αποκαλύψουν τις ολέθριες συνέπειες της εφαρμογής αλλά και της συμμετοχής της χώρας στα τυχοδιωκτικά επεμβατικά σχέδια.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αναλογεί πρώτα απ' όλα στο εργατικό κίνημα αλλά και στους συνδικαλιστικούς φορείς των αστυνομικών. Είναι γνωστή η χρησιμοποίησή τους σαν δύναμη καταστολής ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις και σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση του λαϊκού κινήματος. Χρέος τους είναι να αντισταθούν στη χρησιμοποίηση των αστυνομικών σε τυχοδιωκτικές ενέργειες για την κατάπνιξη λαϊκών κινημάτων.

Απέναντι στα σχέδια που μπαίνουν σε εφαρμογή, το λαϊκό κίνημα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, να εκδηλώσει τα δημοκρατικά του αισθήματα και την αλληλεγγύη. Να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη που μπορεί να μπει πραγματικός φραγμός όχι μόνο στα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια του ιμπεριαλισμού, για την υποταγή των λαών.


Λ. Β.