ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απύθμενο θράσος ενόχων

Φταίνε οι νεκροί που κάηκαν! Αυτή, ουσιαστικά, είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις χωρίς ίχνος ντροπής δηλώσεις Ρέππα

Τρίτη 29 Αυγούστου 2000

Αγία Μαρίνα. Πάνω στο σύνορο. Λίγο μετά τις τρεις κηδείες. Και πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι έφταιγαν οι νεκροί που κάηκαν...
Ποιος ευθύνεται; Για τους νεκρούς, για τις καμένες δασικές εκτάσεις, τις καλλιέργειες που έγιναν στάχτη, τα ζωντανά που χάθηκαν, τις περιουσίες που έπνιξαν οι φλόγες; Ολοι οι άλλοι, εκτός από την κυβέρνηση. Αυτό υποστήριξε χτες ο Δ. Ρέππας.

Απαντώντας στα παραπάνω αμείλικτα ερωτήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε κυνικά: Πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους γιατί αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολα την πρόταση ή την προτροπή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο κακές καιρικές συνθήκες φταίνε για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Καταστροφικές πυρκαγιές συμβαίνουν και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Εμπρηστές, αλλά και διάφορες δυνάμεις που ήθελαν να προκαλέσουν βλάβη στην Ηπειρο.

«Παρούσα». Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ξέρει ότι έχει πέσει κάτω από τη βάση και δικαιολογείται με φτηνό τρόπο. Σαν τον μαθητή που πάει αδιάβαστος στο διαγώνισμα και του φταίει το μάθημα και ο καθηγητής. Ετσι δηλώνει «παρούσα» νομίζοντας ότι δίνει λευκή κόλλα. Η κόλλα αυτή όμως έχει το φαιό χρώμα των απανθρακωμένων πτωμάτων των γερόντων που ο Δ. Ρέππας θεωρεί ότι «πολύ δύσκολα αντιμετωπίζουν την πρόταση ή την προτροπή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους». Ο Δ. Ρέππας αγνοεί ότι αυτοί οι άνθρωποι έζησαν για χρόνια μέσα στη φτώχεια, πως ό,τι δημιούργησαν το έκαναν με πόνο σώματος και ψυχής. Είναι όλη τους η ζωή. Η καθημερινή τους επιβίωση. Τα ζώα τους, οι ελιές τους, το σπίτι τους, είναι πράγματα ζωντανά γι' αυτούς. Είναι κομμάτι της ύπαρξής τους. Στη δύση της ζωής τους ποιος άνθρωπος αντέχει να τη βλέπει να γίνεται στάχτη μέσα σε λίγη ώρα; Κανείς, εκτός από αυτούς που έχουν πολλά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές στις κακές καιρικές συνθήκες. Αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι η φωτιά στα Γιάννενα σιγόκαιγε εδώ και 20 μέρες χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί, είπε ότι «δε θα σχολιάσουμε τη στάση και τους λόγους των συμπολιτών μας που ευρισκόμενοι σε απόγνωση και το κατανοούμε αυτό, πολλές φορές διατυπώνουν ισχυρισμούς που δεν έχουν αντίκρισμα αλήθειας». Με άλλα λόγια ο Δ. Ρέππας είναι σα να λέει: «Είναι τρελαμένοι από το κακό που τους βρήκε και έχουν το ακαταλόγιστο». Το είπε, μάλιστα, με εύσχημο τρόπο υποστηρίζοντας ότι «βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση όπου μπορεί κανείς πέρα από την κατανόηση να δικαιολογήσει κιόλας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται και μιλούν».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον «"ανθρώπινο παράγοντα" που έχει βάλει το χέρι του για να οδηγηθούμε σε αυτή την τραγική κατάσταση», εννοώντας τους εμπρηστές. Σε ερώτηση δημοσιογράφου να αναφέρει πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δασικές πυρκαγιές σε άλλες μεσογειακές χώρες, δήλωσε ότι «αν αυτό είναι το στοιχείο, από το οποίο θέλετε να βγάλετε ένα τελικό συμπέρασμα, σας παρακαλώ μη βιάζεστε».