ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα αρνητικά ρεκόρ

Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2000 έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης, με συνολικές απώλειες της τάξης του 38,6% από την αρχή του χρόνου

Τρίτη 29 Αυγούστου 2000

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος όχι μόνο βρέθηκε αλλά έκλεισε κιόλας στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Μετά από τις απώλειες του 1,98% που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης o Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 3.558,99 μονάδες. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί την Παρασκευή που μας πέρασε (3.615) μονάδες, ενώ οι συνολικές πλέον απώλειες του Γενικού Δείκτη από την αρχή της χρονιάς φτάνουν το 38,58%!

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες φέρνουν στην επιφάνεια τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, που πέρσι τέτοιο καιρό από το βήμα της ΔΕΘ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, υποσχόταν καλύτερες μέρες για τους τζογαδόρους της οδού Σοφοκλέους. Το κακό είναι ότι η κυβερνητική τακτική λειτούργησε ουσιαστικά και πρακτικά ως παραίνεση να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους στην οδό Σοφοκλέους εκατοντάδες χιλιάδες απλοί πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τώρα το όνειρο για εύκολο κέρδος να μετατρέπεται σε εφιάλτη που ξεκοκαλίζει τις οικονομίες τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση έφερε με απόλυτη επιτυχία σε πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί, να μετατρέψει δηλαδή το Χρηματιστήριο σε χώρο άντλησης φτηνών, σχεδόν τζάμπα, κεφαλαίων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, μόνο πέρσι 100-130 επιχειρηματικοί και τραπεζικοί όμιλοι άρπαξαν 4,6 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Ενδεικτικές της ιδιαίτερα άσχημης κατάστασης που επικρατεί στην οδό Σοφοκλέους είναι οι συνολικές απώλειες που παρουσιάζει το σύνολο των κλαδικών δεικτών του Χρηματιστηρίου. Στο σχετικό πίνακα, που είναι με βάση το χτεσινό κλείσιμο των τιμών, φαίνεται ότι τις μεγαλύτερες απώλειες τις είχε ο δείκτης της παράλληλης αγοράς με -65%, ενώ τις μικρότερες ο τραπεζικός δείκτης με -34,7%. Στην πραγματικότητα, για μεγάλο αριθμό μετοχών οι απώλειες είναι αισθητά μεγαλύτερες, κάτι που δεν απεικονίζεται στους δείκτες επειδή ακριβώς δε συμμετέχουν στη διαμόρφωσή του.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών έκλεισαν με απώλειες, ενώ δεκάδες μετοχές βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών του χρόνου. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 315 μετοχές έκλεισαν με ζημιές, 7 παρέμειναν σταθερές, ενώ 26 μετοχές διασώθηκαν από το γενικό κλίμα και σημείωσαν κέρδη. Σε χαμηλά επίπεδα ήταν και ο όγκος των συναλλαγών που έφτασε μόλις τα 44,5 δισεκατομμύρια δραχμές.