ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Με ημίμετρα δε λύνεται το πρόβλημα
Σάββατο 26 Αυγούστου 2000

Τα ημίμετρα δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην παιδεία, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της λεγόμενης «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», επισήμαναν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής της τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, για την επανεξέταση των αποτυχόντων μαθητών της Β΄ Λυκείου.

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα, μόνο για φέτος, επανεξέτασης των μαθητών της Β΄ Λυκείου που δεν προήχθησαν στις εξετάσεις του Ιούνη, ενώ η ρύθμιση επεκτείνεται και στους μαθητές της Γ΄ Τάξης των Εσπερινών Λυκείων. Η ρύθμιση ψηφίστηκε ομόφωνα.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ζήτησε τη μόνιμη καθιέρωση της ρύθμισης καθώς και την επέκτασή της και στους μαθητές της Γ΄ τάξης όλων των Λυκείων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η λεγόμενη μεταρρύθμιση έδειξε τα δόντια της φέτος», σημειώνοντας ότι ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος δέχτηκε, αν όχι ότι συνολικά δε βοηθάει, ότι δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα. Τόνισε πως είχε αποτέλεσμα «να φύγει ο κόσμος από τα Λύκεια και να πάει στα ΤΕΕ, που δεν οδηγούν πουθενά», καθώς και την «αύξηση της παραπαιδείας» όπως και το «να δημιουργείται άγχος και ανασφάλεια σε παιδιά και γονείς». Τόνισε πως «με ημίμετρα δε λύνεται το ζήτημα» και ζήτησε «να αποσυνδεθεί το Λύκειο από τις εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ», υπενθυμίζοντας ότι «αυτή είναι η άποψη και της ΟΛΜΕ». Κατέληξε λέγοντας ότι «επειδή επείγουν ορισμένα ζητήματα, εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας», τονίζοντας όμως ότι πρέπει να συμπεριλάβει και την Γ΄ Λυκείου και όλες τις περιπτώσεις και να μην είναι μόνο για μια χρονιά αλλά να καθιερωθεί μόνιμα.

Στην κατάσταση που δημιούργησε στην παιδεία η λεγόμενη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, τονίζοντας ότι «ο μισός πληθυσμός των μαθητών αποκλείστηκε ουσιαστικά από το Λύκειο, ενώ στις φτωχές γειτονιές και περιοχές ο αριθμός ήταν τριπλάσιος». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «είχαμε καταθέσει πριν ένα μήνα τροπολογία» συνολικά για το θέμα της παιδείας, που όμως «δυστυχώς απορρίφθηκε».

Στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, σημείωσε ότι η λογική του υπουργείου σχετικά με τη μεταρρύθμιση Αρσένη είναι ότι «πρέπει να έχουμε ορισμένες βελτιώσεις και προσαρμογές», ενώ αιτιολογώντας την τροπολογία είπε ότι κατατίθεται «επειδή η Β΄ Λυκείου είναι η τελευταία χρονιά της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του συστήματος» προκειμένου «να υπάρχει μια δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για διακομματική συναίνεση λέγοντας ότι «το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας θα είναι ο χώρος που θα υπάρξει διάλογος για μια κοινή στρατηγική».

Για «αναξιοπιστία, ανακολουθία, πειραματισμό και ανευθυνότητα στο υπουργείο Παιδείας», έκανε λόγο ο Βύρωνας Πολύδωρας από την πλευρά της ΝΔ, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Επίσης έκανε λόγο για «εγωιστές μεταρρυθμιστές υπουργούς του ΠΑΣΟΚ». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε: «Ομολογήστε ότι ήταν αποτυχημένο το πείραμα και μη συσσωρεύετε το κόστος στα παιδιά».