Το φετινό καλοκαίρι βρήκε τον
Θάνο Μικρούτσικο και τον
Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε μια μεγάλη συναυλιακή διαδρομή με δυνατές συγκινήσεις. Κι ενώ εκείνοι συνεχίζουν να προσφέρουν βραδιές μαγευτικές και διά ζώσης τραγούδια - «πυγολαμπίδες», που φωτίζουν το σκοτάδι, ένα διπλό CD ήρθε να μας θυμίσει τη χειμερινή - εαρινή σύμπραξή τους στη «Σφεντόνα». Στη μουσική σκηνή της Αθήνας, όπου χιλιάδες κόσμου, διαφόρων ηλικιών, μοιράστηκαν με τους δύο καλλιτέχνες στιγμές ανείπωτης τέρψης. Αυτές τις στιγμές, αυτές τις μνήμες ανασύρει το δισκογραφικό άλμπουμ
«Σφεντόνα - Live», μέσα από τα 35 τραγούδια που περιλαμβάνει συνολικά. Μια ζωντανή ηχογράφηση - μαρτυρία του εκπληκτικού προγράμματος, που μίλησε στις καρδιές μας και έγινε κινητήρια δύναμη της ευαισθησίας, των ονείρων, των προσδοκιών μας. Το διπλό άλμπουμ αποκαλύπτει τη δύναμη της ερμηνείας των δύο καλλιτεχνών, η οποία απογειωνόταν με τη συμμετοχή του κοινού, ενώ προσφέρει μια «γεύση» από τη μέθεξη, που είχε γίνει συνώνυμο του προγράμματος που παρουσίαζαν. Περιλαμβάνει τραγούδια από την τελευταία τους δισκογραφική συνεργασία «Θάλασσα στη σκάλα», κομμάτια από την ανεξάρτητη και κοινή πορεία τους - και ο λόγος του Καββαδία, του Αλκαίου, του Τριπολίτη να συγκλονίζει - μα πάνω απ' όλα δημιουργίες, στις οποίες κουρνιάζουν όνειρα και άσβεστες ελπίδες.
Στο σταυροδρόμι της μελωδίας, των συναισθημάτων και της δισκογραφίας συναντήθηκε ο έξοχος Ιταλός τραγουδοποιός Αντζελο Μπραντουάρντι με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, γνωστό στο ελληνικό κοινό όχι μόνο από τις ροκ καταβολές του, αλλά και για την αδυναμία που τρέφει στην ιταλική σχολή τραγουδιού. «L' Infinitamente Piccolo» τιτλοφορείται η τελευταία δισκογραφική δουλιά του Αντζελο Μπραντουάρντι, ένας δίσκος που ταξιδεύει από τους μεσαιωνικούς δρόμους του 14ου αιώνα στο 2000 με συνοδοιπόρο το λόγο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που υπήρξε ποιητής και αγαπούσε πολύ το τραγούδι. Στην ελληνική έκδοση του δίσκου συμμετέχει ο Λ. Μαχαιρίτσας, που ενώνει τη φωνή του με τη φωνή του Μπραντουάρντι σε μια ταραντέλα (σύγχρονης ηχητικής και ενορχηστρωτικής αντιμετώπισης), τους στίχους της οποίας υπογράφει η Λίνα Νικολακοπούλου. Ο λόγος για το τραγούδι «Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα», ένα μεσαιωνικό παραμύθι που «στήνει» με μαεστρία η στιχουργός. Στο δίσκο συναντάμε ακόμη τα ονόματα των «Madredeus», Ennio Morricone, «Nuova Compagnia di Canto Popolare», «I Muvrini» και «La Viola».- «Καράβι οι σκέψεις ταξιδεύουνε το νου...» και οι «Μικρές Περιπλανήσεις», η γνωστή παρέα από την Κω που ανακάλυψε ο Νίκος Παπάζογλου πριν από εννέα χρόνια, καταθέτουν την τελευταία δισκογραφική τους δουλιά με τίτλο «Κλέφτες του χρόνου». Τραγούδια ταξιδιάρικα, που μοιάζουν με θαλασσινή αύρα, από τους Νίκο Αρμπιλιά (μαντολίνο, λαούτο, μπουζούκι, τραγούδι), Λεωνίδα Κουλίτση (κιθάρα, τραγούδι), Μάνθο Αρμπελιά (κιθάρα, κρουστά, τραγούδι), Ελένη Κολετζάκη (τραγούδι) και Χρήστο Γαμβρέλη (ακορντεόν, τραγούδι).
- Ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης, ένας από τους δημιουργικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων κιθαριστών, παρουσιάζει μέσα από τους ευαίσθητους ήχους της κιθάρας, «Το όνειρο της κουκλίτσας», μια συλλογή κομματιών από τη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Κούβα, Παραγουάη κ.ά.). Μια σπάνια ηχογράφηση με δυο και τρεις πολλές φορές κιθάρες, παιγμένες όλες από έναν κιθαρίστα με τη μορφή του πλέι μπακ. Πρωταγωνιστής η κιθάρα του Απ. Κουσκουμβεκάκη, ενώ συμπράττουν σε μερικά κομμάτια ο Δημήτρης Φωτόπουλος (φλάουτο) και η Μικαέλα Μητροπούλου (βιολί).
Στίχοι που πηγάζουν από βιώματα ψυχής και μουσικές που προσκαλούν σε ένα μελωδικό «ταξίδι» συνθέτουν την «Κλεψύδρα», την τελευταία δισκογραφική δουλιά του Μανώλη Γαλιάτσου. Τραγούδια για τον έρωτα, το όνειρο, την ίδια μας την ύπαρξη σμιλεμένα με το λόγο και τη μουσική του Μ. Γαλιάτσου και ερμηνευμένα από έναν αξιόλογο νέο τραγουδιστή, τον Νίκο Κουρουπάκη. Ανάμεσά τους και ένα τραγούδι αφιερωμένο στους Ελληνες ναύτες, που την περασμένη άνοιξη είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στον, υπό Νατοϊκή διοίκηση, αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας.- «Στη φωτιά να ρίχνεις μέλι» είναι ο τίτλος του πρώτου προσωπικού δίσκου της Αφεντούλας Ραζέλη. Μια αξιόλογη δουλιά, στην οποία συναντώνται πολλοί δημιουργοί (Π. Βαγιόπουλος, Μ. Ρασούλης, Β. Κορακάκης, Χρ. Παπαδόπουλος, Τ. Θωμαΐδου, Γ. Καζαντζής κ.ά.). Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Αλέξης Βάκης, ενώ στα φωνητικά συμμετέχουν οι Λ. Καρελάς, Κ. Μάντζιος και Κ. Κουλλιά. Η αισθαντική, «μελένια» φωνή της Αφ. Ραζέλη αποκαλύπτει με γοητευτικό τρόπο 14 τραγούδια, έξι από τα οποία έχουν πρωτοερμηνευτεί από σπουδαίες φωνές στο παρελθόν και η ερμηνεία της Αφ. Ραζέλη τους δίνει νέα πνοή.
Ρ.Σ.