Ενα από τα πουριτανικώς... ακρωτηριασμένα ανδρικά γλυπτά |
Ο αρθρογράφος, ύστερα από έρευνα στα αρχεία του Βρετανικού Μουσείου, διαπιστώνει ότι πριν τον καθαρισμό του 1930, οπότε «ξύθηκαν» τα γλυπτά ώστε να αφαιρεθεί η μαύρη κρούστα, είχαν προηγηθεί τέσσερις παρόμοιες επιχειρήσεις. Η πρώτη την εποχή του Ελγιν, οπότε τα Μάρμαρα πλύθηκαν, ενώ ξαναπλύθηκαν το 1817 και το 1836. Το 1857 ο Μ. Φαρεντέι διαπιστώνει ότι η μαύρη κρούστα της επιφάνειας δεν αφαιρείται χρησιμοποιώντας νερό, σαπούνι και σφουγγάρι και αποφασίζει «στεγνό καθαρισμό». Τότε αρχίζει η συζήτηση για τις επιπτώσεις της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στα μνημεία και τα εκθέματα του Μουσείου. Ο ανώνυμος επιστολογράφος στους «Times» σημειώνει «Κύριοι ξύνουν τα Μάρμαρα»!
Από τότε και μέχρι το 1930 τα Μάρμαρα πλένονταν διαρκώς αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση επανέφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα την κρούστα. Η αντίληψη για τα μνημεία «αστραφτερή» όψη και «λευκό», πρωτοεφαρμόστηκε στα γλυπτά του Παρθενώνα. Οι αντιλήψεις της εποχής οδήγησαν τους Βρετανούς και σε μία ακόμα επέμβαση στα κλεμμένα Μάρμαρα. Οπως ακούστηκε σε ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC ακρωτηριάστηκαν τα γεννητικά όργανα κάποιων μορφών, λόγω πουριτανισμού. Το γεγονός αποκάλυψε ο σημερινός υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μουσείου, Αντριου Χάμιλτον.
H χθεσινή « Γκάρντιαν» επανήλθε στο θέμα υποστηρίζοντας την επιστροφή των γλυπτών.
Την υποστήριξη τής ελληνικής προσπάθειας για την επιστροφή των Μαρμάρων ζήτησε η Ελ. Παπαζώη από τις αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και της ομογένειας της Αυστραλίας. Επίσης, σε συνάντηση με την Ελληνοαυστραλιανή Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων συζητήθηκαν οι ενέργειες ευαισθητοποίησης τής αυστραλιανής κοινής γνώμης.