ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Ολοκληρώνουν το διαρκές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος

Βουλευτές ΚΚΕ: Το δάσος είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία

Πέμπτη 18 Γενάρη 2007

Την ολοκλήρωση του διαρκούς εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος επιχείρησε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής. Εισηγούμενη την αναθεώρηση του άρθρου 24, ως συνέχιση των δασοκτόνων πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει το δρόμο για την άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των δασών από τα καραδοκούντα μεγάλα συμφέροντα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση της επιτροπής δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιχειρούμενη αναθεώρηση και τόνισαν ότι το δάσος αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για αυτό δεν πρέπει για κανένα λόγο να δοθεί βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αποκαλυπτικός ως προς τις δασοκτόνες προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Μπούρας που ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος που σήμερα ερμηνεύεται το άρθρο 24 «το έχει καταντήσει δυσλειτουργικό και εν πολλοίς ανεφάρμοστο», αφού ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος «έδωσαν αυτά που είχαν να δώσουν». Χαρακτήρισε την κυβερνητική επίθεση στα δάση και το περιβάλλον ως «διορθωτικές κυρίως παρεμβάσεις τόσο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων (!) όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Τη στιγμή που εναντίον της κυβερνητικής πρότασης έχουν ξεσηκωθεί έντονες αντιδράσεις ισχυρίστηκε ότι «η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ήταν, είναι και θα είναι υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και χρέος των πολιτών». Κλείνοντας το μάτι στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αναθεώρηση που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε «απέβλεπε στην αντιμετώπιση των αδιεξόδων που είχαν δημιουργηθεί και στην εξυπηρέτηση της δημόσιας ωφέλειας».

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 24
Ο Θ. Μπούρας για να δικαιολογήσει την πρόταση είπε ότι «εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα Ελλήνων πολιτών για χαρακτηρισμό εκτάσεων», ενώ στη συνέχεια έγινε πιο ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «υπάρχουν εκατοντάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί τους οποίους το κράτος κρατάει ομήρους παρά το ότι αγόρασαν εκτάσεις». Οι συνεταιρισμοί αυτοί, είπε, «θέλουν να οικοδομήσουν με πολύ ήπια δόμηση (!)».

Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την επιχείρηση αναθεώρησης του άρθρου 24 και προώθησε μια σειρά δασοκτόνες διατάξεις, ο εισηγητής του Σ. Μπένος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ. Ετσι για την αναθεώρησή του στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν 180 ψήφοι αφού το ΠΑΣΟΚ απέσυρε τις προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 24 (για την προστασία των ζώων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος) που είχαν υποβάλει χωριστά βουλευτές του.

Αντίθετος στην αναθεώρηση του άρθρου 24 δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι με την πρόταση της ΝΔ χαλαρώνουν οι δεσμοί προστασίας του περιβάλλοντος και ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για να περάσει η λεηλασία του.

«Οχι» στη δασοκτόνα αναθεώρηση

Τη δασοκτόνα πρόταση της ΝΔ αντέκρουσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στην Επιτροπή αναθεώρησης, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δήλωσαν δε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και τόνισαν ότι για το ΚΚΕ το δάσος είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να δοθεί βορά στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται για το περιβάλλον επί χρόνια αποτελούν ένα διαρκές έγκλημα που ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 24 και από αυτήν την πολιτική κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν.

Με την εκτίμηση αυτή, ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος ξεκαθάρισε την απόλυτη αντίθεση του Κόμματος στην πρόταση για τη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Κατήγγειλε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού, της κατασκευής βιομηχανικών πάρκων και άλλων δραστηριοτήτων να εισχωρήσουν ακόμα περισσότερο στον τομέα των δασών και είπε ότι με τις προτάσεις που ανακοινώνονται γενικεύεται η ιδιωτικοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Ο βουλευτής είπε ότι έχουμε ακόμα μικρότερους περιορισμούς της προστασίας και της σωστής διαχείρισης των δασικών εκτάσεων και τελικά θα έχουμε ενίσχυση του επιχειρηματία σε βάρος του περιβάλλοντος.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του δικομματισμού ότι η ΕΕ υπενθύμισε σχετική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της το 1993 με την οποία καλούσε τα κράτη - μέλη να προσαρμοστούν ακόμα περισσότερο στους κανόνες της αγοράς σε σχέση με τα δάση.

Κοντά σε αυτά, είπε, υπάρχει και η διαχρονική πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το πώς αντιμετώπισαν τα αυθαίρετα, τις αναδασώσεις, τους αποχαρακτηρισμούς και την απουσία Κτηματολογίου και Δασολογίου.

Υπενθύμισε την προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία καταργήθηκε το δικαίωμα προστασίας και διαχείρισης των δασών αποκλειστικά από το κράτος και δόθηκε η διαχείρισή τους ακόμα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επίσης, έγινε αλλαγή του προορισμού για τα ιδιωτικά δάση και τις ιδιωτικές εκτάσεις και η διάκριση που έγινε ανάμεσα στο δάσος και τη δασική έκταση ήταν βλαπτική.

Σήμερα, είπε, έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να σαρώσει το άρθρο 24 με διατάξεις ανατρεπτικές της ισχύουσας νομοθεσίας με αποτέλεσμα να προχωρήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ιδιαίτερα του τουρισμού, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση των δασών. Με τις δασοκτόνες αλλαγές, τόνισε, και η ιδιοκτησία του δημοσίου θα περιοριστεί και θα γίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση του δάσους από τους επιχειρηματίες και θα γίνει μεγαλύτερη η καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ να αποτελέσουν αφετηρία για το ποιες ήταν δασικές εκτάσεις οι αεροφωτογραφίες μέχρι το 1975 τότε εκατομμύρια στρέμματα δε θα έχουν καμία πλέον προστασία και το σοβαρότερο θα νομιμοποιηθούν οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων που έγιναν. Ετσι, κατήγγειλε, όλα τα συμβόλαια που έχουν γίνει και εμπεριέχουν καταπάτηση θα νομιμοποιηθούν και μιλάμε, τόνισε, για εκατομμύρια στρέμματα. Επίσης, είπε, με την πρόταση οι δασικές εκτάσεις θα πάψουν να έχουν την προστασία του δάσους και με την αντιπαράθεση «της αειφορίας στη βιώσιμη ανάπτυξη» θα έχουμε ανάπτυξη με τσιμέντα, εκμετάλλευση σε βάρος των μελλοντικών γενιών και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 117 κατήγγειλε ότι καταργείται η υποχρεωτική αναδάσωση και θα μπορούν να γίνονται απαλλοτριώσεις για συμφέροντα ιδιωτών, στους οποίους θα δίνονται σαν εκμετάλλευση ή μακροχρόνια μίσθωση ή με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτάσεις που θα πάψουν να έχουν δασική μορφή.

Ο Α. Τζέκης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε δασοκτόνα την πρόταση της ΝΔ και είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά δεν προχώρησαν τα απαραίτητα για τη στήριξη του δάσους μέτρα όπως το Δασολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο και ο χωροταξικός σχεδιασμός. Αντίθετα, υπενθύμισε, το 1979 η ΝΔ επιχείρησε να θέσει εκτός προστασίας του άρθρου 24 του Συντάγματος 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, ενέργεια που κρίθηκε αντισυνταγματική. Το 1987, συνέχισε, ήταν η σειρά του ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης, ενώ οι αντιδράσεις που υπήρξαν στην αναθεώρηση του 2001 δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν περισσότερο τα τότε δασοκτόνα σχέδια. Οι προσπάθειες, είπε, συνεχίστηκαν με νόμο του 2003 - που καταψήφισε τότε η ΝΔ αλλά τον διατηρεί σήμερα - για αποχαρακτηρισμό 30 - 35 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης.

Από τα παραπάνω, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις πολιτικές των κυβερνήσεων και τη διαχρονική εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που βλέπουν το δάσος ως εμπόρευμα που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, κινείται και η πρόταση της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να βγάλει από τη μέση το εμπόδιο του άρθρου 24 και την αντίσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσω της προώθησης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για το ΚΚΕ, κατέληξε τα δάση είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για κανέναν απολύτως λόγο δεν πρέπει να δοθούν για αξιοποίηση και κερδοσκοπία στα επιχειρηματικά συμφέροντα.