Καθ' οδόν: Στην Κούβα
Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006

Μπαρ «Φλοριδίτα», ωσεί παρών ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ
Στο λιμάνι της Αβάνας δεσπόζει το Κάστρο Μόρο Καμπάνια από το 1984 ανακηρυγμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. Είναι του 17ου αιώνα και στα φυλάκια - πολεμίστρες του υπήρχαν κανόνια που προστάτευαν την είσοδο της πόλης. Κάθε βράδυ υπάρχει το έθιμο από την εποχή που λειτουργούσε το κάστρο να γίνεται ένας κανονιοβολισμός στις 9 το βράδυ.

Στην παλιά πόλη Αβάνα Βιέχα αναπαλαιώνεται ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός, όπως και πολλά άλλα κτίρια, «διαμάντια» της αποικιοκρατικής εποχής, κάποια από τα οποία μετατρέπονται σε ξενοδοχεία που τα έσοδα από τη λειτουργία τους αξιοποιούνται για τη δημιουργία κοινωφελών ιδρυμάτων, όπως η Πολυκλινική της Μητέρας, που βρίσκεται στην Κάγιε ντε λος Μερσεδόρες. Στην κατάληξη του δρόμου είναι το φημισμένο ξενοδοχείο «Αμπος Μούντος», όπου φιλοξενούνταν πάντα ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Δίπλα, σε ένα παλιό μοναστηριακό συγκρότημα που διατηρείται, κατασκευάζεται ένα συνεδριακό κέντρο για την Παιδαγωγική.

Συνεχίζοντας τη βόλτα στην παλιά πόλη μπορούμε να επισκεφτούμε το ιστορικό παλάτι της πόλης, όπου ήταν η πρώτη έδρα των Ισπανών κυβερνητών που διοικούσαν την πόλη. Στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Ενα ιδιαίτερο αξιοθέατο είναι το διάσημο εστιατόριο-μπαρ «Λα Φλοριδίτα», θαμώνας του οποίου ήταν ο Χέμινγουεϊ. Μέσα στον πολύ ευχάριστο χώρο δεσπόζει η πληθωρική του φιγούρα, με το μπρούντζινο άγαλμά του, «να πίνει το ποτό του στο μπαρ» και πολλές φωτογραφίες του μεγάλου συγγραφέα.

Στο μουσείο για το Ρούμι, στο λιμάνι της πόλης
Το «Μουσείο για το Ρούμι», κοντά στο λιμάνι, δίνει μια ολόπλευρη ιδέα πώς φτιάχνεται αυτό το μοναδικό ποτό από το, ευλογημένο για τους Κουβανούς, ζαχαροκάλαμο. Εκεί βλέπουμε όλη τη διαδικασία της επεξεργασίας, αντλώντας και στοιχεία για την ιστορία της καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου, της «κάνια», όπως λέγεται στα ισπανικά. Στη μέση της περιήγησης (που ξεκινάει καλωσορίζοντάς μας με ένα κοκτέιλ από το υπέροχο κουβανικό ρούμι) υπάρχει μια μακέτα που δείχνει το πώς ήταν τα εργοστάσια παραγωγής τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα, ποιες ήταν οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων, που ήταν περίπου σκλάβοι, και πώς φτάνει στο ποτήρι μας το περιβόητο κουβανικό ρούμι, «Αβάνα Κλαμπ».

Ενα αξιοθέατο, μοναδικό στο είδος του, είναι το Εθνικό Ενυδρείο (Acuario) στην περιοχή Μιραμάρ της Αβάνας. Πρόκειται για ένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο, ένα υδάτινο μουσείο που γνωρίζει στον επισκέπτη όλα τα είδη του κουβανικού αρχιπελάγους. Ιδιαίτερα διδακτικό και διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Ηλιος και παραλίες

Γνωστές για την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο καθαριότητας είναι οι κουβανέζικες παραλίες. Το κλίμα είναι καλό με θερμοκρασίες από 24 έως 29 βαθμούς Κελσίου και συνδυάζει ανανεωτικούς αέρηδες και θερμά νερά. Εχει ηλιοφάνεια 330 μέρες το χρόνο.

Το Κάστρο Μόρο Καμπάνια
Παρθένα ομορφιά έχουν τα νησιωτικά συμπλέγματα Κάγιος, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια του κεντρικού νησιού. Από τις παραλίες που συγκεντρώνουν τους περισσότερους τουρίστες είναι η περιοχή του περίφημου Βαραδέρο, με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες για όλα τα γούστα.

Κάγιος

Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Κούβα, αλλά αυτή δεν είχε εξερευνηθεί μέχρι το 1508, οπότε και δίνει την εντολή στον Σεμπάστιαν ντε Οκάμπο να το κάνει και ειδικά στις βόρειες ακτές. Ο Κολόμβος είχε εξερευνήσει τις νότιες ακτές ονομάζοντας το σύμπλεγμα νησιών που βρήκε «κήπους της Βασίλισσας».

Η Κούβα έχει συνολικά 1.600 νησιά και νησίδες Κάγιος. Το όνομα «κήποι του Βασιλιά» δόθηκε στα παρθένα νησάκια που συγκεντρώνονται στο κέντρο της χώρας και τα οποία έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τους.

Το σύμπλεγμα αυτό του Βορρά του Κεμπαρέν ξεχωρίζει για την ομορφιά των παραλιών του, τη χλωρίδα και την πανίδα, που προσφέρουν στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εμπειρία και λόγω του τρόπου σύνδεσής τους, του πέτρινου δρόμου Πεδραπλέν που συνδέει όλα αυτά τα νησιά.

Ο πέτρινος αυτός δρόμος συνδέει τα Κάγιος Λας Βρούχας, Ενσενάτσος, Σάντα Μαρία, ενώ χωρίζεται μόνο με το κανάλι της Γκουάσα στα Νοτιοδυτικά όπου συναντάμε τις νησίδες Καϊμάν, Εσπανιόλ ντε Αφονέρα, Μποράτσο, Φρανσές, Φραγκόσο, Κάγιο Κάμπος, Κάγιο ντε Πολάτα, Τίο Πέπε.

Το εστιατόριο «Ελ Πάτιο» στην παλιά Αβάνα
Η ιδέα της σύνδεσης των νησιών ήταν του ίδιου του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, για να αξιοποιηθεί η περιοχή τουριστικά. Ο πέτρινος δρόμος είναι ένα σημαντικό έργο μήκους 48 χιλιομέτρων που φτάνει μέχρι το πιο μακρινό νησί Κάγιο Σάντα Μαρία. Η κατασκευή του διήρκεσε 10 χρόνια (1989-1999). Αυτό το πολύ σημαντικό έργο περιλαμβάνει τις δύο πιο μεγάλες γέφυρες του νησιού πάνω από τη θάλασσα, το κανάλι ντε λος Μπάρκος, με 350 μέτρα μήκος και αυτό της λα Γκουάσα με 260 μέτρα μήκος. Σε αυτή την πέτρινη διαδρομή - μονοπάτι απονεμήθηκε το 2001 το βραβείο Αλκαντάρα και το βραβείο του ξεχωριστού έργου το 2000.

Διασχίζοντας αυτή τη διαδρομή δεξιά και αριστερά μπορούμε να δούμε και άλλα νησάκια εκτός από αυτά που έχουν αναπτυχθεί τουριστικά. Τέτοια είναι τα λα Εραδούρα με τις μικρές της λίμνες, τα ιγκουάνα και εξωτικά τροπικά φυτά. Επίσης το Κάγιο ντελ Καρέι που ξεχωρίζει για τα κανάλια του. Επίσης συναντάμε το Κάγιο Κόμπο με μια μικρή παραλία όπου διαβιούν πολύ ξεχωριστά ψάρια και άλλοι οργανισμοί. Στην άλλη μεριά βρίσκεται το Κάγιο Λας Βρούχας (οι μάγισσες) με το αεροδρόμιό του, το χαρακτηριστικό ξενοδοχείο των μαγισσών με 24 ξύλινα δωμάτια και 2 χιλιόμετρα παραλίας με ψιλή άμμο και πλούσια σκιά.

Φαντασμαγορικό θέαμα, στο Εθνικό Ενυδρείο
Στη συνέχεια είναι το Κάγιο Μποράτσο (μεθυσμένο) και το Κάγιο Αγκουστίν από πέτρα και μεγάλο πληθυσμό ιγκουάνας που είναι μεν άγρια, αλλά πολύ φιλικά και συνηθισμένα με την ανθρώπινη παρουσία. Σε όλη την περιοχή αναπτύσσεται λόγω της ιδιομορφίας της ο λεγόμενος οικολογικός τουρισμός.

Η πιο όμορφη παραλία της νησιωτικής πανδαισίας βρίσκεται στο Κάγιο Ενσενάτσος με την αυθεντική του ομορφιά. Προχωρώντας και πλησιάζοντας προς το τέλος έχουμε μπροστά μας το Κάγιο Σάντα Μαρία με τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που αποτελούν τουριστικά θέρετρα πλήρως εξοπλισμένα με μοναδική και αποκλειστική εξυπηρέτηση των ενοίκων τους και παραλία 10 χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη της περιοχής.

Ολες αυτές οι περιοχές είναι εύκολα προσβάσιμες και προσφέρουν, πέρα από τη διαμονή μέσα σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, δυνατότητες για ναυτικά σπορ, ψάρεμα, υποβρύχιες εξερευνήσεις και πολιτιστικά προγράμματα, καθώς είναι ιδανικοί προορισμοί για το μήνα του μέλιτος για νέα ζευγάρια.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στο επόμενο οδοιπορικό θα μεταφερθούμε στο επίσης μαγευτικό δυτικό άκρο της Κούβας, στην περιοχή Πινάρ ντελ Ρίο.



Μαρίνα ντε λας Βρούχας


Ενα μικρό (!) τμήμα παραλίας, στη μαγευτική περιοχή Βαραδέρο


Η μουσική για τους Κουβανούς δεν αποτελεί μόνο κάποιο άκουσμα. Είναι τρόπος ζωής

Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ