ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Στο επίκεντρο μόνο των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006

Φέτος το Σεπτέμβρη, συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 της Αθήνας και 20 χρόνια ακριβώς από τον εξίσου καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας, όπως θυμήθηκε - μόνο αυτή - η ΝΑΣ Μεσσηνίας. Κοινός παρονομαστής και των δύο περιπτώσεων: Το έργο της αποκατάστασης ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και, κυρίως, ξεχάστηκαν όλες οι εξαγγελίες για την εφαρμογή ενός ουσιαστικού προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Μιας χώρας όπου κάθε χρόνο εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης...

Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι όσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η δράση του Εγκέλαδου, άλλο τόσο και ακόμη μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι από την έλλειψη μιας διαρκούς και συνεχώς βελτιούμενης πολιτικής αντισεισμικής προστασίας από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού που είναι σταθερά προσανατολισμένες στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων και της επικυριαρχίας του κέρδους πάνω στο συλλογικό συμφέρον.

Τα στοιχεία από το σεισμό της Αθήνας είναι αποκαλυπτικά: Για τα δύο από τα τρία κτίρια που έπαθαν ζημιές από το σεισμό δεν ξεκίνησε καν διαδικασία επισκευής με τα ανεπαρκή μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι πάνω από 50.000 οικογένειες ζουν σε κατοικίες που είχαν χαρακτηριστεί ακατάλληλες ή επισκευάστηκαν όπως - όπως. Αλλά ακόμη και για τις επισκευές που έγιναν με άδειες ακολουθήθηκαν οι καταστροφικές κρατικές τεχνικές οδηγίες και τιμολόγια, σύμφωνα με τις οποίες, αντί να επιβληθεί η θωράκιση των πληγέντων κτιρίων ορίστηκε η επαναφορά τους στην κατάσταση που ήταν πριν τους σεισμούς, δηλαδή στην κατάσταση με την οποία έπαθαν καταστροφές!

Αλλο παράδειγμα: Είναι πανθομολογούμενο ότι δεκάδες χιλιάδες κτίρια δημόσιας χρήσης (νοσοκομεία, σχολεία, κ.λπ.) που έχουν χτιστεί με τους προ του 1985 Κανονισμούς κινδυνεύουν περισσότερο σε έναν ενδεχόμενο σεισμό και πρέπει να ελεγχθούν και να ενισχυθούν, εφόσον χρειάζεται. Εδώ και τόσα χρόνια, ο ΟΣΚ έχει «κατορθώσει» να ελέγξει μόνο 3.650 σχολεία σε 35 νομούς που είχαν χτιστεί πριν το 1959. Γενικότερα από τα πάνω από 100.000 δημόσια κτίρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, μόνο σε 5.000 από αυτά έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι, ενώ και σε αυτά η επεξεργασία των στοιχείων, ώστε να βγει συμπέρασμα για την ασφάλειά τους, ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου... Και το πιο τραγικό; Δεν έχουν γίνει καν έλεγχοι ακόμη στα κτίρια της Δυτικής Αττικής, δηλαδή στην περιοχή που έπαθε τις περισσότερες καταστροφές στο σεισμό της Πάρνηθας!


Οι κυβερνήσεις, θέλοντας να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες, κατηγορούν τους φορείς της Αυτοδιοίκησης - που όμως και αυτοί διοικούνται από εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - ότι δεν ανταποκρίθηκαν στο έργο των προσεισμικών ελέγχων. Αλλά μήπως έχουν κάνει τίποτε για τις ασφυκτικές πυκνότητες κατοίκησης και τους τεράστιους συντελεστές δόμησης; Για την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων για την εκτόνωση του πληθυσμού την ώρα του σεισμού και την εγκατάσταση των πληγέντων; Για την απομάκρυνση ασύμβατων και επικίνδυνων δραστηριοτήτων από τον πολεοδομικό ιστό; Για την εκπόνηση σχεδίων εκτάκτων αναγκών;

Ολα αυτά υπάρχουν μόνο στα προγράμματα των συνδυασμών που υποστηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές.




Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ