ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντιπαραθέσεις για την εξουσία

«Πρέπει να παραχθεί έργο προς όφελος του αθλητισμού και όχι των επιχειρηματιών», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Παρασκευή 7 Ιούλη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ρόλο του «γενικού δερβέναγα» στην ελεύθερη αγορά του ποδοσφαίρου (και) στην Ελλάδα, διατηρούν τελικά ΕΠΟ και ΦΙΦΑ. Η κυβέρνηση, διά του Γ. Ορφανού, υποτάχθηκε στα κελεύσματα των ημεδαπών και αλλοδαπών διαχειριστών και των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου και προσάρμοσε τις επίμαχες τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους.

Με την παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού τροποποιείται το άρθρο 29 και «όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ρυθμίζονται αυτόματα από τα όργανά της, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στην εν γένει αθλητική νομοθεσία». Παράλληλα ορίζεται, με άλλη ρύθμιση, ότι το καταστατικό και οι κανονισμοί των ενώσεων «ψηφίζονται από το οικείο όργανο μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της ΕΠΟ και έλεγχο νομιμότητας από τον υπουργό Πολιτισμού».

«Κουμανταδόρος στο ποδόσφαιρο θα είναι η ΕΠΟ και η ΦΙΦΑ», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, μιλώντας για «αναδίπλωση της κυβέρνησης» προσθέτοντας ότι «όλη η αντιπαράθεση ΕΠΟ, ΦΙΦΑ, Σούπερ Λίγκας γίνεται για την εξουσία». Οποιος όμως και αν νικήσει σε αυτή την αντιπαράθεση», σημείωσε, «δεν ενισχύεται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αφού συνολικά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν μπορεί να αναπνεύσει και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ενισχύουν τη σήψη που έχει δημιουργηθεί». Ειδικά δε για την ΕΠΟ επισήμανε ότι εκπροσωπεί «μεγάλα συμφέροντα». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ θύμισε ότι ανάλογος νόμος είχε ψηφιστεί το 1999, τονίζοντας ότι πρέπει «να παράγουμε έργο προς όφελος του αθλητισμού και όχι των επιχειρηματιών». Οσον αφορά την οργάνωση της Σούπερ Λίγκας, σημείωσε ότι «προωθεί τα σχέδια των μεγάλων ομίλων στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο», ενώ «άδειασαν» την κυβέρνηση «γιατί τα συμφέροντά τους συγκρούονται με μεγαλύτερα».

Παράλληλα, σχολιάζοντας συνολικά την κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό, έκανε λόγο για «επαγγελματικοποίηση σε κάθε είδους αθλητισμό». Ζήτησε οι επιχειρηματίες «με δικά τους λεφτά να φτιάχνουν γήπεδα και όχι με τα τα λεφτά του ελληνικού λαού», τονίζοντας ότι «ευθύνη του κράτους πρέπει να είναι η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είναι εκείνος που αναζωογονεί την περιφέρεια, την ύπαιθρο, τη γειτονιά, τη συνοικία και αυτός βέβαια ο αθλητισμός δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το οικοδόμημα που έχετε δημιουργήσει και οι δυο (σ.σ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) διαχρονικά». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αγγ. Τζέκης στο θέμα των χρεών της ΕΠΑΕ σημειώνοντας ότι πρέπει «τα όργανα αυτά να απολογηθούν στον ελληνικό λαό και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να μπει μέσα αν θέλετε ο εισαγγελέας». Οπως είπε, «εμείς δε δεχόμαστε τη θρασύτητα του εκπροσώπου της ΕΠΟ που λέει ότι δε χρωστάνε τίποτε οι ΑΕ στο Δημόσιο, αφού δε χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο».

Με την τελευταία κυβερνητική ρύθμιση «οι ρόλοι είναι διακριτοί σε όλους», υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει πλέον να λαμβάνονται με συνεννόηση κυβέρνησης και ΕΠΟ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γιώργος Ορφανός, επιχειρώντας να υποστηρίξει τα όσα συνέβησαν, έκανε λόγο για ένα «νομοθέτημα ευέλικτο από άποψης λειτουργίας» προκειμένου «να προχωρήσει ο επαγγελματικός αθλητισμός». Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, και η οποία περιλαμβάνει το (τελικό) κείμενο της παραγράφου 12 του άρθρου 29, ο υφυπουργός κάνει λόγο για «την τροπολογία που είχε συμφωνηθεί». Αναφέρει πως ήδη έχει ψηφιστεί από την Επιτροπή και τον παρακαλεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες απεμπλοκής.