ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΜΟΥ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΛΕΞ
Συσκοτίζουν τα πραγματικά κοινωνικά αίτια
Τετάρτη 7 Ιούνη 2006

Motion Team

Το σπίτι, όπου γίνονται οι έρευνες για τον 11χρονο Αλεξ Μεχισβίλι
Στο σκοτάδι παρέμεναν, μέχρι και αργά χθες το βράδυ, οι έρευνες για την εξαφάνιση του μικρού Αλεξ Μεχισβίλι από τη Βέροια. Την ίδια στιγμή, συσκοτίζονται όλο και περισσότερο οι πραγματικές κοινωνικές αιτίες που γεννούν φαινόμενα όπως αυτό που έχει συγκλονίσει τη χώρα, με εκείνους που χειρίζονται την υπόθεση, αλλά και όσους παρουσιάζουν διάφορα στοιχεία να προβάλλουν αντιδραστικές αντιλήψεις και να δείχνουν ως «ενόχους» «τη χωρισμένη οικογένεια», «την ελλιπή αστυνομική επιτήρηση νέων παιδιών που εκδηλώνουν ζωηρές ή βίαιες συμπεριφορές» κ.ά.

Χτες, τα αποτελέσματα της εξέτασης των κηλίδων αίματος περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την υπόθεση, σε συνδυασμό με τις ανασκευασμένες καταθέσεις ορισμένων από τους μαθητές, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση και αρχικά να έχουν ομολογήσει ότι συμμετείχαν στη «δολοφονία του 11χρονου Αλεξ». Από τις εξετάσεις DNA που διενεργήθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., δεν προέκυψε η ταυτοποίηση με το δείγμα αίματος της μητέρας του Αλεξ, Νατέλα. Ανδρες της Ασφάλειας, χθες το απόγευμα, πήραν συμπληρωματικό υλικό (ρούχα, χαρτικά κλπ.) για εξέταση, από το σπίτι του 11χρονου Αλεξ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες οι καταθέσεις συγγενών των πέντε ανήλικων, αλλά και άλλων ανθρώπων, που εκτιμάται ότι με τη μαρτυρία τους μπορούν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα αν από την εξέταση των αντικειμένων που συνέλεξαν οι αστυνομικοί από το αυτοκίνητο του 58χρονου παππού των δύο Ελληνόπαιδων, προέκυψε κάποιο στοιχείο.

Πάντως, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, προανήγγειλε ουσιαστικά ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης θα τραβήξει σε μάκρος, καθώς επίσης και ότι αναμένονται διώξεις εναντίον και ενηλίκων, αφού, όπως είπε, «ενήλικος πρέπει να έχει παρέμβει σε μεταγενέστερο στάδιο».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου Αλεξ, Πυθαγόρας Ιερόπουλος, μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων στο ματωμένο ύφασμα, που τελικά βγήκε αρνητικό, τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι αρκετά για την άσκηση ποινικών διώξεων. Τέλος, πρόσθεσε πως «όταν ο φάκελος της υπόθεσης περάσει στα χέρια της ανακρίτριας είναι βέβαιο ότι η έρευνα θα απλωθεί σε όλες τις κατευθύνσεις».

Αλλωστε, πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, για έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών συγγενών των ανηλίκων, δείχνουν πως η υπόθεση ενδέχεται να ξεφεύγει από την περίπτωση πως η εξαφάνιση του Αλεξ είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης και αντεγκλήσεων μεταξύ των ανηλίκων.

«Αναζητήστε τα πραγματικά αίτια»

Τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να εξεταστεί το πρόβλημα της επιθετικότητας, αλλά και το τραγικό συμβάν στη Βέροια, επιχειρεί να θέσει ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Ημαθίας. «Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στο ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που αναπαράγεται και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του και εξηγεί: «Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας σηκώνουν το βάρος της ανεργίας, της φτώχειας, της ακρίβειας. Η παγκοσμιοποίηση των συστημάτων πληροφόρησης και ενημέρωσης, οι οικονομικές σχέσεις, η διαφορετικότητα των ιδεών και των αξιών μεταξύ των πολιτισμών και της κυρίαρχης πολιτιστικής τάξης, έχουν "ξαναανακατέψει" τους τρόπους ζωής και τις νοοτροπίες του κόσμου και δημιούργησαν φαινόμενα ιδιαίτερα οξυμένα στις οικογένειες των οικονομικών μεταναστών. Η "διαπολιτισμικότητα" ωστόσο δεν εμφανίζεται παρά μόνο εάν κάποιος (πρόσωπο ή έθνος) δεν υποσχεθεί να αποκαταστήσει μια απευθείας επαφή με τους διαφορετικούς κόσμους».

Και συνεχίζει ο Σύλλογος: «Διερωτάται αλήθεια πώς βοηθιέται η ένταξη τέτοιων παιδιών, πώς αντιμετωπίζονται οι φοβίες των γονιών, πώς στηρίζονται οι εκπαιδευτικοί για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα, πώς αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών μέσα από πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες και η συμμετοχή τους σ' αυτές, ανεξαρτήτως βαλαντίου, και, τέλος, με ποιες αξίες και ιδανικά διαπαιδαγωγείται σήμερα η νέα γενιά; Τα φαινόμενα επιθετικότητας και προβληματικής συμπεριφοράς, που παρατηρούνται στα σχολεία, είναι φαινόμενα των καιρών. Είναι φαινόμενα, που έχουν τις ρίζες τους σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως: ο θεσμός της οικογένειας που κλονίζεται, η περιθωριοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, τα αρνητικά πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ, η έκπτωση των ηθικών αρχών και αξιών».

Τέλος, καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, που καθημερινά συμβάλλουν στην παραγωγή και αναπαραγωγή τέτοιων κοινωνικών προτύπων, στο όνομα της εμπορευματοποίησης της ενημέρωσης και «σήμερα με αφορμή το τραγικό συμβάν, συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό, αρνούμενοι να επικεντρώσουν τους σχολιασμούς τους στις κοινωνικές αιτίες του γεγονότος».