Το σχέδιο νόμου συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
Eurokinissi |
Οπως είπε ο υπουργός, κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου η κυβέρνηση κινήθηκε σε τρεις κατευθύνσεις: Την παροχή αυξημένων οικονομικών κινήτρων για επενδύσεις ΑΠΕ. Τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αγοράς. Την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης των σχετικών επενδυτικών σχεδίων.
Οταν ο υπουργός έφτασε να αναλύσει τις κατευθύνσεις αυτές προέκυψε ότι:
Για πρώτη φορά καθιερώνεται νέα τιμολόγηση για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς τα δάνεια που χορηγούνται από διάφορες τράπεζες, τις ποικιλόμορφες φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις επιχειρήσεις και την πλήρη εξασφάλιση - με κρατικές δαπάνες - δικτύων μεταφοράς της παραγόμενης από τους ιδιώτες ενέργειας, ο καθένας καταλαβαίνει το μεγάλο φαγοπότι που πρόκειται να ακολουθήσει για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο τομέα.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη ξένα κεφάλαια στις ΑΠΕ, κυρίως ισπανικά και όχι μόνο, ενώ δύο μεγάλοι όμιλοι, Κοπελούζος - Μυτιληναίος, έχουν ανακοινώσει μεγαλεπήβολα σχέδια στην περιοχή των Κυκλάδων που ίσως να τους φέρουν και σε αντιπαράθεση.
Οι ρυθμίσεις ΕΕ - κυβέρνησης είναι ολοφάνερο ότι αφήνουν μια φτηνή και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια στα χέρια του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, που αναμφισβήτητα έχει ως κριτήριο το κέρδος και όχι κάποιου είδους, έστω, «κοινωνική συνεισφορά».