Κρίσιμα ερωτήματα για την ψηφιακή εκπομπή σήματος θέτει το ΚΚΕ προς τον υπουργό Επικρατείας
Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, επισκέφθηκε την ΕΡΤ όπου «εγκαινίασε» το τρίτο κανάλι «Σπορ +» και ξεναγήθηκε στους χώρους από τους οποίους εκπέμπουν πιλοτικά τα επίγεια ψηφιακά κανάλια «Prisma» και «Cine». Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, επιχείρησε με τη χτεσινή του παρουσία στην κρατική ραδιοτηλεόραση να δώσει το «στίγμα» πως στην ΕΡΤ όλα βαίνουν καλώς και ότι η διοίκησή της προχωρά με νέα βήματα στην ψηφιακή εποχή.
Ο Κ. Καραμανλής στη δήλωσή του έδωσε έμφαση στο θέμα της πολυφωνίας, της αντικειμενικότητας και της ποιότητας, θέλοντας προφανώς να εκφράσει την ικανοποίησή του γιατί η ΕΡΤ προβάλλει το κυβερνητικό έργο, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΡΤ «κεφαλοποιώντας το ολυμπιακό κεκτημένο προχωρά μπροστά επενδύοντας στην πολυφωνία, την αντικειμενικότητα και την ποιότητα». Μπαίνει, όπως ανέφερε, στη νέα εποχή του ψηφιακού σήματος σε πιλοτική μορφή και αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να «κάνει την τηλεόραση προσβάσιμη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες», να προβάλει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό και να «καταστεί γέφυρα επικοινωνίας της Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής με τον υπόλοιπο κόσμο».
Από την πλευρά της διοίκησης έγινε γνωστό ότι ετοιμάζεται η εκπομπή δύο ακόμα επίγειων ψηφιακών προγραμμάτων, από τα οποία το ένα θα είναι για τον τουρισμό και το δεύτερο σε συνεννόηση και συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων θα προβάλλει τον πολιτισμό και τη μουσική της κάθε χώρας.
Και ενώ ο πρωθυπουργός «εγκαινίαζε» το ψηφιακό μέλλον της ΕΡΤ, στη Βουλή το ΚΚΕ κατέθετε Ερώτηση ζητώντας απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, Θ. Ρουσόπουλο. Το ΚΚΕ θεωρεί θετικό ότι ξεκίνησε η ΕΡΤ έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να εκπέμπει επίγεια ψηφιακά προγράμματα. Αυτό, όμως, όπως αναφέρεται, έγινε «χωρίς να υπάρχει θεσμοθετημένη άδεια ψηφιακής εκπομπής και καθορισμός ψηφιακών συχνοτήτων». Θέτει θέμα γιατί η ΕΡΤ χρησιμοποιεί το σύστημα MPEG-2 που έχει χωρητικότητα 4-6 κανάλια και 3-5 ραδιοφωνικά κανάλια και όχι το σύστημα MPEG-4 που χωράει μεταξύ άλλων 8-10 τηλεοπτικά κανάλια και 1-10 ραδιοφωνικά κανάλια. Ζήτημα επίσης προκύπτει για σχετικό διαγωνισμό. Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, στα «τέλη του προηγούμενου χρόνου με διαγωνισμό είχε επιλεγεί μια εταιρία για την ανάπτυξη δικτύου τριών πομπών στην Αττική μέσα σε 75 μέρες». Διαπιστώνεται, όμως, ότι σήμερα η «εκπομπή ψηφιακού σήματος γίνεται μόνο από τον Υμηττό στη συχνότητα 48».
Για όλα τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Γκατζής ρωτούν τον υπουργό Επικρατείας: