Εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση, ζητώντας «άνευ όρων απόσυρση»
Associated Press |
«Η νεολαία στον αγώνα» λέει το πανό της μαζικής διαδήλωσης στη Μασσαλία |
Μαζικό και δυναμικό παρών έδωσαν, για άλλη μια φορά, στους δρόμους, εργαζόμενοι όλων των ηλικιών, φοιτητές και μαθητές, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση, γνωστό και ως «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης», του οποίου ζητούν την, άνευ όρων, απόσυρση. Τα εργατικά συνδικάτα υποστήριζαν ότι οι χτεσινές κινητοποιήσεις ήταν μεγαλύτερες ακόμη και από αυτές της περασμένης Τρίτης, που, ήδη, είχαν χαρακτηριστεί ως από τις μαζικότερες που έζησε η χώρα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Γραμματέας της CGT, που πρόσκειται στο ΚΚ Γαλλίας, Μπερνάρ Τιμπό, δήλωνε ότι, με βάση τις πρώτες πληροφορίες, χτες διαδήλωσαν περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ο Τιμπό, όπως και τα άλλα συνδικάτα, παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ανά πόλεις διαδήλωσε το 1/4 ή και το 1/3 του τοπικού πληθυσμού.
Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Τουλούζη, Μασσαλία, Ορλεάν, Ναντ, Ρεν, Ρουέν, Χάβρη, Λιλ, Λιόν, Μπρεστ, Λοριέν, Κιμπέρ, Σάιν Μπριέκ, Βαν, Καέν, Κάτω Νορμανδία, Μπορντό, Αλενσόν, Σενμπούργκ, Σατορού, Μπουρζ, Κλερμόν Φεράν, Λιμόζ, Στρασβούργο, Πο και δεκάδες άλλες. Η μεγαλύτερη, όπως αναμενόταν, πραγματοποιήθηκε και αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα, όπου είχαν αναπτυχθεί και περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων. Τελικά, ελάχιστα και πολύ μικρής εμβέλειας ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας που, στο Παρίσι, ξεκίνησε από την πλατεία Δημοκρατίας και κατέληξε στην πλατεία Ιταλίας, καθώς σαφώς καλύτερα οργανωμένη ήταν και η περιφρούρηση των συνδικάτων.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες χαρακτήριζαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, επιτυχημένη την απεργιακή κινητοποίηση, αφού επεκτάθηκε και στον ιδιωτικό τομέα. Οπως είπαν, επηρεάστηκαν, κυρίως, οι κλάδοι των αεροπορικών μεταφορών, των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, της εκπαίδευσης, των τραπεζών, των ταχυδρομείων, της μεταλλουργίας, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Τα συνδικάτα δήλωναν έτοιμα για διάλογο συμπληρώνοντας, όμως, ότι «προϋπόθεση είναι η πλήρης απόσυρση του νομοσχεδίου».
«Δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης» επαναλάμβανε, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν στο Κοινοβούλιο. Χτες, νέες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για τον ντε Βιλπέν, καθώς το 45% των Γάλλων επιθυμεί την παραίτησή του ενώ το 62% επιμένει στην απόσυρση του νομοσχεδίου και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Στο μεταξύ, όπως άφηναν να «διαρρεύσει», έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και στον Ζακ Σιράκ η εκτίμηση, που φιλοξενήθηκε στην πλειοψηφία του γαλλικού Τύπου ότι, πλέον, «ισχυρός παίκτης» είναι ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, που ως επικεφαλής της κυβερνητικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέλαβε το «διάλογο» με συνδικάτα και φοιτητές για τις τροποποιήσεις που πρότεινε ο Σιράκ, πριν υπογράψει το επίμαχο νομοσχέδιο. Ο Σαρκοζί φερόταν να διαβεβαιώνει ότι υπάρχει περίπτωση ακόμη και για «πάγωμα επ' αόριστον» της εφαρμογής του νομοσχεδίου, ενδεχόμενο που διαψεύστηκε κατηγορηματικά χτες από το Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία.